Rapport från Sälens Rike….

En ny hednisk film har kommit ut i Finland, visar det sig. ”Järven Tarina” som filmen heter i original, handlar om Saimen och andra finska sjöar och är en strålande hyllning till den Nordiska Naturen, med motiv från Finsk mytologi, vars likheter med Asatron ju ofta är stora och påfallande. ”Sjöns Saga” skulle filmen ordagrant heta översatt tilll svenska – glöm vad det står på Wikipedia – och medan vi i svensk folktro alltid haft Sjörån, (som är plural – varje sjö har sitt eget rå, eller ”rådare” )har man i Finland Ahitar eller ”vattendottern”, som också har drag av Aino – men dessa kvinnliga väsen eller diser är en varelse, och inte flera. Det finska sjörået skall dock inte förväxlas med Luonnatar, eller den kosmiska vattenmodern som finnarna ansåg gav upphov till Världens skapelse, och som närmast motsvarar Ran, den stora havsgudinnan hos oss..

 

1453990483434

Filmen, gjord av Matti Röhr, skall redan vara den mest sedda dokumentärfilmen i hela Finlands historia. Och Sälar kallades en gång ”själar” på Åländsk och svensk Roslagsdialekt, eftersom de troddes vara återfödda människor, exempelvis de som förlist till havs.

Nordisk natur är Hednisk Natur. Det finns något storslaget och arkaiskt över alla dess varelser..

Jag spelar denna trailer för en god kamrat och vän, som fattas mig. 21 Februari var det Internationella Modersmålsdagen, och eftersom kamraten, som ännu lever och frodas (redan till utseendet är han som Saima-sälen något spolformad numera) fastän på annat håll, är dykutbildad, ägnar jag honom en särskild tanke. Gift är han inte, numera – appropå det här med äktenskapet, som jag skrev om så sent som igår – men Nylänning är han i alla fall, och vår vapenbroder….

uud_pr

Mycket har han berättat för mig, som syns sällsamt eller säl-samt – om sin tid i Sydafrika, om vad han såg i Bosniska massgravar, för att inte tala om hur där luktade, om hans vistelse på sjukhus i London, England – efter en skallskada och ett smärre slagsmål vid Piccadilly, tror jag visst – och mycket annat med. Kanske han en gång återvänder till sitt hemlands trakter, och den natur; där han är född.

13177840_1051141688266250_7089618782124107004_n

Nu lever vi i frid och tar det mesta med ro, liksom djuren – men Nordbor förblir vi, och det vilda och vår frihetslängtan bär vi alltid med oss. Liksom hågkomster, legender, vattenvägar, minnet av sjöresor, allt det vi fått uppleva och se.. Frid. Idag är åter Fredag eller en Frejs dag, förresten.

resource-main-image-1452180798-568e853ed5f42-42b58bfd037ec49224665846b8f4b3a900a3c572

One thought on “Rapport från Sälens Rike….

  1. Sälar, har alltid haft en särskild plats i mitt hjärta, liksom Korpen, Fladdermusen och alla de stora Kattdjuren 🙂 Det finns dem som äter Säl, men det skulle jag aldrig klara av. Vem kan nändas äta Dem med dessa själfyllda, vackra ögon? Så hemskt! ♥ Ja, Att inte få leva nära och i vår nordiska natur, skulle kännas både Öde och Tomt och alldeles förfärligt Ensamt…så glad över vår vackra natur och Moder Jord. Må vi alla börja ära och hela Henne så som det bör ♥ tack för fint inlägg ♥

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s