INGA FRÄLSARE

Det finns fortfarande dem som tror på Monoteism. På enväldiga, allsmäktiga gudar som ska bestämma allt. På jesusar, patentlösningar från Himlen eller någotslags ”frälsare” som skall komma endera dagen, och lösa precis alla problem.

Hur kan människor vara så naiva, så intelligensbefriade ?

Om du vill ha något gjort eller ernå någon ”frälsning” bör du först av allt lära dig, att du får göra det själv. Gudarna hjälper dem, som kan hjälpa sig eller klara sig själva.

Asatron är till för fria människor.

Inte för trälar, eller de som vill gå i andras ledband.

4 thoughts on “INGA FRÄLSARE

 1. God morgon, sitter och rensar lite i min inbox och kom över det här inlägget och det du skriver på slutet: ”Inte för trälar…” och med anledning av SVT:s program, ‘Vikingarnas riken’ som går nu.
  det är särskilt två frågor jag funderar på:
  1. Höll verkligen vikingarna med trälar?
  2. Offrade man verkligen människor; fria som ofria vart 9:e år och vid begravningar?

  Jag tänker att jag frågar någon som är välinsatt och förstår sig på historia, arkeologi och dylikt, om inte min broder har något emot det? Jag försöker reda ut detta med mig själv men inser att jag behöver vägledning i frågan.

  Gilla

  • Det finns ett flertal ekonomiska historiker från Eli Heckscher och vidare framåt som har visat att träldomens egentliga tid var den kristna medeltidens århundraden, fram till Magnus Eriksson och hans landslag. Tidigare än så var trälstatusen knappast ärftlig, eftersom det fanns ”gävträlar” eller de som frivilligt gav sig till trälar på grund av obetalda skulder, eller därför att de var kriminella, som inte lyckats betala sina bötesbelopp. Trälar kunde bli frigivna under hednisk tid, det vet vi efter de isländska sagorna (se i Östen Kjellmans utmärkta sammanfattning) och Adam av Bremens kristna skräckhistorier behöver man inte tro på. Och för övrigt – VILKEN hednisk begravning skulle nu ha innehållit EN offrad träl ? Jag har inte sett det aktuella programmet, och jag tänker inte se det heller, därför att det är välkänt att vad SVT sysslar med är osaklig propaganda…

   Se t ex här https://hedniskatankar.com/2016/10/11/fler-osakligheter-och-forvanskningar-av-svts-vetenskapens-varld-birka-kallas-arbetslager-osv-osv/

   Ibn Fadhlan, som ibland citeras som källa är INTE vittnesgill, eftersom det där gäller en förälskad rysk eller bulgarisk kvinna, som FRIVILLIGT följer en död Vikingahövding i graven, för att på så sätt få en ärofull död. Gamla Uppsala – föremålet för Adam av bremens kristna lögner och smutskastning – har grävts ut sedan Hjalmar Stolpe och skapandet av den moderna arkeologin vid 1800-talets slut, och man har inte hittat ETT ENDASTE ENDA bevis för dessa kristna amsagor. Ändå påstår Adam av bremen att man var nionde år skulle ha offrat nio gånger nio ”kroppar” (nej, han säger i originalkällan INTE ETT ENDA ORD om att det skulle vara människor – det står ”djur” i föregående mening, ex vis hästar – och om detta nu försiggått sedan 500-talet och fram till 1072, i så fall borde det ju finnas närmare 9 x 81 x 50 = tiotusentals fynd att undersöka, eller hur… Man har grävt i fem sex omgångar allraminst, i mer än 12 decennier, och FORTFARANDE inte hittat ett enda hållbart bevis….

   Gilla

 2. Sitter här och njuter av vår vackra sommarkväll. I morse njöt jag än mer, då det första jag hörde när jag öppnade dörren (vi bor i ett litet fritidshus), var Hugin kanske Munin, som ropade över tallarna. Jag tänkte, att idag bör goda nyheter komma och idag kom det lite goda insikter med ditt svar på mina funderingar. Jag visste kanske innerst inne, men bekräftelse är alltid bäst istället för att spekulera och inte finna ro. Ja, du har helt rätt, Käre broder. Jag tackar dig för din hjälp och jag hoppas att jag en dag kan bli värdig Gudarna och Gudinnorna deras vänskap. Kramar från Uppsala,,,, :)…och många tack! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s