En Schaman talar ut i radio…

Igår, 7 Mars – en dag som var tisdag, och därför helgad till Rättvisans gud Tyr – sände Sveriges Radio ett program som jag tyvärr inte haft tid att lyssna på – och sorgligt nog inte heller kommer få tid att åhöra, inte på de närmaste åtta veckorna i alla fall. I det medverkade en gammal vän, som numera är Schaman, och dessutom återigen Asatroende, enligt vad radions på-annons på Internet later förmedla.

För ett tag sedan var han sk ”fornsedare”, men det är väl så med riktiga Schamaner, antar jag. Ibland så är de här, ibland där. Ibland så slinker de hit, ibland så slinker de dit… Ibland så rider de med Frej på Gullinborsti i Vanaheim, och ibland så finns de åt Muspelheimen till – och den Schaman som intervjuas i det här programmet har jag trots allt ett visst förtroende för – han är nämligen ingen ”Söndags-Schaman” (som det ibland lite vanvördigt kallas) utan en man som för det mesta vet vad han talar om.  Han tillämpar sejd, till exempel, och det har jag som Asatroende inget emot, även om det finns dem ibland oss som är minst sagt skeptiska till sejdande som fenomen. Själv accepterar jag tekniken som en av flera Schamanska tekniker – vilka onekligen fungerar allesammans – jag har ofta sett bevis på det, som är tydliga och övertygande nog.. men varför sejd fungerar, för utövarna – skulle ta för lång tid att förklara, så det får jag tyvärr låta bli att beskriva här.

Budskap ur andevärlden ? Lyssnar jag alls på någon radio, blir det en sån här…

Hans syster, Karin Wieczorek lär för övrigt ha blivit präst i Sjundedagsadventisterna, sager SR, men trots allt kan det inte hjälpas, även inom en och samma familj finns här skillnader, som det aldrig går att överbrygga, i alla fall inte om ni frågar mig… Man antyder också något sådant i på-annonsen, men nu har jag inte hört det aktuella programmet, som sagt.

Mitt eget fall är nästan likadant, fast ändå inte. Min egen farfar var präst han också, men jag skulle saga att han transcenderade all kristendom, och utvecklades långt långt bortom dess mycket begränsade världsbild, eftersom han var en utpräglad intellektuell och insåg att dess snäva ramar aldrig kan hålla. ”Samexistens” i all ära, men vi kan inte ”Samexistera” eller ens förhandla med en Kyrka, som inte accepterar Polyteismen, eller visa demokratiska grundbegrepp som religionsfrihet – det är min rent personliga åsikt, som inte behöver gälla de personer som framtråder i radioprogrammet.

För att komma dit hän, skulle det i så fall att visa präster överger exempelvis Bergspredikan, med dess obligatoriska missionskrav för alla kristna, och måhända även fler förändringar än så. En del kristna samfund skulle givetvis också ha mycket svårt att acceptera något sådant, det är jag fullt medveten om, eftersom det helt klart skulle gå emot deras tro.

Vi hedningar håller nycklarna till den yttersta rättvisan, och vi resonerar efter evighetens perspektiv. I grunden tror jag själv, att Monoteistiska religioner inte kan ha någon framtid – för framtiden tillhör oss Polyteister…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s