Tillägg på fredagen… från Ideell Kulturkamps domäner…

Långt borta i sitt Västergötland sitter hedningen Henrik Andersson – han som utgav ”Våra Gudamakter” – en skrift som i snabb uppslagsboksform och fickformat förklarar Asatrons Värld – och skriver. Han har smak för viss sorts bildkonst, ser jag – varför vet jag inte – men vi hedningar och Hedniskor är oftast kreativa av oss. Vi skapar, och vi fortsätter skapa, oavsett vad de kristna och monoteisterna tycker om det. Vi håller Världen igång, och vårt arbete för den framåt.

Men hur avbildar man helst gudamakterna  och hur är det med andra kulturers och religioners symboler och det här som kallas ”Cultural Misappropriation” ? Det är ämnen som jag tagit upp i veckan, och Henrik har en del tankar om det också, ty:

Gudamakterna och etniciteten

Tänk vilket liv det skulle bli om man avbildade Jesus i den kristna mytologin som inkaindian eller Muhammed i den muslimska mytologin som en thailändsk treåring! — —

Skulle ni avbilda den japanska solgudinnan Amaterasu som en svart man? Skulle ni avbilda guden Zeus som en kinesisk tonårsflicka? Skulle ni avbilda Gu (guden för vapen och smeder i Västafrika) som en äldre vit kvinna?

Nej det skulle man inte göra. Ska Amaterasu avbildas så blir det en kvinna med orientaliska drag, och Gu blir en man med etnisk tillhörighet i Västafrika. Detta kan sägas vara hednisk artighet.

Och han fortsätter, angående skillnaden mellan Monoteism och Polyteism:

Kristendomen lär ut att världen är ond, endast guds nåd kan ändra på det. De troende måste tro på den ende guden som delar upp sig i tre delar, fader, son och helig ande. De troende måste ägna mycket tid och möda på att undvika synd.

Islam är inne på samma spår, judendomen den äldsta av de tre abrahamitiska religionerna utgår också de från att världen är en ganska hemsk plats. Alla dessa tre har en negativ syn på tillvaron. Livet är så hårt att det faktiskt är bättre att vara död och i himmelriket än att leva.

Polyteismen är inte så dyster. — — Grekernas och romarnas religion var och är inte heller den fylld av ändlöst suckande om livets hårdhet och ältande om syndernas förlåtelse. Det enda jordeliv man har går inte enbart ut på att undvika synd.

Asatron som är en polyteistisk religion har inget syndabegrepp alls. Även om man inser att allt inte bara är glatt humör och toner ljusa så anser man att det som är bra överväger det som är dåligt. Att det finns de som har det svårt och eländigt har man förståelse för.För att summera det hela. Monoteism anser att livet är hårt och eländigt och endast gud kan frälsa en om man tror på gud.

Polyteism anser att livet är värt att levas och frälsning finns inte, för den behövs inte.

En smula korthugget, visserligen – men så kan man ju också uttrycka det. Annars rekommenderar vi också Muralgranskaren, för er som vill ha mindre filosofi, men mer rightan tightan..

One thought on “Tillägg på fredagen… från Ideell Kulturkamps domäner…

 1. Lång borta…
  Pytt Västergötland är världens centrum!

  Korthugget? Ja men man kan väl inte utveckla att det inte finns synd i asatron hur mycket som helst. Att tala om ingenting leder till ingenting. Den viktigaste beståndsdelen i kristendomen, undvik synd och bli frälst finns ju inte i hedniska religioner!

  Min konst kom till för att det finns så mycket dålig hednisk konst. ja hednisk är den väl inte alltid. Alla gudinnor föräras ett konstverk och jag är den ende som hedrat Meile och Audr med avbildningar.

  http://henke76.deviantart.com/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s