I vilket Knubbsälen flyr Island

Islandsbloggen, med nyheter från ett avlägset grannland, tillhör alltjämnt de nyhetskällor jag läser regelbundet, ehuru den är av adiaforisk natur. I en Värld där St Petersburgs tunnelbana bombas, och Ryssland svarar med gasattacker i Syrien nästa dag, by proxy or by air – vem skulle annars kunna förse President Assad med tillräckligt många flygbomber fyllda med Sarinhydroklorid vid det här laget ? – Den kapaciteten och förmågan saknade de Syriska Regeringsstyrkorna redan för över ett år sedan – vem tusan bryr sig då om Islands knubbsälar, hursomhelst ?

Struntar du i Knubbsälen på Hvitanes, så struntar Knubbsälen på Hvitanes i D-I-G !

Svaret är naturligtvis, att jag som Hedning bryr mig om saken, och bestämmer mig för att intervenera, precis som vanligt. Knubbsälen må vara ett Ilandsproblem eller Islandsproblem, men som alla levande varelser har den att välja mellan kamp eller flykt – vilket i grunden gäller också oss Hedningar och Människor. Den är inte pelagisk eller undanglidande, som dess släkting Gråsälen eller Halichoerus Gryphus, som överhuvudtaget inte har någon fast hemort, ens i Världshaven.

Nej, Knubbsälen eller Phoca Vitulina, vet man ändå var man har. Den är bofast, och försvarar sitt hem så långt labbar, tänder och klor räcker, och så långt den överhuvudtaget har krafter och förmåga. Den återvänder år efter år till den kobbe eller det skär den fötts på, och i brist på bättre, så nöjer den sig även med insjöar, ja till och med Bajkalsjön, minst 3000 km från närmaste hav – om det kniper. Där har den för övrigt utvecklats till en separat djurart, men alltjämnt trivs den och förökar sig väl.

År 1980 befolkade alltjämnt 38 000 knubbsälar Islands kuster, enligt Hafrannsóknastofnun, som minsann har rannsakat saken.

Den isländska Regeringen har i sin visdom bestämt att minst 12 000 Knubbsälar ska räddas åt eftervärlden och framtiden, men drivnät och miljöföroreningar minskar deras antal, och amerikanska turister på Sälsafari stör dem ideligen i deras förehavanden, med skräp, skrän, kameror och på annat vis.Man spekulerar också i att den husbehovsjakt som alltid skett på Island – varje år skjuter lokala jägare sådär 200 djur – ska ha med saken att göra, men om amerikaner och andra idiotiska turister bara slutade stressa sälarna och fara runt i RiB-båtar, skulle mycket vara vunnet – för innan ”Sälsafaris” inleddes, var husbhovsjakten – i liten och naturlig skala – inget som helst problem.

Tio landsomfattande eller rättare sagt havsomfattande sälräkningar har skett sedan 1980, och varje gång har sälarnas antal minskat. Senast observerade man ungefär 3383 knubbsälar – och hör och häpna – deras antal är ganska exakt precis lika stort som de Asatroende Homo Sapiens som finns på land – men man uppskattar att sälarnas verkliga antal är minst 7652.

Och hur det är med de Asatroende, samt hur många de egentligen är – vet ingen.

Deras antal är också mycket större än det som observerats, och hur många de i själva verket är, finns det inga säkra uppgifter på. Det är med sälarna i sälarnas Värld som med människorna i människornas..

Tål intet ont här i Världen, men var glad åt allt gott !” (ur Hávamál, Erik Brates översättning)

Antingen kamp eller flykt. Antingen undergång, eller också överlevnad. Antingen stannar man kvar, och försvarar vad man har – om så behövs till sista blodsdroppen – eller också vänder man ryggen till, ”flyr” bara och simmar sin kos, lika obemärkt som man kom.

Vilken väg väljer du ? Gör du som gråsälen, eller försvarar du ditt hem, om så det bara är en kobbe i havet ??

Knubbsälen i Sverige kallades fordomdags ”själ” och ansågs vara ett extra själfullt djur, vars intelligens närapå kunde mäta sig med människans. Ja, Sälarna betraktades som ett folk för sig, och sades vara återfödda sjömän eller drunknade, reinkarnerade i sälars gestalt, och samma tro fanns också på Färeöarrna och lite varstans i Norden.

En fågel värjer sitt bo på kvist,
Så göra ock de vilda djur för visst,
Nu märk, hvad du bör göra!
Var hellre fri än en annans träl,
Så länge du dig kan röra!

Så står det i den gamla ”Frihetsvisan” skriven 1439 – och á propos något helt annat – nu säljer Nordiska Asa Samfundet tröjor och tygmärken också – de tycker jag verkligen ni ska köpa.

 Vårt antal ökar ständigt. Oss kan Monoteisterna, de totalitära regimerna – i Ryssland, USA, den muslimska Världen eller annorstädes – inte utrota. Vi är ett litet följe, det är sant – och inte talrika som himlens stjärnor ännu, men vi är minst lika talrika som Sälarna i Havet, och oss rår ni inte på..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s