Galna Gydjor och Falska Traditioner…

Uteslutningarna, kontroverserna och de politiska förvecklingarna duggar tätt inom Nordisk Asatro just nu, och för en gångs skull är det inte de många vildvuxna samfunden i USA det är fråga om. ”Forn Sidr Danmark – Asa- og Vanetrosamfundet” (som använder Asatro som term, och som inte ska förväxlas med det alltmer bisarra och urartade svenska ”fornsederiet”) uteslöt 27 maj Björg Sigrid Lund, välkänd eller rättare sagt ökänd Gydja i ett lokalt blotlag.  På sin Facebook-sida understryker man, att det inte är något politiskt bakom detta – Gydjans strider med en viss dansk minister ej att förglömma – men det är den lokala gydjans härjningar inom Fb-gruppen ”Skandinavisk Hedendom” – ett minst sagt kuriöst, egenkreerat forum och hennes uttalanden om Hedendomen i allmänhet som fått den stora majoriteten av hedningar i Danmark att ilskna till…

Vet den här personen alls vad hon pysslar med ? Vem utsåg henne till ”sakkunnig” och vad har hon för mandat att alls uttala sig i alla hedningars namn ?

Paralleller från Sverige saknas inte. Vi har personen ovan, numera också känt från ett egendomligt reklaminslag på SVT, som säger sig vara ”Rådsgydja” för ett visst samfund, och lystra till namnet Emma Hernejärvi – när hon inte säger sig vara varulv – hon tror nämligen på fullt allvar, att hon är en sådan – en sk svansförsedd ”teriantrop” ska det visst vara fråga om i det här fallet, jämsides med hennes engagemang i Miljöpartiet, AFA (alltså svenska ”Anti-Fa” – inte det amerikanska AFA som är ett helt annat slags rörelse) och en hel del andra liknande sammanslutningar, där hon bevisligen varit medlem – mot sitt nekande. Ok, vi visste att just de snart utomparlamentariska Miljöpartisterna hyser många kuriösa individer, ”vargkramare” och därmed likställda inbegripet – men det här är ju bara löjligt och sorgligt…

Själv kan jag inte riktigt se logiken eller något seriöst i en individ, som är såpass förvirrad (diverse vårdinrättningar svämmar redan över med  ”varulvsfall” av denna typ – den kliniska psykiatrin har ganska mycket att säga om sånt här, och vad det hela ska ha för koppling till just Asatron, är nog inte fullt utrett). Uppenbarligen rör det sig om en svårt sjuk person – eller kanske någotslags utflippad variant av sk ”levande rollspel” som en del ungdomar fortfarande sägs hålla på med, men varför en individ som enligt folkbokföringen skall vara över 30 år håller på såhär, jämsides med en påstådd politisk karriär, är mycket svårt för mig att begripa – ännu svårare att begripa är väl hur Miljöpartiet tror att den sortens valarbetare skall vara någotslags tillgång nästa år – ska de möjligen ställa sig upp och yla inför väljarkåren på torgmöten, eller vad menas ? Nåja, någon examen i klinisk psykiatri har jag inte heller, men kanhända kan en bättre rustad sakkunskap bestämma, hur individer som de här skall hanteras, eller möjligen återanpassas till den hårda verkligheten, ifall det nu ens är möjligt.

”Rådsgydjan” som företräder högst 70 personer (emot mer än 700 i Nordiska Asa Samfundet, som tagit klart avstånd ifrån henne) är också känd för att ordna diverse trevliga ”svamputflykter” i Stockholms södra utmarker, där deltagarna förutsätts plocka ”helande växter” (jotack, den har vi hört förr !) samt alldeles nyss ett ännu mer bisarrt ”massmöte” i Hägersten eller någonstans (det lockade bara 12 personer), där man under politiska former skulle bestämma Frej och Frejas status, respektive vad för slags syn ”fornsedarna” skall ha angående dem.

Nej – Midsommar firas till minne av Frej och G-e-r-d – inte någon ”Frej och Freja”….

Jag hänvisar mina läsare till Tommy Kilenius utmärkta krönika ”Folklig Asatro – Sunt förnuft i praktiken” (som snart publiceras hos Nordiska Asa Samfundet på deras ordinarie hemsida)  angående detta slag av ytterst märkliga ”Rådsgydjor” som säger sig kunna företräda oss allihop, på ännu svagare mandat.

Vem gav dem alls rätten att göra det ?

Hur kan man plötsligt ”rationalisera bort” hela Eddan, och kasta både den, all tradition, allt vetande och all vetenskap rakt ut genom fönstret, och sen till råga på allt elände ställa sig upp och hävda, att man är ”forn” och företräder en ”sed” om man gör på det viset ?

Och sen när blev det en ”sanning” att trons innehåll skall fastställas av någotslags (mp) märkta politrucker, på politiska möten ??

I ett kommande inlägg tänker jag redovisa vad Midsommaren verkligen kommer ifrån, och varför Frej och Freja – som är syskon och inte gifta (incest hör inte hemma i Asarnas värld, och inte i människornas heller) och vederlägga alla de sakramentskade dumheter, som den här otäcka lilla sekten sprider. Företrädarskan på ”Rådsgydjans” plats, utmärkte sig genom att vara med i Svenska Kyrkan, vilket nog varken var så lyckat för dess företrädare, och heller inte för oss hedningar, eftersom det ju var rena rama hyckleriet, ja ett multikulturellt mischmasch utan all ände.

5 Juni fick en till ökänd medlem ur Ase- og Vanesamfundet, en viss Jarle Skaug, sitt uteslutningsbesked. Skaug skall enligt obekräftad uppgift vara en ”hen” eller ett slags Tant Vestit, som använt diverse diskussionsforum som plattform för att driva sin egen högst tvivelaktiga agenda, även om man väl i och för sig inte kan kalla den politisk.

Nordiska Asa Samfundet har i alla fall tagit avstånd från alltsammans, och alla de här personerna, så vitt jag kan bedöma, och det är förmodligen likaså gott.

Ord skall du aldrig skifta, med dåraktig dumbom” skrev Erik Brate i sin klassiska tolkning av Hávamáls 122:e strof.

ord du aldrig skifte, med en nolla och en narr”, skrev Åke Ohlmarks 1947, men originalet låter såhär:

orðum skipta / þú skalt aldregi /við ósvinna apa,

”Ord skall du aldrig skifta – med ovisa apor !”

För egen del ägnar jag mig ytterst sällan åt sk ”diskussionsforum” på nätet, ”sociala media” eller liknande. Jag skriver min blogg och jag uttrycker min åsikt, och det räcker gott för mig. Jag anser mig inte företräda alla Hedningar, något särskilt samfund – även om jag sympatiserar med en del gentemot andra – och jag företräder ingen, utom just mig själv – och goda, väl underbyggda åsikter som kan motiveras vetenskapligt, eller åtminstone förnuftsmässigt.

Blind tro, eller idioti typ ”forn sed” lämnar jag åt sitt öde.

Nej tacka vet vi Slymenstra Hymen, eller hur ?

 

Som en ringa hyllning till alla dessa Tönt Vestiter, Lykantroper, sjuka rollspelare, sk ”Rådsgydjor” (ärligt talat, vad har dessa för grund i ”sed”” – för är det inte snarare en satans osed eller rent sedefördärv det handlar om ?) och allt annat byke, som vill utnyttja Asatron för politiska eller andra skumma syften, vill jag nu spela en låt av det på sin tid (1990-talet) så populära och ironiska hårdrocksbandet Gwar (rätteligen uttalat Gwaaarrrgghhlllgh ) signerad Oderus Unungus och Slymenstra Hymen (med tonvikt på ”mens” ) som förmodligen är den enda sk ”Rådsgydja” Hedendomen möjligen skulle kunna ha bruk för – ifall vi alls skulle använda oss av en såpass krystad titel.

För det första kunde hon spruta eld, för det andra sjunga, för det tredje hade hon närapå schyssta rattar – samtidigt som hon hade en förkunnelse – och den förkunnelsen var ful som stryk.

(I Said BRING IT DOWN ! )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s