DAGENS BILDGÅTA – 50 spänn till den som märker någon skillnad :)

Vi vet alla att Vikingarnas dräktskick inte var ”inspirerat” av någon annan kultur är den Nordiska. Möjligen skulle man kunna säga, att man upptog enstaka influenser från Baltikum och Ryssland, och kanske en eller annan tidig ”pluderhosa” eller utsvängd byxa från kalifatet, men inte mer än så.

Man sydde alla sina kläder själv, spann sin tråd själv, anskaffade skinn och hudar själv, som man garvade själv och smederna man hade framställde själva de smycken och knivar, bältespännen, spännbucklor och annat som hörde till dräkten – och allt färgade man själv med självplockade färgväxter som gav naturfärger, inspirerade av ingenting alls utom den Nordiska Naturen..

Ändå dillar vissa förnumstiga PK-människor eller historieförfalskare vidare om att dessa dräkter skulle ”vara inspirerade av islam” och så vidare… Jo – kyss mig där ryggen slutar, säger då jag, som man en gång brukade säga i Gårdarike eller Svitjod Hin Mikla. Ser ni själv ett – såsom ett säger ett enda sådant drag i de moderna rekonstruktioner – tillräckligt tidsäkta förutom möjligen färgerna och skorna – som jag visar här.

50 kronor i pris i så fall, ifall ni kan motivera detta i en kommentar…

Från Hurstwik i England kommer denne Viking – och vad finns i hans klädsel, som INTE är Nordiskt ?

De här damerna då ? (frånsett att deras hucklen verkar misstänkt medeltida)

En enkel bärnstens-kedja mellan spännbucklorna, men så bär hon också en ogift kvinnas dräkt… (har ingen fästman – gåvor borde ha getts..)

Stadgad Dannekvinna i stabilt äktenskap, med mycket silver och hängen som sig bör. Inte en enda arabisk influens !!

Tyvärr ett kristet kors runt halsen, men så ser karln missnöjd ut ! (mycket riktigt !)

Finlands fd president Tarja Halonen lär ha ifört sig denna rekonstruerade dräkt, hämtad från ett museum i Helsingfors. Påminner den alls om något, så är det möjligen det antika Greklands dräkter (delad Ylle-Pelops). Finns INGA arabiska drag där alls…

Procul este, Procul este, Profani !” (gammalt hedniskt ordspråk)

Kan ni nu hitta en – säger en enda detalj som inte stämmer med vad jag sagt ovan, och dessutom motivera er väl i kommentarsfälten nedan,  så får ni en fin kalender på posten, levererad av sjungande uttrar eller något…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s