Arkeologer hittar 400 långhus i Jellinge, Danmark

Jellinge, platsen där Gorm den Gamles och Harald Blåtands kungshögar ännu ligger, har under alla tider räknats som en central ort i det Danska Riket, och var att betrakta som dess huvudstad, långt innan Köpenhamn byggdes på 1100-talet. Nu har arkeologer avslöjat, att  Jellinge närmast var en stad långt tidigare i historien än man hittills har trott.

Mer än 400 långhus från järnåldern eller närmare bestämt 300-talet till 600-talet har hittats, och de har en genomsnittlig längd på 33 meter och en bredd på 5 meter, varför det är väl tilltagna byggnader det är fråga om, även om alla av dem inte existerade samtidigt. Allt detta enligt vad den danska nät-tidskriften ”Vitenskap.dk” meddelar.

Otaliga stolphål täcker den danska fosterjorden. Spår av vad som var en stad, redan på 300-600 talet…

Det har varit väl känt av arkeologer att ett långhus från järnålderna kan stå i 60-70 år, om det bebos och underhålls kontinuerligt, fast halmtaket såklart måste bytas helt eller delvis med tätare intervaller än så. Med en genomsnittlig längd av 33 meter var husen i Jellinge knappast de längsta eller största i Norden, för i Uppland och på Åland har man hittat hus och hallar från samma tidsperiod med längder upp emot 50 meter, och ibland nästan dubbla bredden emot de danska.

Slarvigt underhållet järnåldershus vid Körunda nära Ösmo. Jag har själv firat Jul i det vid temperaturer på minus 35 grader Celcius…

Om vi då tänker oss att kanske 100 långhus eller lite mer existerade samtidigt nere i Jellinge, blir det ändå en mycket stor stad eller bosättning efter dåtida förhållanden, för varje 33 meter lång och 5 meter bred hall kunde innehålla en storfamilj på upp emot 30 individer, och dessutom ge plats för en fungerande ladugård med alla tillhörande djur.  Detta bör överslagsmässigt ge åtminstone 2500 invånare som fanns på platsen samtidigt, men även om det låter som en liten ort enligt nutida förhållanden, må man betänka att Stockholm och Köpenhamn inte hade mer än 3000 invånare vardera under Medeltiden, och att de då räknades som två av de allra största städerna i hela norra Europa. Här har vi nu en hednisk stad – Vitenskap.de omtalar inga fynd av kristna artefrakter – som var minst 600 år äldre än så.

Minst 300 år före Gorm den Gamle och Harald Blåtand fanns det alltså vad som kan liknas vid en levande stadsbygd i Danmark. Man har hittat bevis för att högt specialiserade smeder, krukmakare och andra hantverkare fanns på platsen, och att det antagligen var ett handelscentrum för åtminstone hela Jylland, eller hela Danmark inklusive Skåneland.

Långhusen var bekväma och stora bostäder, med plats för alla slags aktiviteter.

Nytt från Danmark är idag också, att Fyens Amts Avis erkänner att det tog tre hundra år från det tidiga 1000-talets kristnande INNAN Danmark blev kristet på allvar, för så länge fanns en levande Asatro i Danmark, anser man numera. Och – om vi räknar från 1970-talet fram till idag, så finns det säkert över 5000 Asatroende i Danmark också – varav 500 registrerade i det största samfundet !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s