Ett fall av ”Kristen appropriering” upptäckt i Vallentuna.

Idag är det en Odens dag, såsom alltid en dag i mitten på varje vecka. ”Mollgan” eller Fenris ligger säkert bunden, som vi fick veta igår. Tyrs krafter har segrat, ty det har inte gått att förbjuda enskilda runtecken i vårt land, och de som missbrukar Tyrs namn kommer nog till slut vandra samma väg som Fenris, oavsett om de nu finns längst ut till höger eller vänster på den politiska skalan.  Och Asatron, mina vänner; förblir i ordets bemärkelse verkligen en Liberal, frihetlig ideologi…

 

Och så får Ulven bida till Ragnarök… Vissa vill ”tillsätta en utredning” – tror ni att det hjälper stort ?

Nu över till nästa ämne. Ni som läst den här sajten en längre tid vet säkert, att det nära Lundsbrunn i Västergötland – som har sitt namn efter en Hednisk Offerlund och källan eller brunnen i den – lär finnas en helig källa, benämnd ”Sankt Odens Källa”, även om det namnet numera fallit ur bruk. Nu har sajten ”Faktoider” upptäckt en annan källa – denna gång kallad ”Sankt Tors Källa” i Vallentuna norr om Stockholm av alla platser.

Bild av den bundne Fenris, från isländskt 1600-tals manuskript. Ur hans käftar flyter den flod, som kallas ”Vån” och som ges till ”fornsedare” och skitstövlar att dricka ur… Men de som är något värda, och som tål det, får dricka ur kunskapens eviga källsprång istället…

Hur kan det komma sig, att två av de mest prominenta och framträdande Asagudarna plötsligt dyker upp som kristna helgon i ortnamn och geografi ? – Jo, detta är ett solklart fall av sk ”kristen appropriering” eller ett fegt försök att tillägna sig det hedniska, som kommer från kristendomens första tid här i landet, avslöjar Faktoider.  Många har gjort det försöket genom åren – ja till och med Marvel Comics har försökt med Tor och Oden – men få eller ingen av dessa ovärdiga har lyckats… den verkliga kunskapens källa blir för evigt stängd för dem.

Senare under medeltiden skulle de kristna försöka byta ut Frej emot Sankt Erik, som vi sett – ”Frösgången” över åkrarna i början av Maj fortsatte, men nu med den förmodade ”Sankt Eriks skrin” och Tor med hammaren byttes ut emot Sankt Olof, som vi vet från flera offerkällor, bland annat den i Skåne. Oden med kappan och spjutet, slutligen, blev till Sankt Martin – en annan ryttarfigur – eller Sankt Ibb (som på Ven – en variant av Sankt Jakob) men i vissa fall – och vad gällde offerkällorna, var de kristna så ivriga att roffa åt sig alltihop att de inte ens hade tid att hitta på några helgon – de bara satte ett ”Sankt” framför de gamla gudarnas namn, och så fortsatte allt som förut, hela medeltiden igenom, och långt fram emot vår tid.

Tänk på Svinnegarns källa utanför Enköping, till exempel, där det också lär ha stått en Torsbild ! Jag citerar:

Bland landets otaliga torskällor (som fått behålla sina gamla namn) så finns det åtminstone ett par Helga Tors källa. Men finast är den källa i Frösunda socken utanför Vallentuna, som åtminstone tidvis kallats Sankt Tors källa. Det är inte efter något helgon av ena eller andra sorten utan en kristianisering av enklaste slag: Man lade dit ett ”sankt” och så var saken klar.

Karta för att hitta till Tors-källan i Frösunda socken:

Detta om detta. Idag har jag också hittat en engelskspråkig sajt för Geologer, som på fullaste allvar tycks hävda att myten om Fenris är minnen av jordbävningar och seismisk aktivitet i Sverige för mycket länge sen, eller närmare bestämt Svensk stenålder.. Tro det – den som vill. Snarare vore det väl enklare och bra mycket plausiblare att förlägga Fenris nuvarande hemvist till Island istället, ni vet den ö, dit Håkan Juholt numera blivit förvisad av sina (S)-kollegor, och där han säger saker om Sverige som man inte accepterar.

Men Ragnarök kommer till sist, till Herr Löfvén som för oss andra, om än man vill täppa till munnen på interna kritiker, eller den som vågar säga för många sanningar…

Nej, sanningen är aldrig rolig att höra – för vissa – men den lever alltjämt. Ute i höstmörkret råder Oden i denna tid, och Alvablotet närmar sig. Läs om det under en separat rubrik här ovan, o ni hedna och ni ludna, ty idag tänker jag inte skriva några separata inlägg om det ämnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s