Även DN och Karin Bojs reagerar nu emot Annika Larssons fejk-nyheter

Idag har – sent omsider – Dagens Nyheters vetenskapsredaktion via Karin Bojs, en inflytelserik åsiktskälla, inte minst vad gäller ”PK-forskning” och politisk korrekthet, reagerat emot Annika Larsson, den förvirrade textilarkeologen från Uppsala Universitet, och de fejk-nyheter om Vikingar och Islam hon spritt över Världen. Debatten fortsätter om hur det anrika Universitetet i Uppsala kunde låta sig luras, och hur man kunde släppa ut helt ogranskade påståenden som om de vore ”färdiga” forskningsresultat, vilket är emot nästan alla akademiska regler och kotym.

Karin Bojs frågar sig liksom jag vad det var som ”gick snett” i den partiska och missvisande utställning man nu kommit att göra på Enköpings Bibliotek av alla platser, i en svensk småstad som nästan helt saknar betydelse. Hon säger – aningen partiskt och som för att röja sina sympatier – att det först ”gick bra” att sprida fejk-nyheten i mainstream media, och redogör för hur bland annat New York Times och The Guardian och SVT i Sverige lät sig luras av dessa falsarier.

Hon säger ingenting om projektets finansiering, och hur man kan leka ”follow the money” i detta – och vilka politiska krafter det troligen är, som ligger bakom. Istället påstår hon att ”en del av kritiken (emot Larsson) kan avfärdas som driven av anti-muslimsk och nationalistisk ideologi”.  Det må vara sant, men bevisen hopar sig..

Tunga forskare påpekar att textilarkeologen i Uppsala själv har lagt till stora delar av det mönster som hon säger sig tolka. Det mönster som faktiskt finns på bandet förekommer på föremål från en norsk grav från 500-talet, en tid när islam ännu inte fanns.

  • Dagens Nyheter 2017-10-29

Ingen kan heller förklara varför Annika Larsson själv gjort dessa tillägg, och hur hon mer än fördubblat mönsterbårdens storlek till att visa en sorts typografi, som inte fanns förrän på 1500-talet, och hur hon kan ”undvika” att berätta, att mönstret fanns redan i Norska 500-tals gravar, långt innan Islam ens var påtänkt…

Har hon gjort detta med en tydlig politisk avsikt ? – Det verkar faktiskt så…

Det finns inget vetenskapligt stöd för Annika Larssons påståenden om att det Vikingatida gravskicket skulle ha ”påverkats av islam” som hon skriver, eftersom det i de flesta fall direkt strider emot vad som finns skrivet i Koranen (brandgravar förekommer inte, utan är förbjudna i klartext) och gravgåvor är heller inte känt inom den muslimska världen, så någon påverkan därifrån är helt enkelt utesluten, förutom det faktum att man såklart hade vissa handelskontakter, och att mynt, silke och andra värdeföremål importerades, och hamnade bland gravgodset så småningom – men det är fortfarande så, att man enligt islamsk sed inte alls får eller skall begrava sina döda med gravgods eller dyrbarheter, så man måste fråga varifrån Larssons alla bisarra påståenden kommer ifrån…

Karin Bojs avslutar med att konstatera hur diskutabelt, ja problematiskt Larssons allmänna agerande i vetenskapliga sammanhang är: Till exempel skicka ut pressmeddelanden om forskningsrön som inga proffs har granskat. Dra långtgående slutsatser utifrån magert och spekulativt underlag. Göra politiska anspelningar utifrån hur vikingar – enligt dem själva – har betett sig.

 

Hajar du den ”nya” forskningens PK-tugg ? Vem eller vilka är det som vill producera ”fejk-nyheter” och tror man verkligen, att ”ändamålet skulle helga medlen” ??

Annonser

En tanke på “Även DN och Karin Bojs reagerar nu emot Annika Larssons fejk-nyheter

    • Tackar för den referensen. Klart är också att flera skäl kan finnas bakom rapporteringen – har inte sett några fler nyheter om just det ämnet, vilket kanske också har sin förklaring, någonstans

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s