Enköpings Museum STÄLLER IN Utställning på OBESTÄMD tid – Annika Larssons falsarier stoppas !

UNT, Upsala Nya Tidning, meddelar idag att den högst kontroversiella utställning man försökt anordna i kälkborgerliga lilla Enköping av alla platser, nu är stoppad – av muséets egen personal. Det blir inga guidade special-visningar om ”Vikingar och Islam”. Det är den numera ökända texilkonservatorn Annika Larsson vid Uppsala Universitet som fått Muséet att dra öronen åt sig, och stoppa delar av utställningen på obestämd tid.

Annika Larssons ständiga falsarier är alltså inte välkomna ens i Enköping längre. Nu har hon gått över den vetenskapliga anständighetens gräns, och man kan inte godkänna hennes medverkan. Muséet uppges skriva i ett pressmeddelande att Kritiken riktas mot en del av utställningen, men inte mot helheten. I väntan på förtydliganden från forskaren vid Uppsala universitet så väljer museet nu att pausa denna del av utställningen tills vidare”.

Annika Larssons uttalanden om att ”Vikingatidens kvinnodräkt skulle vara direkt inspirerad av islam”, hennes lögner om att Vikingarna ”egentligen” skulle vara islamister, förvirrade påståenden om att islamsk invandring förekom till Sverige redan på 800-talet och liknande, och politiserade utsagor om att detta på något sätt skulle ”legitimera” dagens invandrarpolitik, 1000 år senare, har inte fallit i god jord.

Till och med DN:s ledande vetenskapsjournalist Karin Bojs har dömt ut allt detta som föga trovärdigt, och förödande för hela Uppsala Universitet på sikt.

Det är förstås den politiska helheten och motiven bakom Annika Larssons ”forskning” många vänder sig emot, men själv säger hon till tidningen att kritiken är ”tråkig” och att den skett ”bakom hennes rygg” – ett märkligt uttalande som ger vid handen att hon inte riktigt förstår hur vetenskapen och den akademiska Världen fungerar.

Inte bara inom textilarkeologi, arkeologi i övrigt utan inom all naturvetenskap och i stort sett a-l-l-a Akademiska discipliner är det sedan länge välkänt, att man är fri att publicera kritik, var som helst i världen, oavsett om det nu framförs i form av ”scientific papers”, eller akademiska uppsatser, men också i vetenskapliga eller populärvetenskapliga tidskrifter och magasin av olika slag, ja i undantagsfall även dagspressen. Ofta händer det till exempel, att en helt annan forskargrupp någonstans i Världen avslöjar vad en annan, ursprunglig grupp forskare i ett annat land sagt, och korrigerar deras resultat.

Detta är inget konstigt, och det har hänt också vad gäller nobelpristagare i fysik, medicin och kemi, tycker jag mig minnas.

Ändå visar Annika Larssons minst sagt ”kufiska ”uttalanden om att ”debatten förs bakom min rygg” att hon inte förstått någonting alls av detta. Och akademiska debatter är kanske ”tråkiga”, men de förs inte för nöjes eller underhållnings skull, utan för att klarlägga, vem som egentligen har rätt.

Det har tidigare – bland annat av forskare i USA – bevisats att:

  • Annika Larsson tog ett brickband eller en textilbård från ett helt annat fynd, som inte var hennes eget och omtolkade det
  • Hon förtjockade och förgrovade bandets bredd till det dubbla, och lade till mönster som inte alls fanns där
  • Mönstret fanns redan i en Norsk grav från 500-talet, och då fanns inte Islam. Ändå påstår Larsson rent ut, att det skulle stå ”Ali” eller ”Allah” på bandet
  • Typografin man i så fall använt, användes först på 1500-talet.
  • Dessutom är bandet anbringat upp och ned och bakfram på det tygstycke, som hittats i Birka

Visst, enstaka ”slarvfel” i akademiska uppsatser kan ju förekomma – Annika Larssons arbete har aldrig någonsin granskats av en vederhäftig opponent, men Uppsala Universitet publicerade resultaten ändå, under föregivande att de var ”äkta” – tvärtemot alla vedertagna bruk inom forskarvärlden.

Men nu frågar jag er, kära läsare – Kan alla dessa ”mystiska sammanträffanden” verkligen bero på slump ? Är det inte snarare klart indikerat, att Larsson hela tiden hade uppsåt att förfalska sina egna data ? Och i fall detta blir bevisat – Hur ska Uppsala Universitet i så fall reagera eller agera ? Ska Larsson inte bli föremål för några åtgärder alls ?

UNT talar också om ett DNA prov, som ska tas från ”en monter” i utställningen – men helt utan att förklara vad det ska betyda.

Återigen flera ”Kufiska” uttalanden från Larsson, som inte verkar kunna förklara vad hon menar.

Kan det vara så att en kammargrav från Birka rymmer liket av en eller annan Arabisk köpman ? Vem var det i så fall som omvände vem, ifall det finns gravgods i graven ? Sådant är FÖRBJUDET enligt Koranen, men däremot en Hednisk sed… Och för övrigt – vad betyder i så fall ett enda fynd, även om det skulle vara ”unikt” ??

Ingen betvivlar att Vikingarna hade handelskontakter med islamska länder, men det är inte det debatten gäller. Larssons ”flum” om att ”Valkyriestatyetter är direkt inspirerade av islam” och andra dumheter är och förblir rena spekulationer utan förankring i verkligheten, ett slags ”PK-lögner” rakt ut i tomma luften. Och vilken grav och vilka föremål ska nu testas för DNA (ett prov som måste ske med största noggrannhet, och är ytterst lätt att kontaminera) och framförallt – VARFÖR ??

Tidigare har man inte kostat på särskilt många gravar från Birka denna dyra test. Är det Larsson själv, som vid ett eller annat tillfälle yttrat, att här ligger det en arab begraven – och försöker man nu – i ett sista, fullkomlig desperat och krampaktigt försök att ta tillbaka trovärdigheten – försöka skaffa fram ”DNA-bevis” för detta ?

Vi får väl se vad man kommer fram till så småningom, govänner !

Mycket PK-TUGG blir det…

 

Själv torde jag – som DN, Världspressen, Karin Bojs och många många fler – vara väldigt, väldigt skeptisk när det kommer till fler uttalanden från Uppsala eller Enköping…

 

Meanwhile in Norway.. Över HELA VÄRLDEN skrattar man nu åt Annika Larssons påståenden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s