Folkets Älg blev inte skjuten – ”Nomenklaturan” förlorade !!

”Rara avis in terris nigroque simillima cycno” eller ”En svart svan är en sällsynt fågel på Jorden” skrev en gång den Hedniske satirikern Juvernalis, som inte alls visste av någon kristendom eller islam, eftersom han hade turen att vara född i ett århundrade, när sådana villoläror inte hade kommit till makten.

Om svarta svanar är sällsynta, vad sägs då om en vit älg ?

”Älgen leker svan uti naturen – skrämmer hicka på de (S) märkta kreaturen…”

För en vecka sedan utbröt ett fruktansvärt rabalder i Eda, Värmland, där något så sällsynt som en vit älg hade dykt upp. Det började med att en kristen Kalle Ärlig Rudolf Rudolf Ivar Niklas Gustav – ja just så ! – nej förlåt vad skriver jag – en sådan där förtjusande kvinna i näbbstövlar och den övre medelåldern ni vet  – hade varit ute och gått med sina två hundar i Gunnarskog, Värmland, och på falska grunder påstått inför Polisen att hundarna skulle ”ha ryckt axeln ur led” på henneHundar har alltid gett ståndskall emot älgar – särskilt om de är dresserade till jakt – det visste man redan på stenåldern – och klarar man inte av att gå ut med hundar ens i koppel, ja då ska man förmodligen inte ha hund överhuvudtaget.

Stående hund inför Älg. Hällbild från Nämforsen, 6000 år gammal och gjord av svenska älgjägare

Den kristna ringde till Polisen, och krävde ögonblickligen att den ståtliga älgen skulle skjutas och dödas. men se – det gick inte riktigt som hon tänkt sig. Trots att hon tydligen tillhörde ”nomenklaturan” – Varför skulle Polisen i vårt land annars ens ta notis om ett sådant telefonsamtal ? – blev inte älgen skjuten, för i Eda Kommun – där dessa händelser utspelade sig har den gamla kristna hegemonin, som försökt styra under hela efterkrigstiden, nu äntligen fått flytta på sig. Ingen annan än själva Kommunalrådet Hans Nilsson från Hela Edas Lista (HEL) – ett lokalt folkligt oppositionsparti – ingrep nämligen till Älgens försvar – och flera andra goda medborgare fångade också älgen på bild, och Polisen lyckades naturligtvis inte hitta någon älg – men folkets egna älgbilder blev Virala på Hedniskt vis – fastän ingen förstod hur – och mer än 10 000 namunderskrifter samlades in, The Guardian och andra Världsmedia intresserade sig för saken – och där stod åter den Svenska Statstelevisionen med sina felaktigheter och sin skam, efter att Polisen i Värmland klokt nog ändrat sitt ursprungliga beslut om skyddsjakt…

”Möööh ! Jag e lika sällsynt som en svensk polis !”

Vårt land har bara 19 000 Poliser ändå, varav de flesta är i inre tjänst, och sitter bakom skrivbord. Med tanke på att vi numera också har över 10 miljoner invånare – vilket inte alls är hållbart, och ett hot mot den svenska naturen – så innebär det att det blir 1,9 poliser på 1000 invånare, och som man förstår, så är det inte på långa vägar tillräckligt. I ett land där Polisen inte ens klarar av att lösa 7 % av de anmälda brotten, inklusive svåra våldsbrott som mord och dråp, har inte ens ”Nomenklaturans” begäran om dödande av vita älgar såpass hög prioritet längre, som vi alla kan se av den sista veckans händelser..

Men hur kommer det sig egentligen att denna älgen är vit, och har det möjligen konstaterats långt tidigare ? Tidningen Svensk Jakt ger besked, för älgtjuren är inte en albino, som oinsatta kanske kunde tro. Vita älgar är bekanta i Värmland sedan 1914 och förmodligen än tidigare, och de har Leucism eller ”Vithet” på latin, en mutation som gör att de förmodligen håller på att utvecklas till en ny djurart – älgar med dessa anlag har annars blå eller bruna ögon, och fungerar alldeles normalt i alla avseenden.

På Landskapet Jämtlands vapensköld syns också en Vit Älg, som blivit något av en folklig motståndssymbol den med, och som till och med blivit allt vitare med tiden. Första gången det nutida vapnet skall ha förekommit, var i den danska Kungen Kristian IV:s begravningståg år 1635 har man sagt, för vid denna tid var Jämtland ännu danskt-norskt. Älgen föreställer nordborna och det danska riket, medan den tyska örnen, som angriper den, är en symbol för det katolska, tyskromerska riket – genom 1000 år en av Danmarks värsta fiender.  Hunden eller Vargen, som anfaller framifrån, är Osmanerna eller Hundturken, som på 1600-talet började härja i Europa, och som numera etablerat sig också här.

Jämtlands Vapen med den vita älgen, som det såg ut under Karl XI anno 1694

När Jämtland efter Brömsebrofreden 1645 blev svenskt, överflyttades den folkliga symboliken så, att Örnen betydde Sverige – Värmlands landskapsvapen är ju som bekant en örn, och den förekommer också i Örnsköldsvik vid den svenska kusten – medan Hunden eller Vargen i lätt modifierad form skulle kunna stå för Olafslejonet eller Norge. Redan för tio år sedan tyckte David Nessle – en annan satiriker och hedning, fastän svensk den här gången, att örn och varg kunde stå för fogden och länsman, medan älgen förstås är allmogen, och det lidande stackars svenska folket..

Vapensköld för Jämtlands Fältjägarregemente – I 5 – älgen har både i landskaps- och länsvapnen alltid haft röda horn och klövar fram tills alldeles nyligen..

Älgen har fram tills nu alltid haft ”röd beväring” som det kallas på heraldiskt språk, alltså röda horn, klövar, tunga och allt annat som hör till – ”röd beväring” betyder inte alls någon av bolsjevism anstucken GMU-inryckt – men nu ska älgen och vapnet enligt Wikipedia plötsligt se ut såhär – en ren heraldisk horrör som månne Riksheraldikern bör titta närmare på – av Vargen har det blivit en fånig vinthund – och älgen är helvit, som alla kan se..

Även i andra delar av Världen finns det helvita djur, som har Leucism och som alltså inte är albinos, men som håller på att utvecklas till en helt ny djurart. Det gäller till exempel den berömda ”Andebjörnen” från British Columbia och angränsande delar av Nordamerikas Stilla Havskust – numera räknas den som en särskild ras av Svartbjörn, Ursus Americanus Kermodi eller Kermod-björn, som dock inte ska förväxlas med den vida större och farligare Kodiak-björnen, som ju är en förvuxen brunbjörn eller grizzly, samt störst och fetast av björnar på jorden, undantaget de på Kamtjatka…

Trots allt en helt vanlig björn…

I Indiansk folktro och mytologi var ”Andebjörnen” Nordanvindens budbärare, som varslade om frost och hårda tider, samt den äldsta av alla skapade varelser. Man kan jämföra med Skade i den Nordiska mytologin, Vintergudinnan, som också vistas i björnsällskap och är av jättesläkt. På 2000-talet har Kermod björnen blivit en livaktig politisk symbol, då man försökt föda upp tillfångatagna vita björnungar i hägn, och även hotat hela dess habitat och den regniga kuststräcka där den lever med oljetankers och pipelines, ungefär som Ryssland här hemma hos oss hotar svenskarna och Karlshamns-borna med nya gas-projekt. 2015 förbjöd dock Kanadas premiärminister slutligen tanker-trafiken efter folkliga protester ifrån både kanadensare och ursprungsbefolkning, och den vita svartbjörnen har i alla fall hittills sluppit att bli svart och oljig om tassarna..

”Andebjörnar” är inte andligare än något annat djur, men håller sig för sig själva, eftersom de oftast blir bortdrivna och jagade av sina svarta artfränder. I en och samma kull kan det dock finnas både svarta och vita björnar, och en vit björnhona kan också få svarta ungar eller omvänt, men vita björnar föredrar faktiskt vita i parnings- och familjebildningssyfte, så om ett antal tusen år – om inte människan förstör alltsammans – kommer det faktiskt finnas en helt ny art av vit björn i Kanada. Naturen är, som vi hedningar vet, fascinerande och underbar.

Underligt nog finns det också vita björnar i Nordisk folktro – fast få har observerat det. En av Norges mest berömda folksagor heter Kvitabjörn Kong Vallemon, och en teckning, som den norske konstnären Theodor Kittelsen gjorde på artonhundratalet, har blivit återskapad dussintals gånger på foto, teater, musik och film – fast det rör sig inte alls om en isbjörn, som en del felaktigt tror – utan om en helvit brunbjörn, som i senare versioner förstås visar sig vara en förvandlad kungason, men som i förståne bara syns som en drömfigur hos den yngsta av tre döttrar – slutligen möter de tre döttrarna på tre torsdagar den mäkta hedniska björnen, som lovar dem en gullkrans – liknande Frejas Brisinga-men ifall de kan ge rätt svar på frågan: ”Har du någon gång suttit mjukare, eller sett längre och vidare ?” när de i timtal rider över sjumila skogar på björnens rygg..

 

Utomlands – och nere i Europa – där man helt missförstod alltsammans och inte förstod sig på björnar, varesig av vit färg eller annars, blev den ursprungligen Nordiska sagan omdiktad till ”Skönheten och Odjuret” och även i Norge försökte man på 1800-talet ”kristifiera” sagan och göra en konst-saga för barn av den, trots att berättelsens ursprungliga, hedniska natur aldrig helt gått att dölja… På Irland – där sagan om en man som hette Björn och tre kungadöttrar – också spreds redan på Vikingatiden, talas det än idag om ”den brune björnen från Norge” (en hel del Nordiska Kungar har hetat just Björn, bronsålderns Björn på Håga och den Kung Björn som regerade i Sverige på Ansgars tid, till exempel) och man lade in förvandlingsmotivet, eftersom ”Björn” som person-namn inte finns på Iriska, men däremot i Engelskan (Beorn) och i Nordiska språk.. Att det inte var ett djur, utan en person den yngsta dottern skulle gifta sig med, var helt omöjligt för gaelerna att förstå, eftersom de inte insåg betydelsen av namnet..

Norsk Folkminne-Lag eller Folkminnesföreningen fick 1920 ett sigill med vit björn och allt, som är en parafras på Kittelsens bild..

I Ryssland finns nu Asatroende, som påstår sig komma från en släkt, vars vapen ska vara hämtat från en legend om en ”björnriderska” till prinsessa, som en kristen kung lät stänga in med en vit björn i tron att denna skulle äta upp henne.. Istället gick det tvärtom, och prinsessan kom utridande på björnen, som genast åt upp de kristna istället – varav den förstås blev tämligen fet, men härav ser man, att ett tränat hedniskt sinne, övervinner alla svårigheter.

Rysk version av sagomotivet med den vita björnen och Freja – gullkransen har de omtolkat, men annars är allt sig likt..

Här skulle vi kunna stanna upp en stund, och tänka efter kring det här med vita sagodjur, älgar, björnar och så vidare.  Det folkliga motståndets symboler blir laddade med politisk sprängkraft, återigen, och även i dagens Sverige eller annorstädes, finns det dem, som använder sig av den här symboliken…

Den här bilden – och även nästa bild – är skapad av den ryska kvinnliga fotografen Katerina Plotnikova – som använder sig av helt riktiga, 100 % autentiska björnar – det här är INTE retuschering i Photoshop eller något annat trick – man har helt enkelt tagit en riktig, men tam björn och placerat den i fotot bredvid modellen – symboliken med kvinnan och björnen, som naturligtvis står för det ursprungliga, naturliga och vilda – alltså också Asatron – och den överförfinade, kristna salongs-människan eller prinsessan, som vill bort från allt detta falska, och återfinna sin sanna natur istället, är ganska genomskinlig, och finns också i flera varianter.

Kanske ser vi här ”Moder Svea” och inte bara ”Moder Ryssland” samt det folkliga motståndets björn…

”Allmänheten kräver belevade björnar nuförtiden”

Sk ”Överbud” österifrån, gestaltat av Tina Rybakova, som förmodligen förstår sig på björnar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s