Ett Intressant föredrag…

Även Förbundet Vetenskap och Folkbildning (VoF) reagerar nu emot Annika Larssons falsarier , efter vad det ser ut. På den utmärkta bloggen Faktoider, som jag kommit i kontakt med många gånger förut, annonseras nu om ett mycket intressant föredrag i Stockholm.

Ämnet bedrägerier och falsarier inom arkeologi är ju synnerligen aktuellt i dessa dagar, då personer som Annika Larsson ännu tillåts få utrymme på lokala muséer som det i Enköping, och man skriver:

Arkeologiskt fusk & slarv
Några kända och mindre kända exempel på fusk och slarv inom arkeologi och historia. Vilken roll spelar det om fel görs med flit eller av misstag? Och kan vi av exemplen lära oss något om pseudovetenskap, vidskepelse och kunskapsresistens i allmänhet? En pubföreläsning hos VoF Stockholm.
The Londoner, Karlavägen 52-54 Stockholm, lördag den 2 december kl 18-19

Hur kunde ett välrenommerat Universitet som det i Uppsala alls tillåta, att en forskare fördubblade tjockleken på brickband från 500-talet, lade till tecken som inte alls fanns där, och sen använde detta som ”bevis” för lögnaktiga påståenden om att ”Vikingarna skulle låtit sig inspirerats av islam” ? Och hur kan samma ”forskare” fortsätta hävda sådana helt orimliga slutsatser TROTS att alltihop BEVISATS vara felaktigt ? = Fakta-resistens…

Nåja. Bloggen Faktoider har i det förgånga tagit upp flera intressanta exempel på hur påstådda ”forskare” helt enkelt ljugit, och använt förfalskade data. Två av de mest roande exemplen är historien om ”Die Würtzburger Lügensteine” eller ”Lögnstenarna” från Würtzburg eller hur studenter och akademiker från Würtzburg i Tyskland anno 1725 lurade en professor där med falska fossil, som de utgav för äkta... Bland annat påstod de sig ha hittat namnet Jehova inuti stenar, ville hitta bevis för att ”gud” skapat också alla fossil osv – helt felaktiga teorier som lättlurade kristna ännu tror på, i  ”landet Trump” och därmed likställda platser.

Fossil förfalskning. Grovhugget ristad ödla, som aldrig fanns…

Ett annat exempel är Piltdown-människan, ett påhittat fossil från ett grustag i England, som visade sig beså av en underkäke från en Schimpans, som någon satt ihop med några bitar av äkta fossiliserad skalle från en Homo Sapiens, samt tänder från en oranggutang och sedan utgett för att vara ett ”500 000 år gammalt originalfynd”.  Piltdown-fyndet ledde palentologer över hela världen på helt fel spår från 1912 – då det offentliggjordes – fram till 1954 – då det slutligen avslöjades – nya avslöjanden i form av DNA-bevis, som visade att det rörde sig om orangutang-tänder gjordes så sent som 2016, då det slutgiltigt bevisades hur Charles Dawson, den palentolog som påstod sig ha gjort ett sensationellt fynd burit sig åt.

I den bluffen deltog också Pierre Teilhard de Chardin, en känd katolik och mystiker,  och resultatet av alltsammans var att man dolde och förfuskade mänsklighetens verkliga utveecklingshistoria i sådär 60 år, samtidigt som Dawson – i likhet med Annika Larsson – fick göra sig ett namn och komma fram på felaktiga meriter, vilket visar att det faktiskt är som VoF eller Förbundet Vetenskap och Folkbildning hävdar – charlataner som Larsson gör oerhörd skada, och måste bekämpas…

Både ”Faktoider” och tidskrifter som ”Populär arkeologi” har nämnt Piltdown-falsariet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s