Gävlebocken viker INTE ned sig för ”mångkulturen”

”Bockar och Pepparkakor
Bockar och Pepparkakor !
I alla tider kan vi lita
på denna helgrekvisita…

– Nils Ferlin

Han kom dit för att skapa fred,
skapa fred i ett land som led.
Som en vän var han alltid sedd,
och alltför ung för att vara rädd

– Ur texten till ”Basker Blå”

Alla vet att själva ordet ”Jul” eller Solvarv är ett Nordiskt ord, och att själva Julens ursprung står att finna i Asatron, eller den Nordiska Hedendomen. Julen har också alltid haft sina speciella symboler, och av dem har själva Julbocken alltid hört till de mest särpräglade, fast de kristna och ökenreligionernas utövare alltid associerat den till Satan eller Djävulen, och än idag – på ett mycket fördomsfullt och inskränkt sätt – försöker lägga hinder efter hinder i vägen för vårt hedniska Julfirande.

En av de allra mest iögonenfallande Julbockarna i hela Världen är onekligen den gigantiska Gävlebocken – 13 meter hög, 3 ton tung och nu den 51:a i ordningen, sedan hedniska Julbockar började uppträda på slottstorget i Gävle 1966. Stig Gavlén, bocktraditionens grundare – nu 90 år gammal – var journalist på Arbetarbladet och hade inget uppsåt än att skänka människorna i arbetarstadsdelen Brynäs lite Julglädje, och göra en Julprydnad som skulle kunna uppskattas också av de hemlösa, människorna på samhällets skuggsida och alla de, som annars ingen Jul ens fick. Hans uppsåt var varken att stödja de 40% av svenskarna som är Hedningar, eller de allt färre kvarvarande kristna. Inte heller höll han på med något PR-jippo för just staden Gävle, eller avsåg att ”sätta sin hemstad på kartan” – men hans kärlek till hemstaden var stor, och hans syfte ädelt nog. Någonstans rörde han vid själva Folksjälen, hela Svenska Folkets gemensamma kultur och tradition, trots att Regeringen Reinfeldt och sedan Regeringen Löfvén ihärdigt försökt tuta i oss svenskar, att just vi av alla folk skulle vara sämre än alla andra, och att vi aldrig haft någon kultur eller några traditioner, trots att ingenting kunde vara felaktigare.

Det är nämligen just det vi har. Och Gävlebocken visar det, med all önskvärd tydlighet.  Nästan alla organisationer, företag och institutioner av någon betydelse i Gävle har varit med och stött uppbyggandet av bocken – år efter år. Till och med Svenska Kyrkan och Frälsningsarmén har anammat Julbocken i Gävle och tagit den till sitt hjärta, liksom Gävle Stad, Brandkåren, inte minst eleverna på det naturvetenskapliga gymnasiet (som varje år bygger en egen, tre meter hög bock) och många många andra. Alla har hjälpt till, och alla vill pryda och ära sin egen stad genom att sluta upp bakom ett hedniskt Julfirande.

51 gånger återuppbyggd. 29 gånger mördad, nedbränd och skändad av Sverige-hatare, vandaler och religiösa fanatiker

Alla vet också att Julbocken ytterst sett kommer från Tors två bockar, Tanngnjóstr och Tanngrisnir, och genom Julbocken som maskerad utdelare av gåvor eller deltagare i spel och lekar – en tradition som folklivsforskare som Dag Strömbäck lyckats spåra ända ned till 1100-talets Island och Färeöarna (se Dag Strömbäck, ”Den osynliga närvaron” ISBN 91 7844 144 7 s 139 – 149) vet vi, att också vår sentida halbock också har ett hedniskt ursprung. Tors bockar hade förmågan att återuppstå, likt självaste Särimner eller Julegalten, och precis samma förmåga har Gävlebocken också fått. I fjol förklarade man att 2016 års bock – den 50:e i ordningen, skulle vara den sista som restes – men så blir det inte.

Gävlebocken kommer tillbaka, också i år. 3 December invigs han, och trots allt Sverige-hat, trots all förföljelse, trots alla mordbränderna, attentaten och allt det andra, återuppstår han i alla fall.

Han är odödlig, liksom själva Asatron och Hedendomen, och varken kristna eller muslimer kan stoppa honom, trots att de hela tiden försöker, på det allra skamligaste av sätt.

Gävle kommun hoppas att bocken i år får stå ända fram till nyår

Härlig är döden, när modigt i främsta ledet du dignar, dignar i kamp för ditt land, dör för din stad och ditt hem. Därför med eldhåg upp att värna fädernejorden! Ila att offra med fröjd livet för kommande släkt! Fram, I ynglingar, fram i täta oryggliga leder! Aldrig en känsla av skräck, aldrig en tanke på flykt.

Ur ”Athenarnas Sång” av Viktor Rydberg

Själv förstår jag inte alls vitsen med alla attentaten och mordbränderna, som – det är ofta omvittnat – är till stor skada för Gävle och alla dess invånare. I dagens nummer av DN, kan vi läsa följande uttalande från Gävle Kommun:

Näringslivet i Gävle förlorar mycket på att bocken bränns ned. Det blir avbokningar på restauranger och hotell i närheten när den bränts ned. Bocken är redan känd och att den försvinner är negativt för kommunen, säger Wallberg.

Vad kan det vara för syfte med att bränna ned och förstöra också själva Julen för alla andra ? Polisen har förstås sällan eller så gott som aldrig lyckats gripa någon av pyromanerna, som ibland visat sig vara berusade eller narkotikapåverkade personer, ibland religiösa dårar, ”fornsedare” eller något liknande. Men, nuförtiden lever vi också i ett land, där Polisen inte ens lyckas att klara upp mer än högst 7-8 % av också mycket grova brott emot enskilda svenskar, som exempelvis mord, dråp, grov misshandel eller våldtäkt.

Självklart blir det då så att när inte samhället och Regeringen längre har förmåga nog att skydda de enskilda medborgarna, så kommer halmbockar och traditioner i andra hand, och därmed får islamister och andra mörka krafter fritt spelrum. I veckan kunde vi också se, hur Julmarknaden i Malmö måste skyddas med höga betonghinder, trots att Statsminister Stefan Löfvén själv sagt, att han ”inte skulle bygga några murar” i det här landet. Ändå är det just jämnt vad som faktiskt sker, och det beror på den dåliga säkerhet; som Regeringens politik har fört med sig.

Också Julmarknaden i Sigtuna måste nu skyddas på liknande vis, eftersom man är mycket rädd för muslimska attentat. Så långt har det gått, här i Stefan Löfvéns alltmer luggslitna och naggade Sverige. Är det så konstigt att folket självt nu revolterar, och sluter upp bakom symboler för fredligt civilmotstånd, som den traditionella halmbocken, trots att man så sent som förra året sa, att den inte alls skulle få finnas ?

 

Till och med i en småstad som Sigtuna, ökar nu risken för muslimska attentat, bara därför att vi i vårt eget land vill följa våra traditioner

Mönstret är alltför välkänt, från Berlin, Stockholm och andra Världsstäder. I namn av ”Multikultur” och ”tolerans” etablerar sig muslimer inne i ett land där de inte hör hemma, och sen börjar terrorn.. Ändå finns det förstås enstaka muslimska länder där den hedniska Julen välkomnas, som Jordanien år 2015, till exempel. Mitt under det värsta kriget i Syrien visade det sig, att man i grannlandet kunde acceptera just Julen, därför att den var varken muslimsk eller kristen, utan hednisk; och sedan enas kring detta. Visserligen skedde det i form av ohöljd kommersialism längs Ammans största affärsgata och bjäfsigare juldekorationer än vår Svenska halmbock, men i alla fall – Julens Nordiska Budskap om fred nådde ändå fram…

2016 kunde man se nordiska Julgranar i Aleppo av alla platser, och till och med i krigshärjade städer som Palmyra och Damaskus, vill folk numera fira en äkta Nordisk Jul, med Julgranar och allt, eftersom man vet, att den Nordiska Julen står för gästfrihet och fred, samt något annat än Profeten Mohammeds ständiga jihad och krigsbudskap.

Bildresultat för a christmas tree in syria

Om man KAN HA JULGRAN i Syrien, utan att den blir nedbränd, borde man då inte också kunna ha en JULBOCK I GÄVLE utan att någon bara förstör…

Ändå är Julgranen som symbol, uttryckligen förbjuden i den kristna Bibeln, och kristna får egentligen inte alls ha julgran överhuvudtaget..

Ökenreligionerna och de kristna har alltid hatat och förbannat våra Nordiska Jultradtioner, och så gör de fortfarande…
I Belgien och Kairo, däremot, lär det ha förekommit bombattentat också emot Julgranar, liknande Sverige-hatarnas bockbränneri här hemma i Gävle. Brandattentat har förövats också emot ”Järnåldersgårdar” och andra symboler för Svensk eller Nordisk kulturell identitet, liksom emot Gudahov, fornminnen och andra platser av kulturell betydelse för Svenskar eller Asatroende, och vilka krafter som ligger bakom allt detta, är ändå ganska välkänt.
Ändå reses det Julbockar som aldrig förr i Sverige. Bocken har blivit en frihetssymbol, en symbol för vanan att önska varann en God Jul, en samlingspunkt för alla, som vill bevara ett Sverige i fred, utan islamism eller de alltmer fanatiska kristna. Jättestora Julbockar har setts på torget i Hällefors, Gullspång är på väg att skaffa sig enEn jättestor Julbock finns i en rondell i Motala, I Mariestad finns en annan bock än den i Gullspång, och på Järntorget i Örebro har en viss Abdullahi Omar fått lära sig hur Svenska Julbockar i jätteformat ska byggas – och fått hänga kulorna i grenen – får man förmoda…

Också från Högsby i Småland rapporteras nu om Julbocksbygge – och den Hedniska Julen anländer strax till vårt land... ”Vi bygger Bockarna – Vi bygger landet !”

Bocken är egentligen symbol för landskapet Hälsingland, medan Gästrikland där Gävle ligger har en Älg i vapnet. Traditionen med bockar i Gävle går dock tillbaka till Hälsinge Regemente, som försvarat sin hemstad ända sedan 1630…
 
Julbockar från Kalmar Kungsgård vid Tissö i Danmark – de är från 700-talet och de äldsta figurer, som avbildar bockar i vad som kan vara halm… (obs streckteckningen på figurerna)
Julbocken som företeelse finns även i Österrikes bergstrakter, där den överlevt under namnet ”Habergeiss” och andra namn. Ursprungligen fanns den i hela det germanska området, men utrotades på grund av kristendomen…

3 thoughts on “Gävlebocken viker INTE ned sig för ”mångkulturen”

  1. Sedan barndomen när Elsa Beskows sagor presenterade för mig Julbocken, har jag alltid tyckt han var en rätt cool figur. Såväl en gåta för mig; varför var han inte så lika populär som Jultomten?
    Nu förstår jag varför.

    Gilla

    • Stor tack för denna kommentar. Julbocken som julklappsdelande gestalt eller utklädd person skulle man också kunna skriva mycket mer om – just den aspekten har ju kommit lite mer i skymundan de senaste 30-40 åren…

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s