SVT bekräftar Svenskarnas och Finnarnas gemensamma historia

Tydligen har mina hedniska tankar kring Finlands nyligen timade 100-års jubileum inte förklingat ohörda. Antingen det nu är för att ämnet ligger i tiden, för att makterna återigen har hört mig eller för att det finns något som heter synkronicitet, eller det bara beror på det faktum att verkliga fakta är svåra att dölja, trots att det finns de som försöker– ja vad det nu än kan bero på, så sände vår kära Statstelevision, SVT idag ett program som bevisar det faktum att Svenskar och Finnar har en gemensam historia sedan minst den yngre stenåldern, och att en svensk befolkning funnits inom det nuvarande Finlands gränser under minst lika lång tid, dvs mer än 5000 år av sammanhängande historia.

I första delen av ett program i två delar redovisas bland annat hur Staraja Ladoga grundlades av svenskar och finnar, och hur det finska språket gav handelskontakter ända bort till Ural, trots att svenskar och finnar genetiskt sett var samma folk. Programmet, som gjorts i samarbete med arkeologer vid Humboltuniversitetet i Berlin, är överraskande objektivt och fräscht för att komma från svensk TV, men vi får väl se vad del 2 kan innehålla.

Karta över de finska stammarnas utbredning kring år 900 – det fanns få samer i Sverige och Norra Finland vid den tiden, men Ester, Ingrer, Vepser och andra finsk-ugriska folk hela vägen till Ural.

Fakta som dessa har varit kända sedan länge, men i programmet redovisas också en del häpnadsväckande nyheter, som hur man redan omkring 700 hade nått fram till de ryska flodsystemen och in i Fjärrkarelen, samt att det kring 800-talet fanns en koloni av vad man nu säger är Ålänningar, norr om Moskva…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s