Hednisk Begravning i Danmark, och flera begivenheter inför Julen

Från Fredicia Dagblad och Jylland rapporteras idag om en Hednisk Begravning till sjöss, som Asa- och Vanatrosamfundet i Danmark skall ha hållit. Den lokala tidningen skriver till och med två artiklar om tilldragelsen.

Till skillnad från de kristna, fruktar inte de Asatroende döden, och vi har ingen synda- eller helvetes-skräck. För oss är döden bara början på något nytt

I samband med det noteras det, att Asatron i Danmark nu omfattar minst 650 anhängare i detta samfund emot 600 för två år sedan, vilket får bedömas som en mycket långsam tillväxt jämfört med resten av Norden. Tar man upp alla Asatrogna samfund som finns i Danmark, så kan det nog beräknas att där finns minst 1200 Asatroende, medan det finns 750 i Nordiska Asa Samfundet i Sverige – som fortfarande är det största av alla samfund i de Nordiska länderna, oräknat Asatrufelagid på Island, som har över 3000 medlemmar.

”Forn Sed Sverige” kan dock inte ens med bästa vilja i världen räknas till den Nordiska hedendomen, eller Asatron eftersom vad denna förening tillämpar är ett slags New Age, byggt på bland annat droger, synkretism och vänsterextrem politik som de flesta hedningar i vårt land tar klart avstånd ifrån. Men, räknar man med de mindre samfund för Asatro som finns i Sverige, så är det enligt en försiktig uppskattning sådär 1500 troende i vårt land, och till det kan vi lägga ungefär 1000 i Norge samt kanske 2-300 i Finland, enligt mina beräkningar. Allt som allt gör det att det finns ungefär 7000 eller fler organiserade Asatroende i hela Norden

Från Island och Asatrufelagid där rapporteras också, att man givetvis firar sitt Julblot på det rätta datumet, 21 December som är Midvinterdagen, och inget annat.

Jólablót Ásatrúarfélagsins fer fram á vetrarsólstöðum
fimmtudaginn 21. desember n.k.

Blótið verður helgað í Öskjuhlíð, neðan vegslóðans við lóðina okkar stundvíslega kl. 18:00. Þar verður hin eina og sanna jólahelgi undir berum himni og eru allir hvattir til að mæta.

Precis som Håkon Jarl på sin tid firar man Julen utomhus, och inte under tak – och Thar verdhur hin eina og sanna Jólahelgi – det är både visst och sannt..

Vi har våra Gudahov, men behöver inga kyrkor eller Moskéer i vårt land…

Från Danmark rapporteras också att ingen mindre än Jim Lyngvild, Tv-kändisen, fliseknusern, fotografen, Gudahovsbyggaren, Julmarknadsarrangören, Ölbryggaren mm nu jobbar på ett nytt hemligt fotoprojekt, för Frejdal mjöd, och redan anlitat tre kvinnliga modeller…

”Til Middag hos Lyngvilds”

Blick från Ravnsborg

Själv vill jag bara påminna om min Kalender till förmån för Samfundet Särimner (nu mer än 800 medlemmar och en tyst legion) och insamlingen för ett Gudahov i Sverige, som du hittar på Länken här.  Kalendern kostar 60 kronor plus porto, eller 12 USD plus porto, eller 15 Eur plus porto utomlands. Vill du veta hur du betalar, skriv till nalle64@hotmail.com för mer info…

En hednisk kalender för det nya året – 60 kronor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s