BT i Danmark bekräftar: JULEN har INGENTING med Kristi Födelse att göra..

Alla någotsånär allmänbildade människor vet det förstås redan. Julen har ingenting med Jesu födelse att göra, för det har aldrig någonsin bekräftats, när på året fantasifiguren jesus (som antagligen aldrig funnits – det finns inga som helst hållbara bevis för hans påstådda existens) ens skulle vara född, ifall hans alls existerat. Svenska tidningar har så här års talat mycket om att det skulle vara de romerska Saturnalierna, eller det romerska nyåret under heden tid som ligger bakom Julen, men det är en sanning med modifikation.

I själva verket blev det aldrig fastställt – ens av katolikerna – att den påstådda – men obevisade – födelsen skulle ha ägt rum den 25 December, förrän Påven Liberius år 354 förklarade, att det skulle vara så. Mithraismen, Persernas urgamla Sol-religion, är i så fall en mycket närmare kandidat – Mitra kulten var mycket spridd i det romerska riket – och det var faktiskt mycket nära att Mithra-dyrkan och inte kristendom blev den ledande religionen hos Romarna under de första århundradena av vår tideräkning.

Men – vad går Julen ut på, och har jesus alls något att göra med vår Nordiska Jul ??. En insändare i BT, Berlingske Tidene, en av Danmarks största och mest väl ansedda tidningar, summerar:

Man måste ge den okände danske debattören rätt: Vilket intryck skall våra barn och kommande generationer få, om vi på falska och uppdiktade grunder inbillar dem, att ”jesus” skulle vara en förutsättning för att fira Jul ? Julen har aldrig handlat om det, viktigare är väl gemenskapen med våra nära och kära, att ge gåvor till  vår familj, att värdesätta gemenskapen i samhället, och den kultur som är vår egen – ingen främmande religion från Mellersta Östern eller något liknande ?

Bereden väg för Oden – Jolner, han som gör så att det blir Jul…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s