PEW Research Centre har GODA NYHETER från Landet Trump….

Ifrån Landet Trump eller the US of A brukar det sällan komma något gott numera, särskilt inte i Asatrons Värld. Det mesta vi får se därifrån är groteska missuppfattningar, baserade på Marvel Comics eller diverse synkretistiska, universalistiska sajter, som vill göra Asatro till någotslags urvattnad, halvslafsig intellektuell tankelek för överåriga hipsters, samt folk av alla möjliga religiösa konfessioner, som inte är för fem öre seriösa eller allvarliga i sin tro, som aldrig utövat Asatron i praktiken, och som heller inte har den minsta koppling till Norden eller några Nordiska rötter.

Asatro i USA brukar mest utövas av sådana, som aldrig varit på ett riktigt blot och som fortfarande tillhör kristna kyrkor eller andra konfessioner. Då är man inte ärlig eller helhjärtad i sin tro…

Riktig Asatro betyder att du gått ur alla andra samfund, och inte hymlar med var du står…

Men borta i Landet Trump finns nu ett forskningsinstitut eller en ”think thank” som brukar kalla sig icke-missionerande, eller ”Non-partisan” fast det ändå har mycket klara kopplingar till de evangeliska, amerikanska kyrkorna, och sponsras påfallande ofta av något kristet, som kallas ”John Templeton Foundation”. Pew Institute, som det kallas (Pew betyder ”kyrkbänk”, men kan också uttydas ”pust, stånk, stön”) publicerade härföreleden en undersökning om Julen i USA, som visar att den kristna fanatismen och bokstavstron minskar därborta, till och med bland republikanska väljare och de högerkristna.

Skrämmande nog visar det sig, att 66 % av amerikanerna bokstavligt talat tror på Jungfrufödsel, eller den katolska dogmen om den obefläckade avelsen. 75 % tror att Jesus fanns på riktigt, och att han blev lagd i en krubba, medan 67 % tror att en ängel bokstavligt talat kom flygande till de tre vise männen – och allt detta sker i vår egen upplysta tidsålder, då människor fått gymnasie- eller till och med universitetsutbildning i stigande grad och omfattning.  Ok, nog för att vi visste att det fanns många outbildade eller dumma amerikaner, men att de var så dumma, och så fullkomligt renons på all historisk uppfattning eller omvärldsorientering över huvud taget, ja det skrämmer faktiskt...

En sådan ignorans, en sådan okunnighet… Vad beror den på ? Är det sample, som den amerikanska ”think tanken” intervjuat alldeles för litet, eller beror det på någon kulturföreteelse i det amerikanska samhället, som till exempel amerikaners vana att bara hålla med i alla marknadsundersökningar, helt okritiskt, och säga ”Sure thing, Bubba ! eller ”Right on, Bro !” bara för att det låter väldans positivt – fast de i själva verket kanske tycker helt annorlunda..

Man kanske också kunde tänka sig – även om det kanske är för radikalt för vissa – att det kristna julevangeliet inte hela tiden måste uppfattas som rent bokstavlig ”sanning” utan faktiskt som en allegori, en fantasi, en sedelärande berättelse…

 

Hur kan de Monoteistiska Ökenreligionerna kalla sig ”vidsynta” när de underkänner nästan allt som hänt utanför Mellanöstern ? Har de ingen kulturell förståelse ??

Det amerikanska forskningsinstitutet drar också likhetstecken mellan begreppet ”religious” och kristen – vilket inte kan sägas vara objektivt alls, utan tvärtom visar på de kristnas sedvanliga trångsynthet, och alla deras fördomar. Men glädjande nog har nu 45 % av Amerikanerna insett, att Julen är en kulturell tradition – och fler och fler verkar också vara medvetna om att den kommer från den Hedniska Norden, vilket är en ökning ifrån tidigare år. År 2012, till exempel, ansåg bara 41 % samma sak.

Fler och fler – också i USA – erkänner Julens Nordiska Ursprung – själva ordet Jul, Noël eller Yule är ju Nordiskt…

Fler och fler amerikaner säger nu också ”Good Yule!” eller ”Happy Holidays!” istället för ”Merry Christmas” (32 % säger det offentligt, emot 43 % för fem år sen) eller ”Glad kristmässa” vilket ju låter ovanligt krystat, eftersom julen ju inte alls har med någon kristus att göra. Inget är känt om när denne mytiske person ens föddes, därför att det inte finns ett enda hållbart bevis för hans existens, och påståendet om denna helt påhittade födelse – som nog inte gärna kan ha varit ”jungfrulig” – tillkom först på 300-talet, som alla redan vet.

Detta sker, trots att Donald Trump nu lär ha förklarat, att man inte får säga annat än ”Merry Christmas” – men hans eget folk, lyder honom alltså inte längre… och det är kanske lika så gott det… 45 % av Amerikanerna vill inte gå i kyrkan om Julhelgen, och 82 % vill istället umgås med släkt och goda vänner, vilket ju är Julens huvudsyfte, och egentliga budskap.

Bara 35 % vill att kristna symboler skall tillåtas i eller på regeringbyggnader, medan en majoritet av alla amerikaner numera vill, att Regeringen skall hålla sig religiöst neutral. Kristenheten sjunker påtagligt i de yngre generationerna, och bara 40 % av de födda efter år 2000 vill gå i kyrkan alls, denna helg. Lovande siffror, som ni hör. Monoteismen släpper sitt järnhårda grepp om sinnena, också ”over there”. Från att ha varit intvingade i en enda religion, under en enda gud, börjar nu också amerikanerna inse värdet med Polyteism, och det faktum att man inte kan vara multikulturell utan att också omfatta Polyteistiska religioner – som till exempel Asatro..

Kan det rent av vara en Julgran, som avbildas på denna bronsåldersristning från Sverige – ja en del tror det

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s