”Vårt Land” i Norge noterar kraftig uppgång för Asatron…

Tidningen ”Vårt Land” i Norge noterar en kraftig uppgång för Asatron, skrev man den 15:e December i år. Tidningen är faktiskt kristen, ägs av kristna och tillhör samma koncern som den av fanatism präglade svenska tidningen ”Dagen” men ändå kan man i Norge konsten att skriva positivt om det egna landets kultur och historia – en förmåga, som många journalister i Sverige numera helt saknar.

Om kristna i Norge klarar av att se Asatrons tillväxt och intresset för det egna landets kultur som något positivt, varför klarar kristna i Sverige inte av att göra samma sak ?
(illustration: Idun med Ungdomens äpplen av Johan Egerkrans)

Journalisten Arne Guttormsen intervjuar professorn Ivar Kjölsvik på Norduniversitetet i Verdal. Han berättar att ortnamn tydligt bevisar, att Njord, Frö, Ull och Tor var dyrkade i hela Norge redan på århundradena efter kristi påstådda födelse. Asatron är inte alls Vikingatida, utan mycket, mycket äldre än så – och det erkänner den kristna tidningen öppet.

Bland norska lärarstudenter växer nu vetskapen om landets kulturella identitet, och det faktum att våldskristnandet, infört av Olaf Haraldsson (som dog en rättvis död för norska bönders hand i slaget vid Stikelstad) inte alls utrotade hedendomen. Bilden av Asatron som något gammalt och förlegat, en ”forn sed” som några påstår med en kristen speglosa, stämmer inte alls längre. Lika fel är det förstås att tala om termen Asatro som något som tillkom på 1800-talet – för termen finns redan i Eddan.

Blant studentene er det alltid noen som velger å sette seg nærmere inn i vikingtiden og den norrøne gudelæren.

– ”Vårt Land” 2017-12-15

Dock resonerar både herr professorn och den kristna tidningen fördomsfullt om ”fruktbarhetsgudar” en av de mest spridda fördomar som finns när det gäller Nordisk Hedendom, och det bisarra påståendet, att det skulle ha funnits någotslags dunkel motsättning mellan Asar och Vaner, när dessa hela tiden omnämns gemensamt, eller ”Asar och Alfer” också omnämns minst lika ofta, samt det faktum att de olika gudasläkterna går in i varandra, och att Njord omväxlande kallas både As och Van, och att Gerd är ingift hos Asarna, till exempel, fastän Frej, hennes man, är av vanernas ätt, och till på köpet den främste Vanen. Vad många glömmer, är att våra förfäder för det mesta antagligen inte alls såg någon motsättning mellan de två Gudaätterna, och mytologin behöver ju heller inte alltid vara benhårt logiskt.

Frej är den främste Vanen, men han och de andra Vanerna eller Alferna uppträder alltid på Asarnas sida…

Vanernas funktion gick inte alls ut på blott och bart ”fruktbarhet” som många felaktigt tänker sig. Snarare stod de för balansen i naturen, årstidernas gång och jämna växling, födelse och död – samt all magi i förbindelse med det, och de såg också till den egna ätten, folket och gården – redan ”tomten” eller de andra alferna, vättarna och väsendena var ju underställda Frej – och allt detta handlade om så oerhört mycket mer än bara ”fruktbarhet” och förökande, men detta har inga kristna någonsin kunnat förstå…

Att hela tiden jamsa, ”tulle og mase” som norrmännen säger om att ”jamen Asatron är en fruktbarhetsreligion” är att trivialisera och förringa den, och det är minst lika felaktigt som någon populärkultur av idag. Annars intresserar sig förstås den kristna tidningen mest för just populärkulturen, och använder den som ett slags klädsam ”bortförklaring” till varför så många människor skulle intressera sig för Asatro.

Inte mindre än två norska böcker med titeln Norrøne guder ligger på bokhandelsdiskarna till Jul, och man citerar också den svenske illustratören Johan Egerkrans, som ska ha sagt såhär:

– Da nynazistiske skinheads la sin elsk på det norrøne på 1990-tallet, var det ikke mulig å ta i den norrøne mytologien med tang. Nå har vi lykkes i å «ta tilbake» mytene fra den ekstreme høyresiden og da blomstrer interessen igjen, sier Egerkrans.

Internasjonalt har interessen alltid vært der, og særlig i England mener han interessen har holdt seg lenge.

Just detta med att ta tillbaka Asatron från diverse politiska ideologier, som inte alls har med den att göra är ett viktigt mål, det måste jag hålla med Johan Egerkrans om.  Men lika viktigt, är att inte Asatron utnämns till någon innehållslös ”sed” eller hamnar i klorna på någotslags ”Pk-ideologi” som kör med omvänd rasism emot nordbor.

Man framhåller särskilt Gro Steinsland och den mer seriösa akademiska forskningen i Norge som en förebild, men bereder sig som vanligt på att försöka ta över 1000-års jubileet av Stiklestad, och göra den till en kristen propaganda-seger. ”Det vil ikke lykkes” sier jeg.

Professor emerita Gro Steinsland har skrevet en grundig innføring i norrøn religion. I boka Norrøn religion: myter, riter, samfunn viser hun at vår førkristne verden var langt mer sammensatt enn det bildet man kan få av enkeltstående gudehistorier. Boka ble omtalt som nyskapende i sin bruk av tverrfaglig innsikt fra historie, religionsvitenskap, stedsnavnsforskning, arkeologi, historie, runologi, kunsthistorie og norrøn filologi. Boka presenterer guder, gudinner og andre mytiske skikkelser, men gir også innblikk i verdensbildet og skapelses- og undergangsmytene. Og som undertittelen lover, får vi innblikk i forholdet mellom religion og samfunn. Steinsland holder stadig foredrag og får flere invitasjoner enn hun kan si ja til.

– Interessen er forbausende stor, sier hun.

En saklig bok, fri från de flesta kristna fördomar..Vad mer kan man önska sig till Jul eller annars ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s