Gävlebocken överlevde Julen

Kvällstidningen Aftonbladet berättar idag – samtidigt med det stora Torsfullet eller inledningen på Torsmånaden, vilket ju kan vara lämpligt (se föregående inlägg) – att Gävlebocken klarade sig hela Julhelgen 2017. Man citerar Gävlebockens talesperson Maria Wallberg, som dock helt utan varje form av belägg påstår att det skulle vara ”berusade personer på hemväg från krogen” som tänt eld på bocken och förövat meningslös vandalism och ödeläggelse under tidigare år.

Några sådana bevis finns inte och har heller aldrig funnits. Själv förstår jag inte varför Aftonbladet redovisar ”fake news” som dessa.

I de fall vårt lands Polis faktiskt arresterat ”bockbrännare” och dylika kriminella, har det nämligen flera gånger rört sig om ”svenskhat” och ideologiskt motiverade brott. Bara i två fall (av mer än 25 bockbränder) har det rört sig om berusade personer, men minst fyra gånger har det varit mordbrännare och utlänningar bakom alltsammans. Mycket talar för att det är islam, kristendom eller övrigt Sverigehat som ligger bakom bockbränderna. Bocken har uppfattats som en Hednisk eller Asatrogen symbol, liksom en symbol för svenskhet – och därför bränner ”Sverigehatarna” ned den – men i år lyckades dessa hatets och förstörelsens apostlar inte i sitt samhällsfarliga uppsåt…

Nu har utvecklingen vänt, och goda svenskar och goda medborgare i Gävle visar att de vill något helt annat än detta ständiga kristna hat, och sluter upp bakom sin Hedniska Jul i alla fall..

I år har jag hittat en fanatisk kristen från Gävle, som i form av sk ”poesi” hetsar emot bocken, och rätt ut skriver, att det är en ”Djävul” som han vill kasta Molotov-cocktails emot. Han har även skrivit andra hat-dikter i stil med ”Julen är en hora” och annat sådant.  Tänk om någon på sajten ”poesi.se” skulle skriva dikter om hur hon eller han ville kasta brandbomber emot synagogor eller moskéer, till exempel ? Skulle det tillåtas ? Vore det ens lagligt ??

Men när det gäller Hedniska och Svenska symboler, ja då får vi se hur det plötsligt passerar obemärkt, utan att Polisen ingriper.

Är inte det ganska underligt ??

Även flera ”fornsedare” och andra extremgrupper har uppmanat till ödeläggelse, mordbrand och attentat, och lär offentligt ha sagt, att de tycker att det är ”bra” att man bränner ned bocken. Själv förstår jag helt enkelt inte, hur man kan stå och kalla sig svensk eller ärlig medborgare, och sedan uppmana till attentat eller vandalism. Själv kan jag för min del inte finna något ”bra” alls med att bränna ned och förstöra vad så många människor arbetat mycket hårt för, tillsammans velat fira och bygga upp.

Sådant våld hör inte hemma i vårt Sverige, och det ska heller inte finnas där – men en God Jul åt alla – och särskilt åt de, som inte själva har råd med något julfirande, ja det tycker jag faktiskt att vi alla skall få ha.

Gävlebocken är inte till för de rika och mäktiga i Gävle stad, utan för de som inget har. Som Tor värjer han de fattiga, och han är en folkets symbol. I år har detta märkts extra mycket. Alla krafter i Gävle stad har ställt upp. Kommunen, den lokala brandkåren, taxichaufförer – ja alla ! Också föreningen X-cons, en organisation som arbetar för tidigare kriminella och straffades rätt i samhället, har i år frivilligt tagit på sig att vakta bocken emot våld och hot, och vaktat Folkets Bock dagar och nätter igenom.

Det är aldrig försent att bättra sig, som sagt – och alla medborgare i Gävle har en uppgift.

Också de som tidigare bråkat och förstört, har tagit åt sig av Julens hedniska budskap. De har vaktat bocken, och sett till att göra en God Jul för andra. Utan ersättning, och utan honorar – men genom frivilliga krafter. Medborgare – jag är stolt över er !

Vilken skillnad är det inte i moralisk resning hos oss Hedningar, till skillnad från dessa Molotov-cocktail kastande kristna..

”Från oss alla till er alla – tack för en riktigt God Jul 2017 !”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s