Thor News erinrar oss om en Nordisk vandringssägen

Vår bloggkollega Thor News i Norge erinrade oss alla om Kung Herlag av Namdalen, som med sina 12 närmaste män lät sig högsättas i den enorma gravhögen på Leka, somm är mer än 12,5 meter hög och 70 meter bred, och därmed en av de största kungshögarna i Norge. Detta hände vid 900-talets början under Harald Hårfagres tid, men trots att man under 1700-talets slut lär ha hittat ett skelett i graven, har moderna undersökningar med markradar inte givit några resultat.

Var ”Herlags kämpar” ett slags hednisk brigadstab ? – Mycket talar för det…

Historien om hur Kung Herlag och hans kämpar undgick Harald Hårfagre, som ju inte tordes plundra dem när de var döda – respekten för högsatta var stor, det var inte som hos ”Svenska” Kyrkan i Botkyrka som jag nyligen skrivit om (se bland de tidigare inläggen)  med den behöver dock inte alls vara sann. Det finns en berömd norsk folkvisa vid namn ”Kempene fra Dovrefjell” där tolv kämpar eller framstående krigare sägs vila någonstans i en grotta på Dovreberget, och de kommer alla att vakna och komma tillbaka i den farans stund, när deras land behöver dem som bäst.

”Ja den tolfte var så vis och underlig en man – för se han visste ALLT som sas uti främmande land… ” (да это красиво !)

Alla har de också enligt visan – som är känd sedan åtminstone 1500-talet – olika beundransvärda egenskaper. En av dem har till exempel skaffat sig amfibieförmåga, och kan simma under vattnet snabbare än en säl, en annan kan skjuta pilar så snabbt, att den första pilen inte ens hunnit träffa i målet innan nästa avlossats (archer-förmåga, skulle vi säga på modernt militärt språkbruk) en tredje är expert på underhållstjänst och ser till att maten aldrig tryter, och ”den tolfte var en så vis och underlig man – för han visste ALLT som sas i  främmande land” eller med andra ord en symbol för underrättelsetjänsten – visan räknar helt enkelt upp olika goda egenskaper, som militära ledare måste ha för att bli framgångsrika.

På samma sätt förhåller det sig också med legenden om Ållebergs ryttare från Västergötland. Enligt den finns det på Ålleberg en stor grotta, där antingen tolv eller flera tusentals ryttare sover, och inväntar den tid, när de måste återuppstå och rider ut till försvar av Sverige. Ållebergs ryttare skall – liksom det gamla svenska Regementet Västgöta Ryttare ha varit synliga senast i slaget vid Åsle tå år 1389, men flera sagor och sägner har efterhand berättats om dem. Några sådana hittar du till exempel här eller här.

I Danmark berättar man om Holger Danske – som också har tolv följeslagare – en legendarisk motståndsgrupp under andra världskriget hade tagit sitt namn från honom, och i Tyskland har man under berget Kyffhäuser tänkt sig att Fredrik Barbarossa ligger begraven, också följd utav tolv av sina allra mest framstående män. I England, Wales och över hela den keltiska världen slutligen, berättar man förstås om den mytiske Kung Arthur, ”the once and future king som tillsammans med riddarna av runda bordet – som i några versioner också är precis tolv till antalet – som skall komma tillbaka, och rädda Britannien från undergång i tidens fullbordan…

Att man då inte hittar något i den enorma gravhögen från Namdalen, är kanske inte så konstigt… Motivet med de tolv sovande krigarna, som frivilligt gick in i gravhögen snarare än att låta sig besegras, är ett sägenmotiv, som finns över hela Norden och alla de länder våra förfäder kom i kontakt med..

Sannerligen, Sannerligen säger jag eder… Skåda Särimner ! (ty det är något dolt bakom detta…)

2 thoughts on “Thor News erinrar oss om en Nordisk vandringssägen

  1. Men, for et herlig sägenmotiv (som dere sier i Sverige). Og hva om sagnet (som vi sier i Norge) er sant?

    Jeg leser Hedniska Tankar med stor interesse. Fortiden er mer spennende enn nåtiden, og våre Skandinaviske forfedre kan vi være stolte over.

    Alt godt fra til dere alle.
    Thor

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s