Agaton Produktion håller takt och ton

Minns ni programserien ”Vikingarnas Tid” på vår kära Statstelevision, SVT i Julas… ? Ja, serien var tyvärr inte så mycket att hänga i Julgran, tyckte flera skribenter – och från Västergötland kom minst en anmälan till Granskningsnämnden, som vi vet… Själv tycker jag dock produktionsbolaget bakom serien, Agaton Produktion, dock höll en mycket trevlig takt och ton, och faktiskt meriterade sig som ett mycket seriöst dokumentärfilmsbolag. Det märks inte minst på det material man släppt i efterhand – inte mindre än fyra bonusfilmer finns på företagets Vimeo-sida – och sådant som SVT inte visade, utan bara klippte bort.

Seriös och vederhäftig information om Runsa – en folkvandringstida borg med minst tre meter höga murar och flera torn – utan negativa värdeomdömen

De mera spekulativa inslag vi fick se, som tolkningar av ”Älgmannens” grav från Birka (något arkeologer av facket haft många åsikter om alltsedan 1960-talet) och en putslustig, förnumstig och tjock programledare som i bästa Edward Blom-stil står och spottar ur sig föga objektiva platityder som ”äntligen kom jesus” hade nog passat bättre i ett humorprogram än i en seriös produktion från Vetenskapsredaktionen, men i de delar som klipptes bort, märks inget av dessa tendentiösa dumheter – utom i del två, där hela inslaget ”slår över” på slutet…  Titta själva får ni se… Produktionsbolaget gjorde sitt jobb och gjorde det mycket bra, men kan programledarens kommentarer kallas objektiva ??

Observera vad han spottar ur sig i slutetsådant snack är inte sakligt, det är allt jag har att säga – visst – det kunde kanske ha acceepterats på en personlig blogg eller i ett kåseri under bild-byline – men passar det alls i Statstelevisionen – och skall sådant ges utrymme där.. ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s