Frej hade namnsdag igår…

Igår hade Frej – herre över Alfheim och därmed Alferna, de små, underjordiska väsen som lever nere i Alvlagret i jorden, och väl också kan liknas vid gårdstomtar eller vättar, likt Islands Huldufolk, till exempel. Hedniska Tankar hyllar därför Frej – och hans syster Freja som vi nämnde igår – med följande bild… ”Ute ska man Frejs lek höja” som Torbjörn Hornklove sade i sitt Haraldskväde, angående den nu överståndna Julen – som inföll för mer än en månad sedan… Inte mindre än 921 män med Frej som egennamn finns i dagens Sverige, även om det aldrig någonsin ingick i Nordiskt namnskick att uppkalla en person efter en guds namn förrän på 1800-talet. Innan hette människor saker som Frejulv, Frösten, Fröbjörn, Fröger eller andra varianter av Frej eller Frö….

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s