Avåkning och Nedkörning vid Uppåkra ?

Ibland möter man artikelrubriker, som verkar dåligt ihopkomna, med tanke på det sakinnehåll skribenterna bakom inläggen faktiskt diskuterar. Kanhända beror det på obehörigt petande eller helt ny rubriksättning från medias och tidningsredaktionernas sida, kanhända inte.

Ett tydligt exempel på den här svårförklarliga tendensen hos svenska journalister, möter man när Stefan Nyzell, docent i historia vid Malmö universitet och Thomas Småberg, biträdande professor i historia vid Malmö universitet, skulle diskutera SVT, den kära Statstelevisonen, och dess märkliga underlåtenhet att alls nämna Uppåkra i den med rätta kritiserade TV-serien ”Vikingarnas Värld” som sändes för ett tag sedan.  Ni som brukar läsa denna blogg, har kanske noterat mina tidigare inlägg i ämnet, liksom det om hur Historieforum Västra Götaland, faktiskt anmält SVT:s producenter till ansvarsnämnden, eftersom man slarvat med fakta..

Nu sällar sig också Skånska akademiker till debatten, men det sker under rubriken:

”Den nationella historieskrivningen ligger som en tung, blöt filt över Uppåkra”

vilket var rubriken, när deras debattinlägg publicerades av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. SVT har även tidigare publicerat rena osakligheter och lögner om Uppåkra, till exempel att de hedniska gudarna skulle ha ”övergetts” där – det är bevisligen en stor, fet lögn; eftersom Gudahovet vid Uppåkra förstördes med våld, någon gång under 900-talets sista två årtionden eller tusentalets början, efter vad det ser ut. Och innan 1100-talet, fanns inga kyrkor alls på den platsen, eftersom den nuvarande sockenkyrkan omöjligt kan vara äldre än så, om jag inte missminner mig. Samtidigt stod Gudahovet i Gamla Uppsala kvar till åtminstone 1087 – 1090, efter vad man antar, och att då påstå, att hela Sverige skulle kristnats, att gudarna ”övergavs” och andra osakligheter i samma stil är ingenting annat än kristen mytologi, eller ”fake news” – Uppland och rikets centralbygder var ju bevisligen hedniska mer än 100 år senare… och Asatroende finns ju faktiskt än idag – vilka dessa fördomsfulla lögnare på SVT tydligen glömt bort.. men för all del, låt mig nu ge ordet till Malmös historiker:

I Skåne finns en av norra Europas mest spännande arkeologiska fyndplatser. I Uppåkra mellan Staffanstorp och Lund har fantastiska fynd gjorts trots att arkeologerna ännu knappt börjat med några större utgrävningar. Problemet är att det inte finns pengar att göra de utgrävningar som behövs med tanke på platsens enorma potential.

I över 1 000 år fanns ett maktcentrum i Uppåkra. När arkeologer på 1990-talet gick med metalldetektorer över fälten och påbörjade utgrävningar kom gömda skatter fram, bland annat vikingatida långhus som var något av ett palats för dåtidens härskare. Genom utgrävningarna avslöjades en plats som var av enorm betydelse för dåtidens människor. Ett av de viktigaste fynden var ett kulthus, ett tempel där förkristna gudar dyrkades i flera hundra år. Inne i templet hittade arkeologerna guldskatter och värdefulla föremål från vikingatida offer.

Uppåkra var sju gånger större än Birka, det vikingatida samhället på Björkö i Mälaren som existerade i cirka 200 år. Trots att Uppåkra var bebott i 1 000 år är människors kunskap om Uppåkra idag mycket mindre än om Birka. Till stor del beror det på att arkeologer inte fått pengar för större utgrävningar i Uppåkra.

Om Uppåkra liknas vid en fotbollsplan är det hittills endast området kring en av de fyra hörnflaggorna som grävts ut.

Fynden från Uppåkra har varit i Världsklass, och anknyter direkt till Asatron. Det finns tusen år av kontinuerligt liv, boende och dyrkan i vad som var Sveriges största stad. Det kan man inte bara ignorera, eller vifta bort..

Så långt historikerna och de arkeologiska bevisen i fält – men nu kan vi frågaär det fel på den nationella historien, eller det nationella perspektivet för den sakens skull ? Falköpings- och till och med Sexdrega-borna har protesterat i Borås Tidning, som vi sett – men i deras fall – om än inte i ”Västgöta-skolans” får det nog ses som ett utslag av lokalpatriotism.  Men vad gäller Uppåkra är situationen helt annorlunda. Här fanns en mer än 40 hektar stor stadsbygd, tätt befolkad och med husklunga efter husklunga i ett enda gytter. 1000 år av bekräftad bosättning på en och samma plats, vilket Birka inte alls kan visa upp, eftersom den staden inte ens existerade hälften så länge – och de verkliga fynden och undersökningarna har inte gjorts ännu…

Att platsen uppmärksammas ganska lite i svensk historia beror säkert till stor del på att den ligger i Skåne, som tidigare tillhört Danmark. Ett exempel är det nyproducerade SVT-programmet Vikingarnas värld i tre delar som lyfter fram Mälardalens Helgö som ett maktcentrum. I programmet sägs att: ”det finns egentligen ingen sådan här plats i Sverige … förutom Uppåkra … som under järnåldern tillhörde det danska riket”. Därefter sorteras Uppåkra bort som någonting i det närmaste oviktigt. Inte heller uppmärksammas platsen särskilt mycket i dansk historieskrivning.

Att Uppåkras betydelse varken uppmärksammas särskilt mycket i Sverige eller Danmark ger en skev bild av det förflutna. Här kan forskning som tar sin utgångspunkt i Uppåkra bidra till en förändrad historiesyn. Nyligen hölls ett seminarium i Sveriges riksdag under rubriken ”Nordens Pompeji – ett kulturarv som väntar på att upptäckas”. Bakgrunden var att förklara att Uppåkra är en av Nordeuropas viktigaste platser när det gäller förståelsen av vikingatiden och att det nu behövs pengar från nationellt håll för att säkerställa att de utgrävningar som krävs kan göras.

Bara nationella fonder, och ett nationellt perspektiv lönar sig alltså. Men vem stödjer Riksbankens Jubileumsfond ?? Riksantikvarieämbetet måste gripa in, och det är en myndighet på just nationell nivå, som alla vet..Jämför nu detta med diverse underliga textilarkeologers arbete, åt Enköping och andra bondhålor till… Dem har jag också redan nämnt… och de förfalskningarna av Vikingatida mönster från oseberg-graven är heller inte precis obekanta för de arkeologiskt intresserade..

Till sist en liten bildgåta:

Vem är det egentligen som skildras, på det här lilla utsökta spännet från 900-talet ? Är inte detta Loke själv, i Frejas Falkhamn, eller kanske Völund smed, som ju gjorde sig ett par vingar han också… Men tänk även på Tjatse, den store lapske vindjätten, han vars namn kommer av Thiazzi på samiska.Den berättelsen kunde inte de arkeologer som grävde ut smycket, och den tolkningen har jag inte sett, även om berättelsen om Tjatse bevisligen är mycket, mycket gammal och varit spridd runtom i det hedniska Sverige även tidigare.

Oden, Loke och Höner var en gång ute på vandring, och fann en hjord oxar i en dal. Så vred de huvudet av en av oxarna, och skulle helsteka den – men elden ville inte ta sig, och allt gick på tok. Så såg de en väldig örn sitta i det träd de just slagit sig ned under, till skydd mot kölden. Örnen var ingen annan än Tjatse, vindjätten – och han åt upp hela oxen i ett nafs. Då tog Höner – som ofta bär fågelhuvud – att måtta efter honom med sin klubba, och Loke försökte slå till Tjatse med en järnstång, men stången fastnade vid örnens rygg…  Oden – den visaste guden av dem alla – såg lungt på, för han visste att allt detta var till ingen nytta…

Det fanns bättre sätt att besegra Tjatse på, för det som flyger och far i vädret – likt SVT, dumma tidningsrubriker och ryktenska man inte fästa sig vid

Här ser ni exakt denna scen, fast på en Bohusländsk hällristning från Bronsåldern, 1600 år och mer före kristus. Spekulativt ? – Ja, enligt vissa – men den teori jag nu redovisar, lanserades redan under tidigt 1960-tal… Exakt av vem, skall jag dock inte nämna.

Vi ser Höner med sin näbb, den snabbt flygande örnen Tjatse (märk likheten med spännet !) och den ömkligt hängande Loke, som likt en trasselsudd eller en spindel (Lokke) hänger från stången, som fastnat vid örnens rygg.  Ovan står Oden, med sitt svärd i skidan, och begrundar det hela… Och den här tolkningen har inte jag kommit på, för den har varit känd åtminstone sedan 1960-talet.

Har Uppåkra-spännet ursprungligen haft en lång nål på undersidan, eller varit ett slags fibula, fast den är avbruten nu ? Ja, den detaljen har jag inte kontrollerat, och fler upptäckter kan säkert göras i Uppåkras svarta jord – och allt det som SVT ”dissar” och ställer sig att pissa på. Men den vederhäftiga forskningen går vidare, både här och i Malmö..

”Tara Broschen” från Irernas gamla huvudstad. Nu i Dublins Nationalmuseum…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s