Gudlösa Hedningar är vi inte – Det finns MINST 147 Gudamakter inom Asatron

Polyteism innebär tolerans, eftersom man accepterar flera gudar och makter än en. Monoteism, däremot, innebär alltid intolerans, eftersom Monoteister hävdar att det bara finns en enda gud, och till på köpet påstår de oftast, att just deras gud skulle vara den ende sanne guden – vilket för till konflikt med alla andra Monoteister, och konflikt med alla Polyteister, Agnostiker och Ateister dessutom. Det är just därför missionerande ”fulreligioner” som kristendom och islam är så fruktansvärt farliga.

Men – borta på Bloggen ”Ideell Kulturkamp” har nu min parhäst och vapendragare Henrik Andersson publicerat lite av innehållet i sin nya skrift ”Våra Gudamakter” och räknar upp grundläggande information om de inte mindre än 147 Gudamakter som han hittat inom vår Nordiska Asatro – jag rekommenderar verkligen att ni läser hans välskrivna, korta och informativa artikel.

Och vad nu detta med namn beträffar – borta på den Norska sajten ”Thor News” så presenterade man för två dagar sedan en faktaspäckad artikel som redovisar lite av det jag själv kallat för Nordiskt Namnskick – vilket kan vara en hjälpreda vid Knäsättningar och annat. Vi Asatroende Knäsätter ju som bekant våra barn, men vi döper ddem aldrig någonsin, för det första därför att vi inte vill tvinga på dem någon särskild religion och för det andra därför att själva begreppet ”dop” är en kristen sedvänja.

Thor News har samlat inte mindre än ca 400 Norröna flicknamn, och av dem framgår vad jag sagt – under Hednisk tid uppkallade man aldrig någonsin en person direkt efter en gudamakt – och man ger aldrig, aldrig någonsin ett barn ett namn som ”Frigg” eller ”Freja” eftersom det för det första vore ett klart tecken på hybris – vilket makterna klart ogillar – och för det andra opraktiskt och ledande till nästan dagliga förväxlingar – det är inte alls bra att en människa ska heta som en Gudinna eller Gud, för ddå vet ingen till slut om det är människan eller Gudamakten man syftar på och menar – allt sådant leder onekligen till förvirring…

Istället använde man alltid namn som Tordis, Thorborg, Thorgerd, Thorgunna osv – dvs alltid i kombination med valfritt efterled eller förled, aldrig namnet på en gudamakt ensamt – om man nu alls måste uppkalla sin ättelägg efter en gud eller gudinna. Vackra, fullt användbara namn som är värda att bevara är till exempel:

Asgerd, beskyddad av Asarna, Astrid – hon som rider på en ”Ast” (ast betyder kärlek, men också ”Ing” eööer manslem..), Asta – med samma ursprung, Audgunn – Landets försvararinna (Aud betyder fast egendom, jordearv – Gunn betyder strid)

Bergfrid, Bergthora, Brynhild, Dagny (betyder vad det låter som) Dagrun (Dagens hemlighet eller ”runa”) Eldborg, Eidfrid, Erika (den ensamt mäktiga) Eyrun (hemlig gåva)

och förstås många många fler…

Bilder til Steinkjer Kommune foto: Leif Arne Holme

Låter du namnen leva, låter du barnen leva. Låter du barnen leva med gamla namn, föds vi alla på nytt..

Annonser

5 tankar om “Gudlösa Hedningar är vi inte – Det finns MINST 147 Gudamakter inom Asatron

 1. Jättehärligt att få läsa om Gudarna och Gudinnornas namn 🙂 jag lusläser allt jag kommer över från din blogg här; dels för att jag litar på det som gives och dels för att lära, lära och åter lära 🙂 ♥

  Gilla

 2. ”under Hednisk tid uppkallade man aldrig någonsin en person direkt efter en gudamakt”

  Var det verkligen så för alla gudamakterna? Det finns ju i dagsläget i Sverige tex 2254 kvinnor som heter Gunn, 2475 Nanna, 5829 Freja, 13964 Saga, 37237 Siv och 4270 män som heter Dag. Har svårt att tro att det enbart skulle vara nymodigheter. Framförallt bland kvinnonamn verkar gudamakternas namn vara väldigt vanliga bland traditionella svenska namn?

  Gilla

 3. Hmm… Menar du att dessa namn, enligt den listan du länkar till, inte återfinns på några runstenar? Anser du därmed att Gunn, Siv, Nanna, Freja, Saga, Siv, Glen och Dag är olämpliga namn?

  Gilla

  • Ja, förväxlingar mellan personen och gudomen kan ju i så fall lätt uppstå, och det är inte bra, av förståeliga skäl. Människor bör ha namn för sig, men makter och gudar för sig..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s