Vad ska vi fira vid Påsken ? – (Påsk – eller Vårdagjämning ?)

Hedning som jag är har jag aldrig förstått det här med Påsken. Vi förutsätts fira någotslags inbillad ”frälsares” död under plåga och tortyr – Är det något att fira egentligen ?

Dessutom skall denna dödsdag tydligen firas på helt olika datum varje år. Hur hänger det ens ihop ? Det finns ju inte en enda gnutta logik eller sunt förnuft i detta. Ordet påsk skall förresten komma av ett judiskt Pesach, sägs det, som ska betyda ”passera” och firas till minne av uttåget ur Egypten, en historisk händelse som i alla fall inträffade på ett alldeles bestämt datum, men som måste framstå som fullständigt inaktuellt nu, eftersom det ska röra sig om tilldragelser för sådär 3500 år sedan, som inte alls rör några Européer eller i varje fall människor i Norden.

Påsk heter på engelska Easter, och på tyska Ostern, som bekant. Men få, om ens några svenskar förstår idag att dessa båda ord har samma upphov, och syftar på en Indoeuropeisk gudinna vid namn Ostara, eller Eostra som inte bara dyrkades på de Brittiska öarna eller i Mellaneuropa, utan som var känd hos alla Europeiska folkslag. Hennes namn kommer av en proto-indoeuropeisk ordrot ”Austr” som betyder öster, och som syns i alla språk från latin till Norröna – också Aurora, morgonrodnadens gudinna – ska ha fått sitt namn av samma gudomlighet, som i sin tur – enligt de flesta forskare – bara är ett annat namn för Gerd, Hertha eller Njärd, dvs Jordgudinnan.

7e9a7fc1238cdd62933e84b9860b1dd3

Våren inträffar vid olika tider olika år, också i vårt land, och av förklarliga skäl har inte Skåne samma tidpunkt för vårens rent meteorologiska inträde som till exempel Norrbotten. Det anses ha blivit Vår när medeltemperaturen under fem dygn i följd har legat över noll grader, men meteorologerna struntar helt i att det senare kan råda vinter igen, eftersom temperaturen kan sjunka under noll i flera veckor – endast den första mätpunkten räknas numera. Vårdagjämningen, en astronomiskt lätt bestämbar tidpunkt, var emellertid densamma överallt, alla år, och den kunde man bestämma mycket exakt redan på äldre stenåldern – så alla folk har firat en stor fest just då, till ära för Moder Jords och naturens uppvaknande – och hade inte våren redan kommit vid detta datum, kunde man i alla fall vara helt säker på att det inte var långt kvar till att en ny period av gröda och växtlighet skulle komma igen.

Stonehenge-6Redan under äldre stenåldern kunde man bestämma vårdagjämningen exakt på minuten, och rätta sitt firande efter det…

Till skillnad från den kristne ”Guden” straffar moder jord ingen, korsfäster ingen, fördömer ingen och håller inte på med det meningslösa slaktande, som muslimernas och de kristnas gud alltid ägnar sig åt. Hon skulle aldrig någonsin komma på tanken att vara så rå och hänsynslös mot någon skapad varelse överhuvudtaget, och hon har heller inga tankar på att plåga mänskligheten för någon inbillad ”synd”, straff, skam eller skuld… Allt sådant är Monoteisternas vidriga lära – men i naturen råder något helt annat. Återkomsten. Uppvaknandet. Livgivandet, och sedermera hela den underbara process, som heter Våren…

 persephone awakening-zabani

I en naturreligion som Asatron, eller i alla Polyteistiska religioner finns inte kristendomens ständiga fokus vid plåga och tortyr, vid deras skrikande jesus, fastspikad vid korset. Istället finns bara det som är sunt och gott, och naturens evigt förnyande krafter. Är detta inte ett mycket mera värdigt mål för dyrkan istället ? Att vända sig bort från denna sjuka kristna dödskult, och istället hylla livet självt, kärlekens och vårens krafter ? Att bli Hedning, helt enkelt !

Senare har Ostara kommit att förknippas just med haren som lyckodjur, och många har också sett klara likheter mellan Ostara och Freja, kärlekens stora gudinna, som man i Norden hyllat vid Vanadisblotet eller Valborg, senare på våren då månaden Maj börjat, och naturens prakt slagit ut i full blom. Just haren eller kaninen anses ju ovanligt fruktsam, och visar sig i stort antal så här års, varför kopplingen kommer helt naturligt – liksom detta med ägg och kycklingar till påsk – när det åter är barmark och finns något för hönsen att äta, blir där förstås mycket ägg..

ostara28

Själv skulle jag aldrig någonsin komma på tanken att hylla någon jesus kristus till påsk, eller sysselsätta mig med halvnakna män uppspikade på träställningartydligen kallas det ”krucifix”- men det hela verkar ju mest någotslags halvgalen sadistisk bögporr – och allt sådant kan de kristna kyrkorna få ha för sig själva.

Jag är nämligen – av födsel och ohejdad vana – lagd åt det hållet att jag gillar kvinnor, och dessutom anser jag att de ska behandlas väl, och inte gisslas eller bli uppspikade, som hos dessa kristna. Kärlek uttrycks inte genom tortyr, eller genom att plåga människor till döds, det anser jag mig veta med bestämdhet. Och för mig handlar påsken om våren, vårdagjämningen och påminner om Freja, den största av alla diser, själva Vanadisen, vars tid ännu är i vardande..

 

a5916e332acc9278000cda1a5b47fc2f

Freja och vårens inträdande, som den danske tecknaren Peter Madsen sett det…

Annonser

4 tankar om “Vad ska vi fira vid Påsken ? – (Påsk – eller Vårdagjämning ?)

  1. Troligen är det så att de kristna lånat lite av ett klassiskt tema. Guden som dör och återuppstår. Symboliskt sett så är ju våren en tid av pånyttfödelse. Det är knappast någon tillfällighet att Jesus dör och återuppstår på våren. Korset är ju en mycket udda symbol för träd och grönska.

    Att dö och återuppstå är ju en sak, men Jesus försvinner sedan på Kristi himmelsfärds dag.Han återuppstår ju inte utan försvinner. Kanske Jesus var en skojare och charlatan som blev korsfäst men överlevde och sedan tänkte nu sticker jag. Hade hans lilla samfund en kassa så tog han nog den och norpa åt sig den när han stack!

    Gilla

  2. Ping: Patrik Lindenfors blogg » En trevligare påskhistoria från en annan tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s