Karin Bojs och DN tvingas erkänna: Samerna är INGEN ”Ursprungsbefolkning”…

Karin Bojs, PK-skribenten på Dagens Nyheters Vetenskapsredaktion är sedan länge känd för sitt ”mångfaldsraseri”. Hon har utgett en ytterligt känslosam bok med titeln ”Min Europeiska Familj” i vilken hon blandar samman den senaste tidens genetiska forskning med känslotänkande, och personliga betraktelser. Så kan man ju göra om man vill – tänkande och funderingar över vars och ens ursprung är kanske fruktbart, men skall å andra sidan inte överdrivas, som vi vet.

Risken är att man helt lämnar vetenskapen bakom sig,och hamnar i något annat; som kanske känns väl fördomsfullt. Själv skulle jag vilja hävda, att just DN passerat den gränsen för längesedan.

Nu tvingas hon emellertid erkänna en sak, som hon inte vågat eller velat skriva tidigare. Samerna är ingen ”Ursprungsbefolkning” i Sverige, och det är högst osäkert, på vad grund deras juridiska klassificering – från 1900-talet – som sådan egentligen vilar. Dagens Nordeuropéer fanns borta i Kaukasus redan för 37 000 år sedan, har tidigare danska studier från ”Science Nordic” klart visat, och även Karin Bojs erkänner nu att de klart kan identifieras som en rasmässig grupp, som enligt henne kom till Europa redan för 43 000 år sedan, enligt vad hon själv skriver i DN artikeln

Hennes uttalanden baseras på en ny studie, i vilken Svante Pääbo – den kände Neanderthal-forskaren från Sverige – också deltagit. Tidigare har han bevisat, att så mycket som 10-12 % av den nutida svenskarnas och Nordbornas arvsmassa härrör från Neanderthalarna, vilket gör den helt världsunik i genetiskt hänseende. Söder om Sahara, till exempel, har ursprungsbefolkningen kanske högst 5 % Neanderthal-gener, och Nordborna är ursprungsbefolkning i vår del av Världen, även om Karin Bojs för sin del förstås vägrar erkänna just det – på grund av politiska skäl.

Om befolkningen i ett visst hörn av Världen innehöll den högsta frekvensen någonsin av Haplogrupp 1a, kan man då påstå att de är en ”blandning” eller ”måste” blandas, som DN hela tiden gör ? Vad är argumenten för det, rent vetenskapligt…??

Till och med Karin Bojs tvingas nu erkänna, att befolkningen i dagens Europa kan härledas ur fyra lätt igenkännbara grupper eller vågor, skriver hon..

Dna-forskningen har de senaste åren visat hur Europa har befolkats i tre vågor. Första vågen utgjorde stenåldersjägarna, som började komma redan för 43.000 år sedan. Andra vågen var stenåldersbönderna, som startade för ungefär 8.000 år sedan. Tredje vågen startade för ungefär 4 500 år sedan från stäppen i nuvarande Ryssland, och förde med sig grunden till de indoeuropeiska språken.

Varje ny våg överlagrades på den tidigare. Därför bär alla européer på en blandning av olika ursprung.

De tre vågorna är förstås en förenkling, men en förenkling som man kommer mycket långt med i större delen av Europa. Dock, för att beskriva ursprunget till dagens finnar och samer räcker de inte till. Då krävs en fjärde våg. En våg som kom från Sibirien.

Detta är Karin Bojs egna ord, och inte mina. Då finns det alltså fog för att säga, att det går att härleda ”raser” eller om man så vill ”genetiska grupper” i alla fall, eftersom forskarna själva – Pääbo och alla andra inräknat, faktiskt gör det.. Skillnaden är emellertid, att det nu går att härleda tidpunkten för de fyra olika invandringsvågorna mycket mer exakt än någonsin tidigare, och att det också krävs att man räknar med ett samband mellan befolkningsgrupper och språk, vilket Bojs heller aldrig erkänt tidigare.

Joho då ! Människoraser FINNS faktiskt – frågan är bara om det BETYDER något i praktiken, och i så fall vad ??

Studien bygger tyvärr bara på 11 forntida individer, vilket är ett mycket litet och otydligt sample. Andra studier har byggt sina fakta på mycket mer än så, och visar att just Nordeuropa eller rättare sagt Skandinavien varit i stort sett helt opåverkat av invandringsvågor sedan Indoeuropéernas ankomst under bronsåldern, som Bojs nu sätter ut till för 4500 år sedan.

Bojs ideliga och papegojmässigt upprepande av frasen ”en blandning” är med andra ord minst sagt en sanning med stor modifikation.

Visst – det finns kanske 5-6 % påverkan från Samiskt, Finskt eller Sydösteuropéeiskt håll i det forntida Norden och Europa – fram till kanske 2000 före kristus – men sedan dess förekom knappt någon större invandring alls… Så hur blandad är den såkallade eller påstådda ”blandningen” ??

Om andra delar av Europa – räknat på samples av tusentals eller hundratals individer, och inte bara 11 stycken – visar sig ha varit utsatta för 20 % eller 50 % påverkan från exempelvis Afrika, Levanten eller Mongoliet, ja då finns kanske klara skäl att kalla befolkningen där för ”blandad” – sant nog…

Men 5 % – eller 10 % eller ens 15 %  -är det då en ”blandning”, vetenskapligt sett ?? Uppenbarligen råder ju inte här alls samma blandningsförhållande…

I Norden och Sverige har sådana ”blandningsförhållanden” ju aldrig någonsin uppkommit, undantaget tiden efter 1945. Här finns det kanske en inblandning på 5-6 % samer, finnar och andra, som sagt – men hur kan någon med vetenskaplig trovärdighet säga att vi ”måste” blandas mera just för det ?

Bojs och DN:s osakligheter om ”jamen allt är en blandning” säger inte ett enda dugg om blandningsförhållandet…

För att ta en sista, ovetenskaplig jämförelse. Bensin är en blandning av olika raka kolvätekedjor, och så finns det lite bly och aromatiska kolväten typ bensen i bensinen också – sant nog. Men köper vi då ”metall” på bensinmackarna, bara därför att bensinen innehåller något bly, eller marknadsför vi ”soppan” under namnet ”bensen” ? Nej, det gör vi ju inte, eller hur… och vi blandar heller inte ihop äpplen med päron på Bojs befängda vis…

Eller låt oss ta ett ovetenskapligt exempel till. EU saluför apelsinjuice som apelsinjuice, trots att den kanske innehåller 5-6 % morotsjuice eller 12-13 % äppeljuice dessutom. Och all juice innehåller säkert en mycket stor andel vatten, trots att vattnet kanske härrör från dels apelsinerna, dels äpplena och dels morötterna, plus det kranvatten som använts, när hela blandningen tillretts från ett föga aptitligt koncentrat. Men – juicen smakar fortfarande till synes apelsin, och säljs och benämnes fortfarande under detta namn, trots att det kanske är en generalisering – ty mitt  juiceglas innehåller kanske 10-20 % ”annat” än just juice på apelsiner…

En blandning, javisst – men kanske renare än mycket annat… och talet om att ”allt är en blandning” kanske inte säger så mycket om egenskaper eller just smak..

Annonser

2 tankar om “Karin Bojs och DN tvingas erkänna: Samerna är INGEN ”Ursprungsbefolkning”…

  1. Om det folk som skulle bli samerna har bott här i 4000 år (enligt Bojs och Svante Pääbo) och om det folk som skulle bli svenskarna har bott är i 4000 år (enligt Bojs och Svante Pääbo), så nog sjutton ÄR BÅDE samerna OCH svenskarna ursprungsbefolkning. Samer OCH svenskar är ursprungsbefolkning. Men stenåldersbönderna var först. De kom hit till det område som numera kallas Sverige för 8000 år sedan och deras språk och kultur finns inte kvar. Dessutom kom samer och svenskar från olika håll och har huvudsakligen bott på olika platser i Norden. 4000 år är tillräckligt länge.

    Gilla

    • Tja, det är ett sätt att se på saken. Själv betonar jag mer termen ursprung, för vad betyder ursprung ? Samer och svenskar har naturligtvis också blandats under årtusendenas lopp, och frågan kan förvisso ställas om det egentligen finns någon genetiskt separat samebefolkning idag…

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s