”As above, So below”

As above, So below” lyder en välkänd fras bland esoteriker, som ursprungligen lär komma från den hedniska antiken, vår västerländska civilisations upphov, eftersom det inte var några ökenreligioner från Mellersta Östern som skapade den…. Hermes Trismegistos, en mytisk person från 300-talet, lär ha varit först med att skriva ned frasen ”såsom i det stora, så ock i det lilla” , och den frasen rinner mig osökt i minnet idag, när man betraktar hur det har gått medSvenska Akademin” under Regeringen Löfvén, en epok i vår samtidshistoria som mycket väl kan vara slut och över om ett halvår.

Igår var dagen då de över tusen medlemmarna i Nordiska Asa Samfundet officiellt lämnade över en protest till den så kallade ”forn sed” rörelsen om att sluta missbruka våra symboler. Det var kanske en händelse i det lilla. Men samtidigt avgick tre av svenska akademins ledamöter, Klas Östergren, Kjell Espmark och den kände militärhistorikern Peter Englund i protest emot den lilla ”junta” under Katarina Frostensson, som i den S och Mp-ledda ”Nomenklaturans” namn helt tagit över akademiarbetet, och fullständigt perverterat det.  Det var en händelse i det stora, i alla fall på det sättet att den väckt genklang över hela det kulturpolitiska fältet i Sverige, men för mig som hedning är detta med vad man kallar ”synkronicitet” eller ”meningsfulla sammanträffanden” inget ovanligt.

Det skamliga maktspel, som Katarina Frostensson och hennes man Jean-Claude Arnault – en Johnny Bodé-liknande bedragare som inte alls borde få vistas här i landet – har genomfört, årtionden igenom, är välkänt för de flesta kulturellt intresserade svenskar. I en källare på Östermalm etablerades en hemlig ”klubb” där det skulle få avgöras, vem som skulle få lov att göra karriär i det litterära Sverige eller inte. ”Favoriter” släpptes fram och fick utge böcker, och de som inte hade rätt partifärg eller rätt ideologi eller inte gjorde som ”kulturprofilen” ville skändades, och baktalades över hela förlagsvärlden.

Och det varade i ett helt årtionde….

 

På samma sätt har det gått i den hedniska sfären i Sverige. Vad som skulle vara ett kulturellt och humanistiskt forum ockuperades av en liten extremgrupp,  en ”junta” bestående av en självutnämnd sk ”rådsgydja” som skulle sitta och uttala sig i media. Och varje person som vågade ha egna åsikter eller en kritisk uppfattning rensades ut av denna lilla Knutby-liknande sekt. Jag har tagit upp hetsen emot Ulla Isaksson, som skulle begrava en nära anförvant i ”Forn Seds” regi, och hur det sedan gick. Jag har berättat om drogerna, den stulna ”tempelkassan” och mycket annat – men snart är det slut på vansinnet. Äckliga människor, med en bedrövlig människosyn – och dåligt ledarskap – det är förklaringen, i det lilla som i det stora fallet..

Snart gör vi slut på de här pajasarna och halvfigurerna, och stoppar dem för gott. Och vi har redan ett friskare, sundare och starkare samfund, som faktiskt fungerar.

Om de tre Akademiledamöter som avgått i veckan, och de två som lämnat sina stolar tidigare också får en ny, väl fungerande Svensk Akademi på fötter, återstår väl att se. Kanhända delas det aldrig mer några värdiga nobelpris annars, och vårt land får skämmas ännu mer, för stolliga ”Dylan-utnämningar” och såkallad ”feministisk utrikespolitik” – men kanske lyckas akademiledamöterna återföra det som skulle vara vårt språks försvar och smakens högborg till ett sundare tillstånd. Man kan bara önska dem lycka till.

För egen del tror jag inte på sådana, som vill göra Tor queer eller queera ner hela vår kultur och tro, men det har jag redan sagt. Det får faktiskt vara nog, i det stora som i det lilla..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s