Stora Björnvaknardagen…

Igår var det den 14 april, en dag som i den nutida svenska almanackan är tillägnad Tiburtius, ett ointressant och irrelevant katolskt helgon som ingen numera firar. Tiburtius-dagen är i hela Norden känd för en helt annan sak, och det är att folktron utpekar just denna dag som dagen då alla björnar går ut ur idet, och lämnar vintersömnen. De sedvanliga TT telegrammen som alla dagstidningar i Sverige papegojmässigt upprepar förnekar sig inte i år heller, och Björnforskare vid SLU kan för Svenska Dagbladet bekräfta, att folktron faktiskt är sann. Björnarna lämnar verkligen sina iden just denna dag, om man ser till det statistiska genomsnittet.

https://www.svtplay.se/klipp/15909638/bjornungarna-lamnar-idet

Inom det Skandinaviska Björnprojektet har man sedan 2003 följt över 300 björnar med GPS, och man kan konstatera att folktron är alldeles sann. Också oberoende observatörer har uttalat sig i Gästriklands Tidning i år, och överallt kan man bekräfta att den ungefärliga tidpunkten stämmer – det är verkligen så att just i dagarna går björnarna ur Idet. Sveriges björnar har bott här i 14 – 10 000 år, och de är som svenskarna urbefolkning i landet Sverige. Genetiska studier visar, att björnarna även kom söderifrån, och att de upp till Dalarna och Härjedalen är släkt med björnar på kontinenten, och att rysk björn bara finns i landets norra delar.

Förklaringen till traditionen om björnen och 14 april är enkel. Det var just den här dagen som Sommarhalvåret började enligt den gamla Hedniska kalendern i Sverige, och att björnens och naturens naturliga rytm, kunde man ta sina tydor. En gammal tradition säger också, att om vädret på Tiburtius är varmt och soligt – som i år – blir sommaren kall och regnig, eller det omvända. Hedendomen och björnarna har följts åt genom tusentals år, och man kan inte tänka sig svensken utan björnen, eller björnen utan svensken.

Också i fångenskap vaknar björnen ungefär denna dag, vilket många media kan bekräfta. Här är ett inslag från Lycksele Djurpark, och här nedan följer ett videoinslag från Kolmårdens djurpark förra året:

Då björnarna kommer ut ur idet, har de inte tvättat sig på länge, och uppsöker genast vatten, eller rullar sig i den kvardröjande snön. De äter gärna kvarlämnade fjolårslingon, och man har sett hur björnen gräver ned älgkadaver i tjärnar och myrar på höstarna, för att köttet ska hållas kallt där och vara till våren. Björnen dricker också gärna björksav, och rispar upp barken på närmsta träd med sina klor. Ur björksaven får björnarna socker och näring, vilket hjälper dem att hitta mer föda. Människan gjorde tidigt som björnen, och lärde sig följa vad den lärde ut.

Mycket finns att lära, för den som följer björnarnas exempel…

Tappning av björksav följer naturliga principer, och har visat sig vara användbart. 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s