Rundturer i Södermanlands Runriken…

Om ni nu är lockad av lokala sevärdheter såhär i slutet på Frejas Månad, månaden Maj (se bilden längst ned i gårdagens inlägg) så har jag givetvis fler turistiska tips, som den Asatrogne Hedning jag givetvis är. Redan den 12:e maj i år lanserade Trosa Kommun (hör hör – say no more ! ) en ny app, med vilken den vetgirige kan kryssa omkring bland södermanlands runinskrifter, varav minst 17 stycken finns i kommunen. Roger Wikell, arkeolog och känd i hedniska kretsar, står bakom alltsammans tillsammans med en hjälpreda, meddelade SVT.

Ordet Trosa kommer av Os eller Åmynning, som ses också i stadsnamnet Aros och Truso i Polen – alla var de städer vid åmynningar…

Vid Trosa bro över Trosaån – jämför handelsplatsen Truso i Polen, som också fått sitt namn därifrån då den grundades av svenska vikingar – står till exempel denna äkthedniska sten, som kan vara värd att minnas en veterandag som den här:

I kommunen finns det urnordiska stenar ända bort till folkvandringstid, vilket visar att Runskriften tidigt var etablerad i dessa delar av Södermanland, och säkerligen vanligare än vi tänkt oss, då man har få stenar kvar. Precis som i Uppland är inte alla stenar från det sista, kristna runristarskedet, och väldigt många har hedniska solkors, medan inte ett enda ord på dem berör kristna begrepp som ”gud” eller ”ande”. De namnformer som förekommer i landskapet och på stenarna är också intressanta, och mera om dem kommer i nästa inlägg..

Se Freja i naturen, Skåda makternas hand överallt !

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s