”Eldare på Värmen”

Det var förstås inte lätt förr heller, kan man säga med anledning av den fortfarande pågående värmeböljan och de skogsbränder, som följer i dess spår. Följande sång av Evert Taube, denne folkkäre trubadur, kan påminna om detta ovedersägliga faktum. Sången är fortfarande aktuell, inte minst med tanke på hur den styrande eliten i Stefan Löfvéns Sverige behandlar sitt eget folk, och alla de etniska svenskar som var med och släckte skogsbränderna.

Hittills har inte en enda spänn, inte ett enda rött öre blivit utbetalt till de evakuerade i Ljusdal, och det tycker jag ni ska tänka på. Samma sak i rikets övriga delar.

Få minns det kanske idag, men år 2002 ville den Socialdemokratiska Ministern Margareta Winberg, ett annat ”stolpskott” som nu nästan helt försvunnit från politikens värld, liksom den rent korrupta Mona Sahlin och många andra – totalförbjuda Evert Taube i svensk radio. Hans texter ansågs ha ”fel värdegrund” nämligen, och därför fick man som svensk på inga villkors vis nynna eller sjunga sånger som ”Så länge Skutan kan gå” eller ”Flickan i Havanna” till exempel. Allt detta ville svensk Socialdemokrati förbjuda och kontrollera, under direkt ministerstyre över radion och alla kommunikationsmedel, men naturligtvis var försöket dömt att misslyckas, eftersom det uppstod ett hårdnackat folkligt motstånd.

Idag sitter självaste Evert Taube ännu på landets femtiokronorssedlar, och inte ens Löfvén och hans fula svans i ett helt annat parti har problem med den saken...

Skulle totalförbjudas enligt Margareta Winberg (S) och en annan (S) regering. Fick inte spelas på radio, 2002-2005

Statsminister Löfvén har tidigare sagt att han totalt vägrar avgå, oavsett hur valresultatet blir. Åtminstone om man får tro media. Ifall detta yttrande verkligen är sant, kan man förstås diskutera, men vore det sant, visar det enbart hur djupt ned i despotism och direkt förakt för all demokrati (S) och dess korrupta ledare har sjunkit. För egen del vill jag inte riktigt tro på det, eftersom det skulle innebära att all demokrati i Sverige redan upphört, trots att det är valår i år.

Det finns till och med sådana i vårt land nuförtiden – både till höger och till vänster – som menar att inbördeskrig, eller i varje fall en lång tid av kaos, upplopp och medborgerlig oro kan följa, om ingen klar regeringsmajoritet framträder, och vi får bort det korrupta anhang, ”Mollgan” och allihop, som nu sugit sig fast vid maktens köttgrytor. En ny majoritetsregering måste träda till, för detta land kan i längden inte styras av svaga och moraliskt förfallna minoritetsregeringar. Kommer tid, kommer råd, säger jag – men helt klart är att en grundläggande omvälvning måste komma, och att en förändring måste göras. De etniska svenskarna får det allt sämre, arbetar allt mer och dras med en stigande försörjningsbörda, medan makteliten påtvingar dem ett slags islam.

 

Ja Axel Jonsson var det och VD Kennedy
och Wilhelm Lundgren ner i Göteborg
Dan Broström och hans far på ett annat rederi
som om vår linjesjöfart drog försorg.

Sen 1904 min far var utan knog,
min mor förlamad, min syster död.
Jag gick till sjömanshuset och hyra där jag tog,
på värmen för att lindra våran nöd.

Som eldare på Baltic gick då min första färd
från Fredrikstad i Norge till Geelong.
På hemväg genom Suez blev luften alltför het
– Där stupade vi alla på en gång.

Vi låg i kramp och plågor, vårt fartyg låg där dött
Kaptenen svor och Chiefen han fick slag.
Det regnade gräshoppor och havet, det blev rött
– Jag glömmer aldrig denna hemska dag.

Men – vacklande i värmen kom förste styrman fram
till treans lucka där vi låg i rad.
Han var en äldre sjöman, av gammal Roslagsstam
född – vill jag minnas – uti Norrtälje stad

”Hör på, kamrater !” sade han – 2000 svenska spänn
betalas till den vakt som kan gå ned.
”Ni är ju lite skrala, men inte döa än –
tvåtusen kronor, pojkar – väntar er !”

Jag tänkte på min moder, jag tänkte på min far
och i mitt öra sjöng tvåtusen spänn
Jag sa till förste styrman, med den röst jag hade kvar:
”Jag kryper ned och fyrar på igen”

Jag kravla ned för lejdarn, ett glas med rom jag fick
jag trodde detta skulle bli min död,
Men spriten gjorde verkan, och när jag gjort ett stick
med släjsen såg jag att där än fanns glöd.

”Kol,” skrek jag – ”fina kol” – hit med mera kol.
De lämpa fram, jag börja fyra på.
Man höll mig under armarna – Tänk vad en människa tål
Man höll mig, för jag kunde inte stå…

Då svimmar förste styrman, och chiefen låg där död
Jag fick en kraft från Tor själv, denna gång.
och manometern började i alla fulla fall
att darra, och maskinen kom igång.

Två tusen var det tillsagt, men hälften gick,
alltväl – till förste maskinisten, som vart sjuk.
Och rederiet tyckte att även vårt befäl
för tusen kronor kunde hava bruk.

Jag bär alltsen den dagen, ett minne i mitt bröst
– Med fel på hjärtat mönstrades jag av.
Men ljudet av maskinen, som gick,
det blir min tröst, och tusen kronor,
som till min stackars mor jag gav.

 

Tilläggas bör kanske, att visans text finns i flera versioner, eftersom Taube ständigt improviserade, och så gör också jag. Tvåtusen kronor motsvarade år 1905 – året som visan handlar om – ungefär 108 495 kronor i dagens penningvärde. Det var inga små summor den svenske arbetaren vart lovad, och som man snodde honom på, den gången. Idag snor man oss – som alla vet – på 265 miljarder och mer än så, för sk ”ensamkommande”, integration och EU:s straffskatter. (se tidigare inlägg).

Från våra kamrater får vi hjälp och stöd, men känner vi någon förbannad ”Europrajd” som ”forn sed” kanske ? Nej så i Hels Vite att vi gör….

Tusen kronor motsvarade dåförtiden förstås hälften, eller ca 54 000 kronor i runda slängar, medan en svensk deltidsbrandman (i frivilligtjänst) nuförtiden får ca 4934 kronor per beredskapsvecka. Det är inte mycket det precis – för att släcka bränder i Ljusdal, Älvdalen eller Uddevalla – och så lönar vår Regering alla dem, som VERKLIGEN räddar det här landet… Vanliga bönder, maskinförare, skogsarbetare, hemvärnsfrivilliga och frivilliga brandmän. INTE EU. Inte våra korrupta politiker…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s