Dagens fall av ”Catholic Guilt” – om MORALISK och JURIDISK skuld…

Det kända amerikanska internet-forumet Paheos.com, som skall vara en gemensam plattform för alla slags religioner och livsfilosofier – även rena Hedningar, Asatroende, Ateister, Buddhister, Kristna – ja snart sagt människor med vilken tros- och moraluppfattning som helst skriver där – har vågat publicera en mycket intressant artikel.

Den handlar om The Pennsylvania Supreme Court, alltså högsta Domstolen i delstaten Pennsylvania, USA som har förklarat de Katolska Kyrkan skyldig till sexförbrytelser emot barn i fler än 1000 konstaterade fall, som fler än 300 pedofila präster begått.

Even more damning, the report describes in detail the systematic and widespread effort of church leaders to cover-up the crimes, and in so doing church leaders protected and enabled pedophile priests to continue to rape and sexually abuse children.

The grand jury report explains in great detail that the rape and sexual abuse of children were not isolated incidents, but widespread and systematic, and occurred with the full knowledge and tacit approval of church leaders:

The abuse was occurring not only by its own people, but on its own property. Children were raped in places of worship, in schools, and in diocesan owned vehicles, and were groomed through diocesan programs and retreats. The bishops weren’t just aware of what was going on; they were immersed in it. And they went to great lengths to keep it secret.

Barnen våldtogs inne i de katolska kyrkorna, i skolor, i fordon som tillhörde Kyrkan, och Biskoparna och kyrkans ledare var inte bara medvetna om vad som försiggick. De deltog allesammans aktivt i förbrytelserna. Detta är inget nytt, eftersom det kommit fram också i andra katolska länder, som till exempel Irland och Australien. Överallt där kristendomen tillåts visa sitt fula tryne, händer sånt här om och om och om igen. Fallen Världen över uppgår till hundratusentals, ja kanske flera miljoner – och ingen vet hur många fall som ”Svenska” Kyrkan och Katolikerna har på sitt samvete, också i vårt land.

Nej – det ”nya” i det här fallet är hur den amerikanska sajten reagerar och agerar i den aktuella situationen.

Illustration from the Progressive Secular Humanist Blog – Included as Quote only…

Den amerikanska sajten hävdar, att VARJE person som stöder kristendomen eller den katolska kyrkan, STÖDER övergreppen, barnmisshandeln och pedofilerna. Så har INTE jag sagt, och så har ingen tidigare yttrat sig tidigare heller – vad jag vet. Kanske kunde man jämföra med Islam, en religion som av sina tillbedjare skulle stå för ”kärlek” osv men som påfallande ofta är inblandad i terror-dåd, mord, ja de allra rysligaste saker. Är då varje utövare av islam också ovillkorligen delaktig i vad som sker, och gäller detta alla Ökenreligioner, månne ?

Det är så sant som det är sagt…

För egen del tycker jag faktiskt att man måste skilja på moralisk skuld och juridisk skuld i det här fallet – och alla andra liknande fall. Man kan antagligen inte döma alla deltagare i en Världsreligion till straff för pedofili, eftersom ett flertal av dem kan ha varit omedvetna om de brott som skett, och inte deltagit i dem, även om prästerna och religionens främsta företrädare säkerligen gjort det allesammans. Det är i alla fall möjligt, att det trots allt förhåller sig så, och juridiska domstolar i all världens civiliserade länder skall vanligen hellre fria än fälla, om det inte finns full bevisning.

Det finns trots allt några få goda kristna i världen också, likaväl som det finns enstaka goda muslimer, och det får vi inte glömma bort – men moraliskt sett tycker jag ändå att dem amerikanska sajten har rätt. De flesta kristna i Sverige och resten av Världen ÄR medvetna om de här sakerna, liksom all världens journalister och politiker – och så länge de faktiskt inte GÖR något för att förbättra situationen, och återställa sin religions skamfilade rykte genom att klart och tydligt ta avstånd från de katolska excesserna, så måste man säga att det finns en moralisk skuld, som för evigt vidlåder dem.

Om de kristnes gud är så ”god” – Varför våldtar då hans präster i godhetens namn, och varför sysslar de så mycket med skuld, skam och straff ??

De k-a-n faktiskt göra något åt problemen en rationell åtgärd från Svenska myndigheters sida vore att undersöka också den katolska kyrkan i Sverige, och även Svenska Kyrkan och flera andra samfund KAN uttala sig, och tydligt och klart ta avstånd från katolikerna.

När det hela sitter i själva religionens kärna, och genomsyrar ett helt samfunds struktur, som det faktiskt gör i det katolska fallet, måste vi ändå göra något åt situationen.

Det är allas gemensamma ansvar, faktiskt – och så länge inte också vi hedningar och Asatroende tar avstånd, som nu jag gjort – så har vi också en viss moralisk skuld…

På ett sätt är vi alla ombord på ”den katolska bussen”. I och med att vi tillåter kristendomen att fortsätta, har vi ett ansvar inför kommande generationer att göra oss kvitt den…

Hur skulle våra förfäder ha handlat ? Religionsfrihet är inte samma sak som frihet att begå brott, och demokratin är ingen självmords-pakt…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s