Blyplomberna från Ribe – som INTE ändrar Danmarks historia

I Danmark har DR och flera andra danska media publicerat en hel del ”fake news” den senaste månaden om fynd från den gamla Vikingastaden Ribe. Bland annat påstår man, att fyndet av tre små hjulformade blyplomber med andreaskors på, skulle vara ett säkert tecken på kristen närvaro i staden och att detta skulle förändra hela Danmarkshistorien. Ingenting kunde vara felaktigare. Sören Sindbaeck, professor vid Universitetet i Århus, tillbakavisar helt blyplombernas bevisvärde.

Blandt det mest eksplosive er tre amuletter af bly fra omkring år 800, hvor der meget tydeligt ses et X-formet kors, nemlig et såkaldt ‘andreaskors’.

– Det er et meget almindeligt kors-tegn i den periode. Vel at mærke i Frankrig eller Tyskland, hvor de var kristne på det tidspunkt. Men på dette tidspunkt tror vi, at folk i Danmark dyrker de nordiske guder.

DR 2018-09-19

Blyplomberna har hittats tillsammans med gjutformar i en metallgjutares verkstad, men det finns inte det minsta bevis för att de skulle ha med kristendom att göra. Allt sådant är bara spekulationer, och tolkningar av fyndet. De skulle lika gärna kunna vara till för att plombera säckar med handelsvaror eller något annat, men ändå vräker media ur sig, att detta ”måste” vara bevis för en kristen närvaro i Ribe så tidigt som på 820-talet, vilket inte alls är bevisat det heller. Fanns det alls några kristna i Ribe vid denna tidpunkt, tillhörde de alldeles säkert de allra sämsta och fattigaste befolkningsskiktet. Det spekuleras mycket i danska media om just bly kunde ha någon symbolisk betydelse för just kristendomen, men även här verkar bevis och indicier rysligt tunna…

Skulle detta vara något ”bevis” för kristendom ? Argumentationen verkar mer än lovligt tunn, ja tunnare än de metallbleck den baseras på…

I Rimberts krönika om Ansgar står det om förrädarkungen Harald Klak, som lierade sig med de kristna tyskarna och som mycket riktigt drevs ut ur Danmark och dog i exil. Det står också beskrivet om hur tyska missionärer trängde sig in i Danmark under denna tid, och lät köpa upp slavpojkar, som de skulle drilla till korgossar eller rättare sagt stjärtgossar. Rimbert beskriver på minst ett ställe i sin krönika att ”Ansgar var så from, att han inte låg med sina yngre följeslagare ens under långa sjöresor” men detta var alltså ett undantag från den dåtida normen, annars skulle ju Rimbert knappast behöva påpeka det. Pojkuppköpen nämns i kapitel 8 av krönikan, men någon kyrka i Ribe stod inte någon längre tid, eftersom befolkningen där tröttnade på den katolska styggelsen, och drev ut munkarna.

Först i kapitel 24 av samma krönika får vi veta, att Ansgar först på 860-talet lyckades grunda en kyrka i Slesvig, söder om det nuvarande Danmarks gräns. Så – vad tillför egentligen upptäckten av blyplomberna ? Visst, det kan ha funnits en tidvis manifesterad närvaro i Ribe på 820-talet av enstaka munkar och missionärer, men bara för det kristnades inte alls Danmark i någon större utsträckning, och att gå omkring och påstå, att det här skulle ”ändra hela Danmarkshistorien” är i alla händelser fel. Något väsentligt kristnande av danskarna inföll inte alls förrän under Harald Blåtands tid, men då är vi redan framme vid 980-talet, eller tidigt 1000-tal.

I Sverige stod Uppsala-templet långt in på 1080-talet, och något kristnande skedde inte förrän under 11-1200-talen – och kristnandet skedde ännu senare i Dalarna, Norrland och Lappland.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s