Plötsligt en TORS DAG – Ukko-Pekka Ajatellu – UKKO PEKKA Ajatellu !!

Ukko Pekka, Horagalles, Tore-Karl, även känd som Perkele eller Perkunas, Perkuno eller kort och gott TOR eller Thor, är en och samma gud, även i våra östliga grannländer. Runt hela Östersjön är han känd, och utan att känna till detta faktum, som var känt också under den hedniska tiden, kan man inte begripa den fina vits som levereras i Hárbarðsljóð, där färjkarlen Harbard i en strof säger till Tor att ”du kan gå runt sundet” istället för att ro över honom. ”Järavallen” som också nämns i detta Eddakväde, ligger vid Skånes kust som alla vet – och häri ligger ”det roliga” – om Tor ska gå runt Öresund, får han ju knata iväg runt hela Östersjön, vilket ju Tor faktiskt har gjort, eftersom han först är Tor hos oss, Tore-karl hos sydsamerna, Horagalles hos Nordsamerna, Ukko eller Perkele hos finnarna, Piarun hos ryssarna och så vidare, innan han blev Donar på tyska..

Men idag, just idag har det hänt något ännu roligare, som får oss att minnas just Ukko, den finske åskguden, och det är det faktum att ingen annan en Tv-kändisen Pekka Heino har lyckats stoppa kyrkklockorna på Kungsholmen, enligt vad tidningen ”Hem & Hyra” berättar.

Nu är det slut på den kristna terrorn helt enkelt, och Kungsholms Kyrka får lov att skruva ned volymen.

Själv håller jag med om detta. Människor i ett fritt land skall inte behöva förföljas av böneutrop och kyrkklockor ända in i sovrummet, eller sina vardagsrum. Religionsfrihet är inte samma sak som frihet att störa, basunera eller tuta i gjallarhorn, och ”mission” och liknande är bara obehagligt. Så är det, helt enkelt !

Eller, som Pekka Heino själv förklarar för tidningen:

 Jag är förvånad att de tagit det till sig. Jag trodde inte att de skulle bry sig, säger Pekka Heino som är delvis nöjd med resultatet. Han har följt debatten kring kyrkklockorna och noterat argument åt båda hållen. Å ena sidan de som tycker att det bara är otidsenligt och ytterligare ett bidrag till väsen i Stockholm. Å andra sidan de som föredrar att bevara kulturarvet. Det senare argumentet tycker Pekka Heino väger lätt.

– Det kommer från en tid då kyrkan var en maktfaktor. Just därför ska de sluta. Folk var tvungna att gå till kyrkan. Det tillhör det förgångna. De ska inte ringa av slentrian. Man ska inte behöva drabbas.Tystnad är en bristvara i Stockholm.

Men även om han är förvånat nöjd över att få respons från kyrkan har han ännu inte beslutat om han ska fortsätta kampen mot ytterligare tystande av klockorna. Miljöförvaltningen kommer dock skriva av ärendet om han motsätter sig kyrkans förslag som redan trätt i kraft.

Det tredje aktuella bullerärendet handlar om S:ta Klaras kyrka i Stockholms city fortsätter. Miljöförvaltningen har nu ålagt kyrkan att göra en decibelmätning för att klargöra om klockringningen stör nattetid.

  • Tidningen ”Hem och Hyra” 18 Oktober 2018

Själv skulle jag vilja hävda, att klockringning alltid stör ifall den utövas nattetid. Det finns heller inga som helst hållbara argument, till varför man skulle behöva ringa i kyrkklockor om nätterna, då ingen verksamhet äger rum i kyrkan i alla fall. Svenska Kyrkans egen statistik visar att knappt 14 personer deltar i varje ”gudstjänst” i medeltal – och i så fall – varför skall hundratals människor runtomkring få sin vardag förstörd genom en massa onödigt buller ? Ska vi nu ha ett förment eller påstått ”Multikulturellt” samhälle, särskilt i våra storstäder, så får alla befolkningsgrupper faktiskt foga sig, och inte störa varandra i onödan.

Som tack för Pekka Heinos vackra och förtjänstfulla insats denna TORS DAG vill jag nu spela en fin liten visa med en annan Heino, nämligen den tyske sångaren med samma namn…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s