BOGUS: Bluffen om ”Väntljusstaken” har INTE ETT DUGG med Asatro eller Hedendom att göra.

Det finns många lögner om hedendom och Asatro som en del fördomsfulla eller illvilliga personer sprider över hela Internet. En av de mest groteska är att det på något sätt skulle ingå en period benämnd ”vent” – liknande den kristna Advent – i våra förberedelser inför Julen, vilket bland annat skulle ta sig uttryck i särskilda ”Väntljusstakar” liknande seden med Adventljusstake, som inte är äldre än nazismens 1930-talet, och som direkt inspirerats av tyska förlagor.

Adventsljus har alltså ingenting, ingenting alls med svensk folkkultur, och ännu mindre med Hedendom att göra. Den ende person, som någonsin hävdat att hans eget fåniga påhitt med ”Venteljus” (felstavat – ordet är inte ens korrekt svenska) är en viss medlem av något samfund som påstås syssla med ”forn sed” i Åmål, eller någon annan idiotisk avkrok, någonstans. Men detta är inte ”fornt” för fem öre – utan ett påhitt från 2010.

Äldre än så är inte denna sedvänja, och den har inte ett förbannat dugg med hedendom att göra.

FÄ var just ordet, ty det är idel FÄHUNDAR som hittat på detta… FÄ och UR är dessutom INTE samma runa…

Ändå har lögnerna spritt sig, även utomlands, och en hel del personer – i Tyskland då – tror tydligen på denna förbaskade dynga.  Uppenbarligen och synbarligen har de alldeles fel uppfattning om vad Nordisk kultur är för något, och vad som ingår i den – men för all del – vill de tro på sagor och moderna påhitt, så skall jag väl inte ta dem ur deras dumma griller.

Sött ? Javisst, men det är INTE Asatro eller Hedendom…

Av ren princip anser jag också, att man inte ska presentera dåliga falsifikat som om det vore fakta, för sådant har inte med verklig kunskap att göra. Påstår man att något skulle vara ”äkta nordisk folktradition” eller något ditåt, måste man också ha vetenskapliga fakta som talar för saken, och inte bara lösa påståenden från New Age-profeter..

Annonser

4 tankar om “BOGUS: Bluffen om ”Väntljusstaken” har INTE ETT DUGG med Asatro eller Hedendom att göra.

 1. Oj, satt just och läste om dessa väntljus, på NAS’ hemsida…..de har då hämtat detta från fornsed? Var på Alvablót med NAS i helgen…jag vet ju inte hur ett sådant skall gå till och undrar hur man får och skall bete sig såsom gode/gydja när man förrättar ett blót….:) vill han råda mig lite kring det? Nu, när nu så mycket fuffens rör sig ute bland samfund och annat…vill inte göra fel eller förarga Gudarna…a lite så….:)

  Gilla

  • Japp, det här är ett helt modernt påfund – med rötter i 1920-talet, vad den kristna adventsstaken angår, och anno 2010 vad en eventuell hednisk stake angår. Äldre än så är inte traditionen – och därmed var det ny sed, inte forn… Sen är det upp till var och en hur man vill förhålla sig till dessa fakta. Angående bloten tror jag inte gudarna förargas så mycket – de har helt säkert upplevt en del. Människorna däremot förargar sig ganska ofta över små och stora saker. Själv sätter jag gränsen vid blodsoffer (som forn sed har) att vara berusad under blot (nämner inga namn !) droger på blot (jag tror det är mindre lämpligt i andra religioner också) och att lämna kvar föremål eller skräp på en plats – annars tror jag nog det finns få tabun

   Gilla

 2. Jeg tror ikke man skal være veldig bombastisk på at ”adventsstaken” ikke stammer fra førkristen tid. Mye tyder på det motsatte. Allerede i antikkens Skandinavia, (300 år før vår tidsregning) forteller Jordanes at på kvelden før solen vervet (Langnótt) anså man at den ”den 40 dager lange natten var forbi”. Ser man den førkristne kalenderens symbolikk og innhold, er det hevet over enhver tvil at våre forfedre så den siste solare måneden som nettopp en ”ventetid” før solens ”re-inkarnasjon”. Kyndelslys og symbolikken rundt dette, finner du utstrakt, i det minste i Norsk folkekultur i takt med solens tiltagende styrke. Man hadde sogar ventelys i høysetet på ættegarden som skulle brenne ut hele julenatten. Selv om den offisielle historien lyder at juletreet kom til Skandinavia på 1800-tallet, beviser ikke dette på noen måte at ikke eviggrønne trevekster ikke har blitt benyttet som symbolsk julepynt. Ble Balders misteltein over døra funnet opp av nazistene også? Selvsagt ikke. Adventsstaken (eller hva du måtte kalle den), lider av samme overforenkling. Konklusjon: vi har kun indisier å forholde oss til, men det er flere indisier på at dette IKKE er BOGUS, enn at det skulle være det. Hvis du kun skal forholde deg til vitenskapelige fakta, og ikke indisier og sunn fornuft hva gjelder våre kulturelle markører – vil du aldri tilføre noe nytt. Du vil ende opp i et skjematisk Wkikipedia 🙂

  Gilla

  • Ja, ljus och kyndil ja – men det er ikke detsamme som adventsstake… Alla har sina åsikter om vad som är smakligt eller brukligt, men jag tycker man ska skilja på fakta och lögn, eller fakta och fantasi. Man kan inte säga, att man representerar ”urgammal tradition” hvis man faktiskt ikke gör det… Å si att man handlar ”utefter inspiration av en tradition, som kansje er urgamal…” _ ja, det er en annen ting…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s