NEJ ! Jag firade inte någon ”black friday”

Det svenska ordet ”Black” betyder tråkig, färglös, blek, urblekt, matt, grådaskig; färglös, fadd, eller intetsägande. Det kan även användas som synonym till pank, ytan pengar, utfattig, utblottad, bankrutt eller ”gul”. Slutligen kan det också användas för att beteckna en boja, fotboja, kloss; en black om foten ett hinder, en belastning, eller något hämmande.

Och svenska – inte arabiska eller engelska – är faktiskt det språk som talas i Sverige, där svenskar och inte samer utgör landets egentliga urbefolkning sedan urminnes tid.

Finns det någon äkta svensk som vill delta i denna fördummande och amerikaniserade köp-hysteri ?

I år har dunkla kommersiella krafter från utlandet som vanligt gjort allt för att fördumma oss. Amerikansk skit och idel kommersialism, ursäktad med Amerikanarnas kristna Thanksgiving-tradition, som inte hör hemma här och inte ska vara här, har blivit det ledande inför Julen.

Vi svenskar och Hedningar vet att Julen handlar om något annat. Den handlar om gemenskap med våra nära och kära, om vår familj och vår ätt, vårt ursprung och våra traditioner. Inte om att konsumera varor och prylar till varje pris. Eller – som vi fått se under de senaste dagarna – ett alldeles för högt pris, därför att den sk ”Black Friday” rean visat sig vara ett omfattande bedrägeri.

Begreppet ”Julmarknad” står för oss Svenskar, Asatroende och Hedningar för något helt annat…

Själv står jag upp för ett annat slags julgåvor, som räcker hela nästa år – exempelvis de man gör och tillverkar själv. Det finns mycket hedniskt hantverk av olika slag att köpa numera, som väl pryder sin plats i de flesta hem, ifall man nu känner att det finns Julklappar som tvunget måste inhandlas. Men som alltid är det väl mera tanken, än värdet i kronor och ören som räknas. Gamla Stans Julmarknad, Skansens Julmarknad och de övriga traditionella Julmarknaderna är väl överlägsna Black friday-hysterin på alla vis, trots att vi borde ha rent hedniska Julmarknader i det här landet, sådana som man har i danska Ribe, till exempel (se bland föregående inlägg)

Vill man köpa något inför Julen och nästa år, så kan man köpa Samfundet Särimners Gudinnekalender för 2019, till exempel. Där får du läsa om de olika Nordiska Gudinnorna, om Asatrons bemärkelsedagar och andra väl underbyggda fakta – nu för fjärde gången i rad. 125 kr till Danske Bank, clearing 2489, kontonr 0947477. Eftersom kalendern varit mäkta populär, återstår just nu endast 6 exemplar för försäljning, och man måste såklart ange en postadress, dit kalendern skall skickas. Alla vinster går till byggandet av Nordiska Asa Samfundets Gudahov, som du även kan ge bidrag till på länken här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s