Ännu en Frihetsdag – Finland 101 år !

Idag är det Finlands Frihetsdag, som bekant – ett ämne jag skrev om även förra året, och en dag jag aldrig underlåter att fira, för mina finlandssvenska och finska kamraters skull allramest. ”Historien tar aldrig slut” har en annan nyare bekantskap förklarat, och de som tror; att Sveriges och Finlands gemensamma utveckling som grannar och vänner med till stora delar samma folk i båda länderna, och samma svenska språk på båda sidor om Östersjön, tar nog fel. Svenska media skriver som vanligt inte en rad om saken, men i våra hjärtan vet vi etniska svenskar, vilka våra bröder och vänner i Världen är, och var vi hör hemma. Det vet också våra svenska och svensktalande släktingar på andra sidan Östersjön, fastän deras situation försämrats på senare år.

Inte alla länder i Världen är fria, visar rapporter från flera internationella institut, som sysslar med Statskunskap och andra besläktade ämnen, men Sverige och Finland påstods i början av det här året vara bland de friaste av alla – och de Nordiska länderna är fortfarande frihetens stamort på Jorden. Det sägs, att även friheten i USA minskar under Trumps ledarskap, även om man kanske borde skärskåda de här institutens mätmetoder, och vilka kriterier man då skall utgå ifrån. I Sverige har vi sett ett utbrett valfusk under det senaste Riksdagsvalet, och fastän Regeringen Löfvén blivit bortröstad för nu snart tre månader sedan, vägrar den att lämna ifrån sig makten, och segslitna förhandlingar har tagit vid, som nu hotar att haverera.

Nej, Världen är inte fri – friheten har minskat i framförallt u-länder och muslimska länder…

Vårt land är nu mycket mindre fritt än förr. Alla vet också, att det vanligen är Regerande partier som systematiskt valfuskar, för så är det även utomlands.

Så är det inte i vårt broderland i Öster, för där Sveriges frihet minskat, står Finlands frihet kvar… Finland har upplevt inte mindre än fyra krig under 1900-talet, och stått berett att försvara sig, också där Sverige svikit. Inbördeskriget, Vinterkriget, Fortsättningskriget och Befrielsekriget emot Nazisterna är historiska skeenden, som varje Finländare minns. Nordiska Asa Samfundet hyllade idag Finlands frihet med ännu en sk ”meme” för allmän spridning. Själv gör jag det med en dikt av den Finlandssvenske poeten Jarl Hemmer, skriven 1918… Också annat finns, som jag drar mig till minnes denna dag, men det ska jag kanske berätta om, när Midvintersolståndet kommer.

Nutida finskt monument över Vinterkriget, avtäckt 2017 i Helsingfors. Svenska media ignorerade totalt denna händelse.

 

De fallna

Stilla, segerlarm och liv som sjuder!
Kom, du högtidsfrid!
Sorgens stora, djupa harpa ljuder
över storm och strid.
Våren tänder varmt i skyarna sitt bloss.
Men i mörka, kulna gravar kallna
stoften av de tappraste, de fallna
som ha räddat oss.

Minns det, ni, som i de trygga husen
bryta lugnt ert bröd,
eder ro är löpt med pris av tusen
tappra hjärtans död!
Öppna bladen, hävd, för bragdens gyllne text!
Bonde, du, som gläds åt åkerns gröda,
minns att det är blodet av döda
som gav sådden växt.

Ja, det är de fallnas kalla händer
som på blanka svärd
lyfte landet högt bland fria länder.
– Viska, andevärld,
att ett folk står fritt vid deras gravars rand!
Stora sus i skogar, hundramila,
vagga in i evighetens vila
dem som frälst sitt land!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s