Dagens Nyheter, ”Pöbelns sätt att protestera” och oförmodat HAT emot Immanuel Kant i Kaliningrad Oblast…

I dagens utgåva av Dagens Nyheter, som fortfarande är Sveriges största morgontidning trots tydligt sviktande kvalitet, finns det idag infört två artiklar jag gillar. Den första utgörs av ett slags advents-vers, som jag inte kan återge exakt därför att jag inte läser DN:s pappersupplaga längre (Jag har sagt upp min mer än 25-åriga prenemuration, till förmån för SvD – och det kan inte hjälps, kära läsare – men jag uppmanar er alla att göra något liknande) men som lyder ungefär såhär – och jag tycker dagsversen är ovanligt välfunnen:

”Byssan lull – koka häxkitteln full
tre onda despoter styr här i Världen
Den första Narcissist
Den andra Kommunist
Den tredje vill elda upp Amazonas…

Ni får väl själva räkna ut vem som möjligen kan åsyftas, eller vem som är vem bland dessa stora statsmän. Också Dagens Nyheters krönikör eller kåsör Per Mortensen är idag också inne på liknande tankegångar, angående detta med frihet kontra ofrihet, ett ämne jag började skriva om redan igår.

Per Mortensen skriver om ”Les Gilets Jaunes” och deras protester emot President Macron i Paris, protester som redan tagit minst 4 liv, och inneburit mer än 100 svårt skadade, plus avsevärd materiell förstörelse i Paris centrala delar.  Och allt detta – för vad – jo – höjda Diesel-priser i Frankrike… Jämför med vad som skulle hända om Regeringen Löfvén på förslag från Centern och svansdinglet inom (mp) skulle höja bensinskatten i Sverige, vilket bara med 0,00003 % ungefär skulle påverka CO-2 utsläppen i Världen, och dessutom inte alls uppmärksammas av en redan hånskrattande Trump, och en avsevärt Sverigeskeptisk omvärld..

Svenskarna skulle nog klaga på Facebook och Sociala media, men i övrigt skulle de gå omkring totalt handlingsförlamade, utan förmåga att göra någonting mer än att efter sedvanlig vana knyta handen i byxfickan… Inte för att jag menar att det franska sättet är bättre, men Per Mortensen menar att pöbel är pöbel och inte blir något annat än pöbel.

Jag är faktiskt böjd att hålla med honom.

Men om inte i London så slutligen på Södermalm lärde jag mig avsky mobben, och förbli för evigt misstänksam mot ordningsmakten. När rassar och anarkister pucklar på varandra i Stockholmsförorter är det inte utan att jag ser det som ett slags självsanering i samhället.

Jag är alltså ingen vän av mobile vulgus eller plebokrati. Utan sådana yttringar ingen bartolomei- eller kristallnatt.

Som övertygad republikan förstår jag förstås franska revolutionen.

Men fransmän om några borde veta vad pöbeln (från franskans peuple) kan åsamka. — —Många ”rättfärdiga” gulvästar har i större städer, i vanlig ogod oordning, slagit sönder vad som kommit i deras väg.

Pöbelns väg. Anonymt och ansvarslöst. Gult är en färg som symboliserar feghet. Det som kännetecknar mobben, pöbeln. Jag hatar den.

Själv skrev jag såhär för några dagar sedan, angående fenomenet ”white trash” eller just PÖBEL – observera att jag inte namnger några personer alls i vad jag skrivit, och heller inte pekar ut någon enskild

Jag har hållit på med den här bloggen i över åtta år – på olika forum – och underligt nog är det inte Islamister, Kristna eller någon annan särskilt intolerant grupp som försökt hota eller skada mig, gång efter annan – i de flesta fall har det rört sig om helt vanliga kriminella, sk ”fornsedare” eller personer som bevisligen har varit straffade och suttit inne tidigare, och som råkat få ett ”plötsligt återfall” eller ”frispel så att säga – allt detta efter att ha läst något som jag skrivit.

Den som är så förståndshandikappad, efterbliven eller fylld av aggressioner, att han eller hon inte kan reagera på skriven text mer än att ta till hårda ord om våld och hat, och inte ens förstår att bruka ordentliga och sakliga argument för sin sak, är i sanning en patetisk människa. Den sortens personer brukar jag avlägsna ur min vidsträckta digitala bekantskapskrets fortast möjligt, och de får heller aldrig förmånen att lära känna mig i verkligheten.

Det är hårda ord, men jag står för dem. Gällande pöbeln, däremot, kan den som vanligt varken stå för sina egna ord eller sina handlingar, och heller inte ta ansvar för vad den håller på med. Det finns trots allt bättre vägar till fredligt civilmotstånd – som jag alltid förespråkat – och bättre vägar till förändring. Mahatma Gandhi, till exempel, trodde på det där som kallas Satygraha, vilket inte alls utesluter våld – i självförsvar, och som nödvärn. Gandhi var nämligen aldrig pacifist, och inte heller för passivt motstånd, utan byggde på aktiv handling, även om många helt missat det.

Jodå – visst är demokratin och friheten under hot – både här i Frankrike, och vårt eget land….

Jag har också fått någotslags konstig skrivelse från en stackars idiot i Karlskoga, fucking Åmål eller något liknande i veckan. Också i somras skickade han mig ett liknande ”skällebrev” fullt av lögner och besynnerliga överdrifter om saker han påstår att jag skulle gjort, eller skrivit. Bland annat påstår han nu, att jag i min ovan citerade artikel skulle ha sagt, att den och den personen vore kriminell, och att jag ska ”straffas” för detta. Något sådant står inte i den aktuella texten överhuvudtaget.

Likt Per Mortensson disputerar jag inte alls med den sortens ”foliehattar” och bevärdigar dem inte så mycket som ett enda svar (det gjorde jag inte i somras heller) för som Hávamál så riktigt säger:

Ordskifte skall du aldrig slösa / på en nolla / eller en narr...”

Vilka foliehattar det finns !

Detta för mig osökt över på nästa ämne, nämligen en artikel från Aftonbladet om Kaliningrad Oblast, eller rättare sagt den gamla tyska staden Königsberg, känd för sina kluriga sju broar – något redan en världsberömd matematiker vid namn Euler behandlade – där nu ett slags vild och oförmodad hat-kampanj emot den kände 1700-tals filosofen Immanuel Kant brutit ut, bara för att man föreslagit att uppkalla ortens nya flygplats efter just honom.

En galning till Marinofficer – sådana finns det kanske några enstaka också här – vid namn Igor Muchametsjin har kallat Kant för Russofob, och samtidigt påstått att Kant är en niding, förrädare av sitt moderland och liknande saker (pja, det har man sagt om mig med, men Russofob är jag minst av allt, och det var inte salig Kant heller) bara därför att filosofen, när Königsberg var under rysk ockupation anno 1758 – 1763 råkade ansöka om en lärartjänst i filosofi vid stadens universitet, där ju Kant var sysselsatt redan före den ryska ockupationen.

Flera hus och minnesmärken tillhörande Kant har nu slagits sönder av Pöbel, eller attackerats med färgbomber uppger tidningen. I förra veckan vandaliserades dessutom flera Kant-relaterade platser, däribland hans grav. Andra har försökt visa sitt stöd för filosofen. Filosofistudenten Michail Sjipilov ville anordna en demonstration till försvar för Kant, något som ledde till polisförhör. Han har sedan dess försökt få tillstånd från myndigheterna, men har hittills inte fått någon respons.

Han förödmjukade sig själv för att få en institution på universitetet så att han kunde undervisa och skriva konstiga böcker som ingen här inne i dag har läst, sade marinofficer Igor Muchametsjin i ett tal som fångats i ett videoklipp

”Emanuelle ?” ”Cunt” ?? – ”Fylle-Sofie ??” Naj min snälle vän och djäävlar i min själ, de ska ja säja daj, att de e ente nået för voss politiker i Svinarps Kommun, å ente heller i vårases vänort Kaliningrad, så mied dy veeet…”

Kant, nota bene, var den filosof som kom med det sk ”Kategoriska Imperativet” – en filosofi som han visserligen härledde ur kristendomen, vansinnigt nog, men som han klarsynt menade att alla kulturer, religioner och människor kunde använda. Kants kategoriska imperativ utgår helt enkelt ifrån, att där rätt blir orätt, är motstånd plikt, och att despoter, oavsett om det består av små förorts-Hitlers i Karlskoga eller någonstans, våldsverkare eller tokiga Marinofficerare med brist på kunskap – aldrig ska stå oemotsagda…

”Handla alltid så, att ditt handlande kan bli utgångspunkt för allmän lag” sade en gång Immanuel Kant. Exempelvis borde det vara en allmän lag, att hat, hot och pöbelvälde inte får tolereras….

Och smärre skönhetsfel och en och annan knubbsäl får vi förstås överse med… såhär i Juletid…

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s