Inget mer ”Smart gruff” från PK-etablissemanget om Lucia: ”Lägg ned den insiktslösa meta-debatten”

I såväl Hallandsposten som tidningen ”Bohuslänningen” – två av våra mindre lokaltidningar – har jag för två dagar sedan sett en artikel som manar till mindre ”smart gruff” eller sedvanlig Jul-ilska från PK-etablissemanget. Det är journalisten Malin Lernfeldt som vill rädda oss alla från onödigt grälande, onödiga kontroverser och ännu en onödig pseudo-debatt, säger hon.

Lucia, och Luciafirandet är inte problematiskt, hävdar hon, utan en sammansmältning av Hedniskt och Kristet, efter vad hon själv tycker, och det finns ingen som helst anledning att förnumstiga rektorer och vänsteranstrukna skol-ledningar skall stå och tala om ”kränkthet” så fort något barn vill befrias från Luicatågandet, något som ungarna också har rätt till.. Därför finns det heller ingen anledning att problematisera saken, för som hon skriver:

Knappt har den första artikeln eller Facebookinlägget om inställt luciafirande eller förbjudna pepparkaksdräkter publicerats förrän höhö-andet och suckarna börjar. På ett ofta nedlåtande och föraktfullt vis raljeras det över luciadebatten som fenomen. Åsikter som ”de (underförstått töntiga) föräldrar som vill kan väl anordna ett eget luciafirande på fritiden” haglar från människor som gärna ser sig som lite modernare än andra.

Märkligt nog handlar det ofta om samma personer som med emfas brukar värna minoriteters rätt till sitt kulturarv. Och dessutom i någon sorts obegriplig logisk kullerbytta samtidigt hävdar att det inte finns någon svensk kultur.

Men att den årliga luciadebatten väcker så mycket känslor och engagemang är i sig ett ypperligt bevis för att det faktiskt finns en svensk kultur och att den är viktig för, om inte alla, så stora delar av befolkningen.

Att luciafirandet förändrats över tid, att det är ett hopkok av förkristna och kristna traditioner och ser lite olika ut i olika delar av landet är egalt. — —

Men inte desto mindre präglar traditionerna oss djupt och är en del av vår identitet och vår historia. Därför är det värt att värna. Det gäller även de traditioner som tillhör majoritetsbefolkningen.

Att förskola och skola tar ett särskilt ansvar för dessa är inte heller något som bör ifrågasättas. För att våra unga skall förstå det samhälle vi lever i, vilka vi är och vilka vi var måste man få ta del av den berättelse som 1 000 år av kristen prägling och asatro före det lämnat efter sig. — — Så varför inte lägga ned den insiktslösa metadebatten nästa år….

 

En källa som på ett bra sätt går igenom den Hedniska ljusfest, och kopplingen till Freja och Midvintersolståndet som hela Lucia-traditionen grundas på, finner ni här. Utöver vad jag själv skrivit under rubriken ”Lussi” i avsnittet ”Högtider och Blot” ovan, alltså. Amatörforskaren Maria Kvilhaug i Norge kommer till samma slutsats som jag själv angående festens hedniska ursprung, och det faktum att den längsta natten – innan flytten från den Julianska till den Gregorianska kalendern – faktiskt var just den 13 December, inte den 21:a. Lucia och midvintersolståndet hör alltså ihop, och det är vad vi faktiskt firar.. inte någon kristen ”advent” eller något liknande…

Trots att alla borde veta, att Julen – liksom Lucia är hednisk från början råder det en hel del språkförbistring (och annan förbistring – inklusive hot, hat och verkliga gräl) kring begrepp som Julblot, Midvinterblot och Midvintersolstånd (med betoning just på solståndet, som ju är det viktiga). Ofta förväxlar människor helt Julblotet med Midvinterblotet eller det senare isländska Thorrablotet i Jauari, och ännu en bra och pålitlig källa från Norge, som avslöjar det rätta sakförhållandet, nås via denna länk.

Doktoranden Sophie Bönding vid Århus Universitet upplyser oss sakkunnigt om källorna, och hur man påstått att ”det inte skulle gå” att bevisa ordet Juls etymologiska ursprung, trots att alla vet, att det måste komma ur årshjulet, och dess kretsgång. Hon redogör för skillnaden mellan Midvinterblotet och Julblotet, och hur uttryck som ”att dricka Jul” och ”Höja Frejs lek” döljer något av det viktigaste inom den hedniska Julen.

Även om ni kanske inte tror det, har jag själv mött riktiga galningar, som hotat mig med stryk och annat bara därför att jag själv råkat ha avvikande uppfattningar om att Jul och Midvinterfirande kanske en gång varit samma sak. Man tror väl knappast, att sådana dårar ska gå lösa i dagens samhälle, eller att de skulle kunna hamna i ledningen för ett eller annat obskyrt samfund någonstans, men där ser man… Själv försöker jag närma mig ämnet ur en något mer akademisk och seriös synpunkt, liksom Malin Lernfelt, som jag citerade härovan – men kanske har jag varit alltför mycket idealist, när jag trott att det skulle gå att utbilda även dårar, avsigkomna gamla bikers och frysbilschaufförer, undantaget vem eller vilka jag nu åsyftar – här blir det inga namn…

Nåväl. Även utomlands har Lucias hedniska ursprung nu blivit känt – tack vare oberoende bloggare – och därmed är ändå ett mål uppnått, långt bortom den svenska stingsligheten, här i de lättkränktas paradis. Men, jag tillhör inte dem på något vis. Måtte Freja själv hålla sin hand över er, och visa er sitt ljus under det kommande året…

 

Annonser

2 tankar om “Inget mer ”Smart gruff” från PK-etablissemanget om Lucia: ”Lägg ned den insiktslösa meta-debatten”

  1. Ja, t o m med min egen familj, hånar och fnyser av förakt när jag försökte pålysa vad julen och lucia egentligen kom ifrån, eftersom jag i samma andetag proklamerade att jag vill fira den 12-13 och den 20-21 i stället och inte den 25….har aldrig sett en sådan underlig reaktion förr och det av min egen make….så, i några år ‘struntade’ jag i att fira jul. Höll mig officiellt till den 25 men, det kändes inte alls bra även när jag firade för mig själv…för där satt jag. mitt i natten och försökte förstå hur man skulle fira den egentliga lucia, den egentliga julen. Jag satte ut gröt, jag köper ekologiskt trots gnället om hur dyrt det är…jag lämnar julmat kar på bordet och undrar 🙂 … ja, i år gör jag samma men denna gång skall jag fira öppet vårt arv, inte något kristet även om barndomens jular i kyrkan lockar…men det roliga är att aldrig, aldrig har jag ägnat en tanke på varken gud eller Kristus under denna tid. Har aldrig begripit varför, förrän jag lärde om asatron för några år sedan. Jag började koppla ihop ett och annat. Idag, berättar jag lite vitt och brett vad julen och lucia faktiskt är och det är mycket tack vare din blogg…här lär man sig så mycket! Din kunskap litar jag på och kan förmedla vidare, så tack käre broder för din kunskaps källa 🙂 idag skall jag ta med mig lite av det till jobbet i kväll…..kramar från Skokloster 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s