”Zoon Politikon” var det…

Kanske jag borde sluta skriva om politik i denna blogg, men nog är det remarkabelt vad som händer i vårt land. Regeringen Löfvén har blivit nedröstad en andra gång av vårt nationella parlament, Riksdagen – och i det läget kan den rimligen bara göra en enda sak, och det är att avgå någon gång efter helgerna. Att sitta kvar längre, ens som expeditionsministär, blir i längden ohållbart. Ewa Stenberg i Dagens Nyheter gör reflektionen att ett extraval – om det nu kommer – måste innebära tydligare besked från alla partier till väljarna om vad partierna egentligen vill uppnå.

Hela hösten har präglats av ovärdiga gräl, försök till utestängningar och mer eller mindre krampaktigt manövrerande från precis alla Riksdagspartier om vem som inte skall få regera, istället för själva Regeringsbildandet i sig. Viktor Barth-Kron, en annan av DN:s mer klarsynta skribenter; ger alla politiker och partier lite råd inför Julen.

Jag tycker faktiskt han har rätt, för vad betyder en ovärdig politik och ett ständigt käbblande, uteslutande och manipulationer bakom väljarnas ryggar för hela samhällsklimatet ? Folk tycks ta intryck av vad de styrande gör, och hela denna ”Sverige-som-Robinson-Tv” såpa gör en egentligen beklämd.

Alla politiker ljuger i någon mån, sägs det – men somliga pratar bara lögner (teckning från Jeanders Bildblogg)

Det första rådet, säger Viktor Barth-Kron, är att partierna måste sluta bilda block, och sluta med allt blocktänkande. ”Var och en kan själv dra sin slutsats om huruvida den föreställda existensen av ”Alliansen” respektive ”de rödgröna” har underlättat eller försvårat möjligheterna att komma fram till något den här hösten.” skriver han. Polarisering, eller en till ytterlighet dragen filosofi om all politik som en konflikt emellan två helt motsatta ideologier, fungerar uppenbarligen inte längre.

Partierna kan inte heller behålla några ”oeftergivliga krav” eller ständiga ”hjärtefrågor” konstaterar han. Fastlåstning vid sk ”värdegrund” eller stelbent pragmatism fungerar inte längre – all politik är förhandling, och hade man bara med landets bästa för ögonen satt sig ned i avsikt att skapa en majoritetsregering, inte en ny liten junta eller styrande minoritet, så hade ingenting av detta hänt.

Och – för det tredje – det saknas helt en politisk vision inför framtiden vad gäller Sverige. Inget parti säger vad det vill göra, och man tycks ha glömt bort att politik också består av sådana saker som partiprogram, och visioner inför framtiden. Den nuvarande Regeringens enda vision tycks vara, att alla andra nationaliteter utom den svenska, ska beredas tillträde till Sverige. Man satsar på det slitna gamla tricket från Fredrik Reinfeldts tid – en invandrad ”valboskap” ska tå i tacksamhetsskuld till den sittande regeringen, och förmås att rösta på den, i val efter val. Men, som vi sett fungerar inte den strategin längre. Förr eller senare behöver vi ett nationellt alternativ, eller en opposition som har någonting att säga makthavarna, konstruktiva motförlag om inte annat – innan vi går in i helgperiodens vila, och Julen är över oss.

Själv noterar jag till sist att den här bloggen slog rekord i år, med över 900 läsare inom ett dygn, vad det nu kan bero på…

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s