God sed i Tyskland…

Ibland gör man sina erfarenheter på nätet. I veckan har jag hittat en hel del Asatrogna sajter och bloggar från Tyskland, som inte slår över i det fullständigt urspårade ”fornsederi” som vi har här hemma i Sverige, men som inte heller närmar sig det högerextrema hållet, vilket i dessa sammanhang finns mest i USA. Och kanske har jag också fler proselyter än jag tror. Ingen kan bli profet i sin hemstad, sägs det, men en man jag inte känner, benämnd Roland Kaiser har skrivit en ”Blog zur Religionswissenwschaftlichen und Ethnohistorischen Erforschung vorchristlicher Germanische Gruppen”.

Älskar ni inte också det tyska språket, förresten – även om det är vi svenskar, som enligt Esaias Tegnér skall förutsättas tala ”ärans och hjältarnas språk” ?

Hör här bara – för slutsatsen är riktigt (dreimahl noch, hör doch richtig gut zu):

Die öffentliche Rezeption über die vorchristliche einheimische, sprich meist germanische Kultur leidet immer noch am Image des kriegslüsternen ”Wilden, der auf den Bäumen saß” und leider haben die deutschsprachigen Kulturwissenschaftler wenig getan, diesen schlechten Ruf ins rechte Licht zu rücken. Zu sehr steht das Bild des ewig aggressiven, trunkenen und dem Glückspiel verfallenen germanischen Krieger im Vordergrund, der die Entwicklung der Dörfer und Städte vernachlässigte und keine Tempel besass, sondern im Kreis herumstand, aus Hörnern soff  und dem Würfelspiel verfallen war.
Neben der Tempelschmäh, dass die germanischen Gruppen keine festen Tempel und Priester gehabt hätten, müssen aber noch andere kulturimperialistische Falschdarstellungen, vor allem aus Übersee, korrigiert werden.

Just det. ”Tempelschmäh” eller kristet smädande, i stil med Adam av Bremens smädande av Gamla Uppsala – vi har fått nog av det allihop, och det har man i Tyskland också, men bluffen har genomskådats för längesen.

Bevis finns – vilket jag själv skrivit om under rubriken ”arkeologi” här ovan, att Asatron eller den Fornnordika religionen inte alls var en utomhusreligion, utan försedd med vad man kallat ”kulthus” och särskilda byggnadsverk, från bronsåldern och framåt. De kristna nidbilderna av Germanerna i Norr eller på kontinenten som en hop vildar, kan vi lika bra glömma, och förvisa till forskningens skräpkammare.

Nya undersökningar från Uppsala Universitet visar att grannskapet till Hågahögen var försett med särskilda kulthus, fornborgar och bebyggelsekomplex redan för 3000 år sedan…

Nåväl. Den gode Herr Kaiser, på kontinenten någonstans, är stundtals riktigt underhållande. Han väjer inte för det kontroversiella, och hans blogg ägnar sig också åt nutidspolitik mitt i alltihop, ett ämne som han vågar underställa en kritisk granskning, mitt i allt det vetenskapliga. Han är förstås ingen anonym bloggare som jag – men Sverige är numera ett land där lag och ordning knappast råder – redan under 2017 utsattes sådär 24,5 % av befolkningen här för misshandel, grov misshandel, rån och andra brott emot person, inklusive mord och dråp, och lite mildare saker, typ vanligt näthat – allt enligt BRÅ:s officiella statistik, men bara sådär 13-14 % av de allra grövsta våldsbrotten klaras upp. Med tanke på att jag själv varit utsatt för tre-fyra dödshot hittills, enbart pga den här bloggen (vilket jag redan skrivit om) är min egen situation en aning annorlunda än just Herr Kaisers.

Därför har jag själv valt att behålla anonymitetens illusion, trots att ingenting sådant finns på nätet egentligen (ni skulle bara veta vad som pågår, ifall ni inte redan vet!) eftersom det trots allt ändå är så, att Friheten alltid är värd att försvara, och friheter som inte utövas, tenderar att snabbt försvinna i dagens värld. Jag tror till och med herr Kaiser skulle hålla med mig om det, nu när han inte diskuterar Ptolemaios gamla kartor, de tyska städernas förkristna ursprung, och många andra lärda ämnen som är värda att studera.

I Tyskland finns i alla fall relativt sett (emot Sverige, och de flesta andra Europeiska länder) en effektiv polis, och ett effektivt rättssystem, som fortfarande kan skydda landets egna medborgare och garantera deras yttrandefrihet och rättigheter, men sådant har vi inte här. Inte just nu i alla fall, för våra myndigheter är ju upptagna med att ta hand om alla de stackars ”ensamkommande” som vi alla vet, medan landets infödda befolkning därför enligt dem i stort sett inte betyder någonting längre.

 

Det finns förvisso mycket – under vår icke-euklidiska sol – Det finns förvisso mycket – under Faust-andens eviga himmel” (Sångtext av bandet ”Geggamoja ûbermensch och det heterosexuella närstridskommandot, featuring David Nessle)

Idag, förresten, infaller Bjurnedan enligt den gamla svenska kalendern, den tid då Bävrarna förutsätts vakna ur sin långa vinterdvala, och komma upp ur sina bäverhyddor. Tydligen råder samma flitens princip nere i de tyska länderna, för i Mecklenburg-Vorpommern skriver de lokala hedningarna att trots att stormarna fällt deras lokala björkskog, släpar de numera hem det stormfällda virket, för att göra runor och amuletter av det, och sämre användning för trä kan man ju ha. Varje bäver fattar ändå principen, och medan gudahov i vinterskrud och hargar fotograferas, konstateras att allt står bra till med den lokala hedendomen. …

Den som vill vara en verklig Hedning, måste vara flitig som en Bäver, rakryggad som en fura, seg som Malungs läder och hård som Svenskt stål…

Våren kommer åter till respektive länder, sakta men säkert. Men när går vår tro och våra rättigheter emot en ny vår ?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s