I vilket Norge vidtar åtgärder för att bevara sitt kulturarv

Medan vi svenskar lever i ett land, där den Nordiska kulturen ständigt nedprioriteras och sätts på undantag, gör man i våra grannländer allt som tänkas kan för att bevara den. En fråga som varit aktuell i många år är bevarandet av Gokstad- och Osebergsskeppen, eftersom det i flera år varit känt att Vikingskipshuset på Bygdöy i Oslo behöver en ny byggnad att förvara och presentera de unika fynden i. Men trots ännu en larmartikel i Aftenposten idag är Norge ännu ett rikt land, tack vare att det inte är med i EU, inte har så stor invandring som Sverige och själv får råda över sina finanser.

Experter vid Kulturhistorisk Museum i Oslo är mycket oroliga över hur sprickorna i aktern på Gokstad har vidgat sig, och skeppet har försetts med nya stöttor så sent som denna påsk.

Den norska regeringen, som är långt kompetentare än Regeringen Löfvén, har anslagit 1,7 miljarder NOk till ett nytt museum, som kan stå färdigt redan 2025, men tiden brådskar. Som jag redan berättat, kan den ursprungliga konserveringen med alun och drygt millimeterstora sprickor ändå orsaka stor skada på den urspungliga träkostruktionen., och man är nu vid den absoluta brottgränsen, enligt vad ”Aftenposten” erfar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s