Sveriges folk får en runinskrift tillbaka – trots att man försökt förstöra den…

Så över till en glad nyhet. Tidningen eFolket från Eskilstuna kunde för några dagar sedan rapportera om hur den unika Sundbyholmsstenen, som varit försvunnen i mer än 300 år, men som förra året återupptäcktes vid ett vägbygge, nu är lyckligen återinstallerad och placerad nära sin ursprungliga plats, på det sk Ormkullens gravfält i trakten av Sundbyholm.

Stenen är mer än 4 meter hög, och en av de största i hela Södermanland. Den bär visserligen en kristen inskrift, men pryds också av ett hedniskt solkors, som sig bör. Okunniga byggarbetare var nära att krossa stenen i flera bitar med grävskopa, men hindrades av den duktige lokalhistorikern Erik Björklid, som syns på bilden ovan. En enkel man, som gjorde sin medborgarplikt, och sin pilkt emot eftervärlden, fast han inte alls var hedning.

Nu har Länsstyrelsen återinvigt stenen, som får stå invid den väg, där den en gång restes. Tusen år har passerat i vårt land, men ännu finns det dem, som värnar det egna landet.

Tyvärr är det fortfarande sämre beställt med den världskända Sigurdsristningen på Ramsundsberget, som en viss Kristina Birath, okunnig kommunbyråkrat i Eskilstuna Kommun, nästan lät totalförstöra förra året, då kommunen nödvändigtvis skulle ”handikapp-anpassa” ristningen genom att installera träramper och stenkistor, vilket nästan helt förstörde hela fornminnesmiljön, efter vad Länsstyrelsen och Riksantikvariämbetet senare konstaterade. Du kan läsa mer om saken här.

Eskilstunakuriren har också skrivit om dessa fasansfulla ”Birath-dåd”, i samma stil som Jihadisternas sprängning av Buddha-statyer i Afghanistan. Olyckligtvis sitter samma befattningshavare ännu kvar i Eskilstuna, och har aldrig ställts till svars. Men, vi är många – och vi minns... Länsstyrelsen och RAÄ har redan ingripit emot kommunen, och man får väl bara hoppas, att Ramsundsberget kan återställas i sitt ursprungliga skick…

Sk ”Kulturminnesvård” i Landet Löfvén och Eskilstuna anno 2018. Varför alls installera en stentrappa för 100 000-tals kronor, om det skulle vara ”Handikapp-anpassning”… ? Alltihop beordrades av en fullständigt okunnig stadsbyggnadsdirektris, som ännu inte ställts till svars för sitt tilltag…

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s