Världsarvet Birka är HOTAT säger Kulturnytt i P1

Enligt professionella arkeologer, som framträtt i Sverige Radio Program 1 och radioprogrammet ”kulturnytt” är hela UNESCO Världsarvet på Björkö eller Birka hotat, och är redan i så dåligt skick, att det snart kan förlora sin status som Världsarv. Arkeologerna hoppas nu på att Kulturdepartementet och Regeringen Löfvén, som visat sig helt otillräcklig hittills, agerar och tar på sig huvudansvaret för Birka.
Lena Holmquist, docent i laborativ arkeologi vid Stockholms Universitet talar om vanvård, rovgrävningar och skadegörelse.

Birka är en av Sveriges äldsta städer – och från tidigt 800-tal – Varför gör Regeringen inget för att bevara denna plats i oskadat skick ?

Svenska UNESCO-rådet har hittills inte kommenterat de allvarliga påpekandena på sin hemsida, men Birka – som blev Världsarv redan 1993 – är en av enbart två av femton Världsarv i Sverige som har någon anknytning till Asatron. Långtgående krav har ställts på att även förklara Gamla Uppsala – som är av central betydelse för Asatron som religion och Asatroende över hela Världen – som UNESCO Världsarv, men Svenska Kyrkan – som är en stor markägare i området – och Regeringen Löfvén har hela tiden aktivt motarbetat dessa planer. Och nu är även Birka under akut hot på grund av vanvård, säger arkeologerna.

Hur månde det nu gå med detta ? Blir Birkas öde början på en ny politisk debatt i vårt land – och kan vi vända den utveckling och kulturpolitik, som Regeringen Löfvén hittills stått för ?

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s