Viedalen – ännu ett bortglömt Vi

Där somliga bara vill riva ned, finns också de som bygger upp.Där somliga vill utplåna, glömma, dölja och skyla över finns de som dokumenterar, och kommer ihåg för eftervärlden. Frågan är om skribenten Dan Damberg, vars artikel jag nyss läte på en sajt vid namn Värnamo.nu inte tillhör den senare sorten, ett slags livets salt i ett alltmer luggslitet och kantstött Sverige under Regeringen Löfvén, vars fall måtte bliva stort.

Han skriver om det lokala gravfältet och viet Viedalen, strax nära Tofteryd i Skillingaryds kommun på ett insatt och bra sätt, och berättar bland annat om hur en kapten Kugelberg vid gamla I 12 räddade hela gravfältet åt en senare tid. Han gör också observationen, att lokala sägner om ”troll” som inte tålde kyrkklockor, förstås i verkligheten var de hedningar, som levde kvar i bygden, även hundratals år efter det kristendomen skulle ha införts – och två korpar flyger ännu över det gamla gravfältet, och handelsstigen nedåt Lagan.. tusentals år har gått, men landskapet består, liksom det folk som sedan urminnes tider befolkat det…

Vem vet ? Kanske kommer Viet vid Viedalen åter hedras med besök av hedningar i sommar – nu när den gamla tron kommer tillbaka igen.. Själv ger jag mig snart ut på en färd, söderut i landet..

En tanke på “Viedalen – ännu ett bortglömt Vi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s