Provgrävning i skeppet från Gjellerstad, Östfold

Kanhända minns ni det stora och epokgörande Vikingaskeppsfyndet från Gjellerstad eller Jellhaugen i Östfold, som jag skrev om i April i år. Om inte, så kan ni läsa på i min gamla artikel här. Under slutet av Augusti och fram till den 5 September i år sysselsatte Norska arkeologer sig med provgrävningar i skeppet, och man höll till och med dagliga presskonferenser om hur provgrävningen fortskred.

Georadar-bilderna visade konturen av ett skepp, samt spår av möjlig plundring under tidigare århundraden. Men hur mycket av skeppet fanns kvar under jord ?

NRK och i stort sett alla större norska tidningsmedia har publicerat artiklar i ämnet, men i svenska media har det som vanligt när det gäller Nordisk kultur inte publicerats ett enda ord om saken, vad jag har sett. I Norge tar man hand om sin egen kultur och etniska identitet – i Sverige håller vår Regering på att försöka förstöra den..

Enligt NRK kan det skeppsfynd som nu gjorts, vara äldre än Vikingatiden, vilket antagligen betyder att det kan vara från sent 700-tal. Kölstocken på skeppet uppges vara av smäckrare konstruktion än på exempelvis Gokstad eller Oseberg, och det tyder på att detta kan vara ett krigsskepp för kustfart, dvs en karv eller skeid.

Ett prov för dendrokronologi eller årsringsanalys sågas till

Enligt upplysningar från UiO – Kulturhistorisk Museum i Norge har man också funnit tydliga spår av tränaglar, järnnitar och skeppsbord (så tydliga att man kunnat avläsa träets ådring, och därmed antagligen också årsringarna ) i jorden, även om skeppets övre delar har ruttnat bort. Fredag 30 Augusti började man gräva sig in emot mitten på skeppet, där riggdetaljer, rundhult och annat också kan finnas bevarat.

Skeppsborden och resterna efter trävirket syns tydligt…

Man vet att ett plundringsschakt antagligen grävdes ned i gravhögen redan under forntiden – eller början av den kristna tiden men har hittat spår av gravgods, kanske liknande den bytta med äpplen som hittades i oseberg-skeppet skriver UiO. En durkplanka med 24 cm bredd har också hittats, och rester av minst 7 bordgångar – men inget sägs om skeppets längd eller antalet roddare, som jag i april överslagsmässigt beräknade till upp till 27 meter. Om skeppet är så långt, borde det minst vara en 16-sessa, och kanske ha ända upp till 40 mans besätttning, men det är för tidigt att säga ännu – och dessutom har man inte grävt upp något av stävarna, eller bestämt sig för när man skall gräva ut hela skeppsfyndet.

Kölplankan är minst 20 meter lång, och med ”undirlut” (alltså den planka som satt emellan kölplankan och stäven) för och akteröver, kan längden mycket väl komma upp till 24 meter eller mer – så detta är ett mycket stort skeppsfynd – i synnerhet om det visar sig vara från strax före Vikingatiden…

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s