En SEGER för SÄRIMNER: Bevis för Kung Harald Blåtands Julfirande har säkrats

Många har hittills betraktat Frans G Bengtssons berömda skildring av Vikingarnas Julfirande hos Kung Harald Blåtand av Danmark som en blott och bart litterär skildring, utan större bäring på verkligheten. Men fler och fler bevis hopar sig, som får Danska arkeologer att tro att denna berättelse är i huvudsak riktig, och är gjord med mycket större verklighetsbakgrund än man annars kunde tro.

Ännu en kungshall på mer än 50 meters längd och mer än 12 meters bredd har hittats i Danmark

Fredricia Dagblad på Jylland meddelade för en tid sedan att man funnit ännu en enorm Kungahall från före Harald Blåtands tid, som är byggd före den berömda kungshallen i Jellinge.

i Erritsö finns en hall, som är byggd redan på 700-talet, och som är över 50 meter lång – vilket tyder på att detta skulle vara ett centrum för det danska Riksenandet långt före Gorm den Gamle, Haralds far och direkte företrädare på tronen. Hallen har stora likheter med de i Lejre och Tissö, och visar klart och tydligt, att den danska kronan hade kungsårdar stora nog för att låta hundratals inbjudna gäster fira Jul, och inte bara det – andra bevis har också kommit i dagen redan för några år sedan.

 

Redan 2011 hittade man en stormansgrav på Norra Jylland, där konkreta bevis för julfirande och julskinka var till finnandes. Det var en ryttargrav, som omgavs av en större stencirkel och utanför det spår av en träpallisad som hägnat in mer än 100 kvadratmeter – helt säkert rester av ett Gudahov för att hedra den döde. Frans G Bengtsson skriver i dansk översättning att inte mindre än 48  ollonsvin, väl gödda, var vad som förtärdes under Julen…

»Nu blev juleflæsket båret ind; og hærmænd og høvdinge tav, da de så det komme og trak vejret dybt og grinede ad glæde; mange løsnede deres bælte for at være fuldt rede fra begyndelsen. Thi skønt der fandtes folk, som påstod, at man stundom hos Kong Harald nu på hans gamle dage kunne mærke en vis gerrighed med hensyn til sølv og guld, var der aldrig blevet sagt noget sådant om ham, når talen var om mad og drikke og mindst af dem, der havde været til julegilde hos ham.«

Graven vid Naesby måste ha anlagts under vintern, eller rent av i Juletid, och även om matgåvor är sällsynta i Danska gravar, finner vi här resterna av en man som bevisligen kan knytas till Harald Blåtands hov, och som de facto hade en stor julskinka med sig i graven, säger Bjarne Henning Nielsen, musei-inspektör på Vesthimmerlands museum. I närheten ligger den enorma anläggningen Aggersborg, och den man som begravdes i graven, hade helt säkert en hög befattning vid garnisonen där.

48 långhus fanns på Aggersborg, med plats för mer än 5500 man eller en hel brigad !

Graven har daterats till 975, och är således från en tid när både Aggersborg fanns, och Kung Harald regerade i största välmåga. Man har hittat rester efter en helstekt gris, och inte bara skinkan, 39 järnföremål – bland annat till en komplett hästutrustning – och ett 92 centimeter långt järnsvärd av yppersta kvalitet. Självklart kan man inte bevisa, att Kung Harald faktiskt firade jul här med mer än 700 man bland de särskilt inbjudna, som det står i romanen, men det är i högsta grad troligt att Julgillena var såpass stora, och innehöll såpass mycket mat, säger arkeologerna.

Man levde gott i Hedendomens dagar, och så småningom får även vi fira en god jul !

Bevis finns för att Särimner var med på Valhallsfärden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s