”Where Eagles Dare” ?

”Vem vänder vindarna” ? sjöng en gång Eva Dahlgren, men ”Vem dräper örnarna” ? frågar nu jag. Den senaste tidens underliga våg av grymheter emot djur, och raserad sk ”Värdegrund” i vårt land fortsätter tydligen, för se detta tidningsklipp. Både Dagens Nyheter, Jaktjournalen och Skärgårdsnytt har nyligen tagit upp ämnet.  Polisen har hittat minst fyra förgiftade havsörnar, och det står klart att brotten har skett strax söder om Rimbo, kanske i närheten av Knutby eller något annat känt kristet tillhåll.

 

Vem eller Vilka är det, som vill dessa vackra och majestätiska djur illa. Mycket illa…. ?

Ännu fler Havsörnar har fått i sig extremt höga halter av bly, till och med årsungar. Förgiftningsfallen har pågått ända sedan i våras. Polisen Kenneth Kronberg säger till DN att det inte räcker med några hagelskott för att komma upp i såhär höga blyhalter. Någon måste ha lagt ut förgiftad åtel, som formligen pepprats med bly. Och det kan bara ha skett med uppsåt. Polis Kronberg fortsätter dock med att säga att alltihop skulle kunna ha hänt av oaktsamhet, även om han tror att en eller flera personer med vilje och avsikt försökt skada örnarna, som dessutom är Upplands Landskapsdjur, tillika Landskapsdjur för Åland, och helt fredade i Sverige, eller att det skulle skett av ”okunnighet”.

Men då är det faktiskt Kenneth Kronberg själv, eller DN:s journalister, som är just okunniga.

Grovt jaktbrott är nämligen alltid grovt jaktbrott enligt svensk lag, och att man varit påstått ”oaktsam” är ingen djävla ursäkt. Det är en ren ”Åsa-Nisse förklaring” som domstolarna i vårt land hört många gånger förut, och den Havsörnsvalsen ursäktar ingenting. Om och om igen har vi fått höra ”Nej men björnungen bara kom och r-å-k-a-d-e ställa sig framför bösspipan !” , ”Nej men jag visste inte, att det var förbjudet att sparka igelkottar till döds”, ”Nej men grävlingen har inte alls fått en kniv genom ögat i sitt eget gryt – vi bara backade på den med vår fyrhjuling! och så vidare och så vidare.

43 – 45 § Jaktlagen, föreskriver klart och tydligt att även oaktsamhet föranleder straff, som i det här fallet kan bli fängelse i sex månader till fyra år. Domstolen skall särskilt beakta, om brottet skett emot ett sällsynt eller särskilt skyddsvärt vilt, och det måste man nog säga att Havsörnen faktiskt är. Särskilt plågsamma metoder, skall alltid föranleda, att man bedömer brottet som grovt – och att förgifta en örn, så att den inte kan flyga och långsamt dör av svält, måste nog rent objektivt anses som ”plågsamt” för djuret. Följaktligen är det återigen Dagens Nyheter, som har fel i sak.

Problemen med personer som sätter ut förgiftad åtel, eller avsiktligen framkallar blyförgiftning hos örnar, förekommer också i Donald Trumps USA, där det ofta är ”the Bald Eagle” eller den amerikanska vithövdade havsörnen som råkar illa ut, eftersom den är en symbol för hela den Amerikanska nationen som sådan, medan våra örnar bara råkat bli symboler för enstaka landskap.

Havsörnar av Bruna Liljefors.

Också i Nynäshamns kommun ska förgiftade Havsörnar ha påträffats, enligt DN. Vem eller vilka är det, som ligger bakom allt detta ? Det kan inte vara några seriösa jägare i alla fall, eftersom fågeljakt (inte på örnar, men dess bytesdjur) bedrivs med stålhagel sedan länge, och blyhagel varit förbjudet sedan 2000-talets början. Ändå minskar inte blyhalten i örnarna.

Allt detta skulle DN:s journalister känt till, ifall de bara kunde utföra sin research ordentligt, vilket de bevisligen inte kan, eller är alltför lata för att göra. Problemen med Havsörnar är kända sedan länge. Redan förra året kunde en kvällstidning som Aftonbladet berätta om organisationen Viltfågel Rehab, som kan rädda örnarna genom att ge dem lämplig kost, som kapslar in blyet – svalda blyhagel går nämligen inte att operera utLokaltidningen ”Mitt i” kunde berätta mer om rovfågelscentret, som ligger i Åkersberga – alltså nära intill den trakt, där de förgiftade fåglarna hittades. Är det då någon som hatar även Rovfågelscentret, eller den organisation som står bakom det ?

En annan hypotes, är att Havsörnar ätit slaktrester från illegalt skjutna vildsvin – med blyhagel i kroppenDanmark och Holland har redan totalförbjudit blyhagel vid all sorts jakt – Sverige borde följa efter.. Österåkersbon Victor Persson, vars ursprung ligger utanför Sverige, har frivilligt drivit fågelcentret i flera år – och utvecklat en sällsynt allergi vid 37 års ålder. Hans egen lungkapacitet har varit nere på 20 %, och läkare har förklarat för honom att han inte har lång tid kvar att leva, men ändå kämpar han vidare – ideelt och oavlönat.

Kungsörnar har setts flyga in i träd, och påträffats med synproblem och nervskador. Jordbruksforskningsinstitutet vid Ulltuna har intresserat sig för saken, och så gör även jag.

Och Victor Persson, en okänd man som borde vara hela Sveriges hjälte, och faktiskt få en utmärkelse av Länsstyrelsen i Uppland om inte annat, fortsätter kämpa för sina örnar, och för att se dem flyga i det vilda. Till och med i såpass avlägsna länder som Mongoliet, Kazakstan och även i Saudi-Arabien – ett muslimskt land – ser man örnen som en kamrat och kollega vid jakt – örnen är inte något man jagar, nej den utför själva jakten.

Nästan alla cirkumpolära eller boreala folk, som bor i Nordliga områden, har vid ett eller annat tillfälle jagat med örn, och ansett att örnen är av stor betydelse för hela deras kultur.

I Nordisk mytologi finns Tjatse, Örnjätten, som är vintergudinnan Skades far. Där finns Hräsvelgr, Likslukaren, han som sitter i Världsträdet Yggdrasils topp, och ser ut över alla världar. Kristna fuskare som den ökände och fnoskige professor Lönnroth  från Göteborg- som fortfarande rotar i lönn på Wikipedia, som den oduglige klåpare han är (det var han som tyckte, att ”Mannar allherliga Mannast !” om Thor i Harbadsljod ”måste” översättas med ordet ”pojkvasker” men det ”måste” det inte alls) kan numera inte stave till Hräsvelgr på korrekt sätt, utan har försökt byta namn på honom, och det gäller också Vidofner (som inte alls hetat ”Väderfölne” – för det har han aldrig hetat) som är den lilla falk, som sitter på Hräsvelg Likslukarens hjässa.

”Askur Yggdrasils” och Vidofner står det t-y-d-l-i-g-t att läsa i Brynjolfssons Edda från 1600-talet. Varför kan odugliga översättare typ Lönnroth inte förstå det ?

Jämför den i alla indoeuropeiska länder kända sägnen om Kungsfågeln, som dolde sig i örnens fjädrar. Den fågel som flög högst, skulle enligt gudarna räknas som alla fåglars Kung, och av dem alla var förstås Kungsörnen den starkaste, mest högtflygande och förnämste. Men kungsfågeln fuskade, och flög ut från den jättelika örnen själv, när han nästan nått ända till solen, och därför får han nu heta just ”Kungsfågel”.

Örnen har alltid varit fredad i detta land, och våra förfäders kärlek till örnarna var stor. ”Arla i urtid, när örnar golo” står det i Volúspá, och örnarna där uppträder också mycket riktigt i de sista stroferna om tiden efter Ragnarök, den stora Världsbranden. Då skall jättelika örnar flyga på okända vingar från en värld till nästa, och Lif och Livtraser, det sista människoparet, färdas med hjälp av örnarna till en helt ny jord, där en ny sol går upp för dem – vilket var våra förfäders sätt att beskriva resor genom rymden, och själva Världsalltet.

Detta är storslagna perspektiv, som DN:s lumpna skrivarpatrask aldrig kan fatta, aldrig kan inse i sin instängda, kristna unkenhet, lika lite som de ens kan ta reda på de mest grundläggande fakta bakom de nyhetsnotiser, som flimrar förbi deras rödsvullna små grisögon.

Men Hräsvelgr skall förgöra och sluka dem, och örnar och korpar månde slita i deras ruttnande lik !

Måtte samma öde och samma slut övergå den eller de, som dräpte örnarna i Rimbo, för min rent personliga åsikt är den, att den som dräper Havsörnen eller dess ungar genom förgiftning, inte har ute i den svenska och nordiska naturen att göra. Sådana personer skall omgående flyttas härifrån och förvisas ur landet, varifrån de än är, varifrån de än kommer.

 

Redan på Vendeltiden och över hela Europa förekommer bilder av ätande örnar och korpar. ”De gåvo örnen föda” står det på Gripsholmsstenen...

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s