Okvädar Nordkväde eller får de Tillträde ?

De gustibus non erat disputandum” sade de hedniska Romarna – eller ”Om tycke och smak skall man inte resonera”. Det som kallas Hednisk Musik idag är en mycket disparat och omväxlande genre, och själv gör jag mig nog knappast som musikrecensent. Jag har mina favoriter, det är ju självklart – Einar Selvik till exempel – men jag föredrar faktiskt mycket mer hedniskt instrumentell musik – av alla sorter – än den, som skall vara med sång – eller för den delen ”growl” – vilket jag knappast begriper mig på. Det gäller ibland att förstå det fina i galdern eller kråksången, och när jag säger det, menar jag det rent bokstavligen.

”Veten I än, eller vad ?”

Å andra sidan gäller det också – som min gamle favoritförfattare Harlan Ellison alltid sa (se under avsnittet ”Konst och Litteratur” här överst till höger) att ”a writer shouldn’t write what he doesn’t know” eller med andra ord, att man inte ska skriva om ämnen man inte fullt ut behärskar.  Jag är själv inte utövande musiker, och begriper heller inte ett enda jota av vissa musikstilar. Med denna brasklapp i minne, och därför att min kontakt Totte Hell är ruskigt frånvarande på nätet just idag, har jag gett mig ut i cyberrymden på bandcamp, och upptäckt att  en svensk grupp från Västergötland med namnet Nordkväde, bildad 2017, släppt ut ett nytt album med titeln ”Visdom och Makt” vilket ju låter ganska ansvarskrävande.

Texterna till albumet verkar mycket åt ”Ultima Thule” hållet och innehåller här och där ett ”hell” för mycket, så att säga. Man bör minnas att vägen mellan det storvulna och pekoralet ibland inte är lång, och att varje growl-poet inte är en Esaias Tegnér precis, om ni förstår hur jag menar. Dessa texter – svulstiga till tusen – tycker man sig ändå ha hört här och där förr, och de övertygade nog inte riktigt då heller, fast det var väl på 80-talets slut, när jag själv inte hade hunnit fylla trettio.

Förhoppningsvis finns det dock många hedniska twentysomethings kvar i vårt land, som kan finna glädje, tillförsikt och inspiration i Nordkvädes musik, och till dem och bandet med, önskar jag Frejs lycka, och hans systers vänlighet – och att de toge bort de värsta trollen ur sina texter, för ofta går det troll i ord; och så har det nog gjort här – med besked.

Nåja.

Bättre än att förbanna mörkret, torde vara att tända ett Frejas Ljus !” (teckning av Anker Eli Pedersen, Färeöarna)

Vackraste spåret på deras nyaste skapelse är i alla fall detta, kallat Ljuset – kan det vara Frejas eller Upplysningens Ljus det är fråga om ... som är helt instrumentellt – allt det andra har jag inte hunnit lyssna av ensingång, utan lämnar till mer uthålliga öron, enkannerligen då dem, som sitter på en viss Totte.

Svulstigast – och helt klart polemisk – på ett hedniskt vis – är följande text, uppenbarligen skriven inför det hedniska skifte, som snart kommer – och ”Svenska” Kyrkans medlemmar, ingen nämnd och ingen glömd. Kristendomen är ju helt och hållet en dödstillvänd religion, som frossar i Världsbrand, katastrofer och vill att jorden ska gå under, precis som den värsta Greta Thunberg och alla hennes svansdingel.

Himlen skola falla, elden regnar ner
Världen sätts i brand, ni ingen framtid ser
Er era är nu över för lögnerna är slut
Så be nu till din herre, låt han visa vägen ut

Levt ett liv på knä trots att du aldrig fått ett svar
När templet nu har rämnat vad har du då kvar ?
Jag sida efter sida nu ur boken riva ut
När sista sidan rivits då tar ditt liv slut

Er tro ligga i ruiner
Ert hopp sakta rinna ut
Över er solen ej längre skiner
Er makt har nu nått sitt slut

I en tid av falskhet, lögner och förakt
Ni förslavar folket med en himmelsk högre makt
Men folket börjar vakna, och hoppet väcks igen
Ty en gammal hednisk låga, brinner i folk än

Vi samlar våra vapen och rustar inför strid
Innan vi har segrat ingen fiende får frid
Ni ska nu få lida för brotten ni begått
Nu när allt är över, är er tro ett minne blott

– Nordkväde, 2019

Själv förstår jag inte varför man infogar infinitiv formen ligga respektive rinna i den här texten – det borde heta ligger, rinner… Möjligen kunde man tänka sig en gammal plural-form här, ”Babylon och Tyre ligga i ruinerlär det stå i de kristnes babblande Bibel – men jag ser liksom inget skäl för denna hastigt påkomna licentia poetica eller skaldiska frihet just här, ifall grabbarna nu inte räknat sina stavelser och beats eller taktslag, vill säga.

Nå — ett stort hedniskt och Asatroget ”Lycka till !” är de i alla fall värda. De kan behöva det, nämligen.

”Sic Semper Porcus !”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s