Var min senaste Hedniska dikt ”för svår” ?

Poesi är inte alltid lätt att ta till sig, och i högsta grad en fråga om tycke och smak – som man redan enligt de romerska hedningarna inte bör diskutera – ty ”De gustibus non erat Disputandum” som det förvisso heter på latin. Men – några yngre bröder inom Särminers Sändebud jag mötte helt inkognito för några dagar sedan trodde att mitt senaste poetsika inlägg bara innehöll slumpvis valda ord och fraser, tagna från en gammal 60-tals ballad av det slag jag är svag för…

”In hoc signo Vinces !”

Så är ingalunda fallet.

Dr Doom” som Roky Erickson – ett undervärderat musikalisk geni – en gång skrev om – är en amerikansk seriefigur, ett slags blandning mellan Viktor Frankenstein hos Mary Shelly och ”Mannen med Järnmasken”. Samtidigt har han också klara drag av Oden själv – som ju också kallas Grimner eller den ständigt maskerade, den evige vandraren, den gamle vise mästaren, för att ta en annan jungiansk arketyp – ty mitt senaste försök till kväde, handlade just om jungianska arketyper..

Nornorna, som nämns i nästa strof, står för det förgångna, nuet och framtiden. I Asatron finns tre delar av det mänskliga självet, för till skillnad från den mycket enkelspåriga och underutvecklade kristendomen, som hela tiden predikar att kropp och själ måste stå i motsättning till varandra, så säger Asatron att vi har Hug, Hamn och Lit, eller med andra ord intellekt, känslor – som också påverkar kroppen och även intellektet – samt slutligen vår fysiska kropp, litr. Alla dessa delar står i ett ständigt samspel eller växelspel med varandra, och det finns inga motsättningar häri..

Ods visdom – som nämns i nästa strof – tillsammans med Odinsheitet Grimner – är lätt att förstå. Freja saknar sin älskare Od eller Svipdag, läser vi i Fjölsvinnsmál, och detta hör till Odenskultens mysterier – mina poetiska texter är inte för alla och envar utan för de som har bildat sig inom Asatro.

Ur och Fä i nästa strof, syftar på den första och sista runan i runraden, som däremot esoteriskt sett är ett runhjul och visst ingen ”rad” – för ”beginning has no end”. Termen Hamngja har jag redan förklarat – liksom Urd, den äldsta nornan, vars namn de flesta borde känna till – och Örlog är ödet, det av Nornorna förutbestämda…

”Veten I än, eller vad ?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s